Cu veri asa cum este cea de anul acesta, aparatele de aer conditionat au si mai multe posibilitati de a inregistra anumite defectiuni. Nimeni nu si le doreste si de aceea oamenii investesc mult in aparate noi si moderne, de calitate premium, dar asta nu inseamna ca sunt scutiti de anumite probleme. Ca orice alt aparat electronic, aerul conditionat este supus unor riscuri. Ba vremea de afara, ba praful din camera, ba vreun soc electric isi fac treaba si asa ajungi sa ai nevoie de servicii de service aparate de aer conditionat. Din fericire, problemele comune sunt si cel mai usor de rezolvat, asa cum vom vedea mai departe.
Iata care sunt cele mai comune cinci probleme ale unui aparat de aer conditionat:
Problemele cu cablurile
Sunt foarte mari sanse ca tocmai cablurile sa se strice primele. Si chiar daca nu se intampla asta, legaturile pot slabi si astfel ajungi sa nu iti dai seama de ce aparatul nu mai porneste. Daca ai noroc, va fi de ajuns sa le reconectezi. Daca nu, va fi nevoie sa le schimbi. Un profesionist va face asta destul de usor, dar nu iti recomandam sa incerci daca nu ai experienta.
Nivelul scazut al lichidului de racire
Freonul este compusul chimic responsabil de racirea aerului. In circuitul unui aparat de aer conditionat acesta apare atat in starea de gaz cat si in cea de lichid si in ambele cazuri pot sa apara pierderi. Este suficienta o mica fisura si in timp pierderile vor aduce o scadere dramatica a eficientei. Aparatele iti indica faptul ca trebuie sa le reincarci si in 90 % din cazuri cauza este o fisura care trebuie localizata si reparata imediat.
Ventilatorul de afara nu mai functioneaza
Acesta este responsabil pentru deplasarea caldurii din casa catre exterior. Atunci cand nu mai functioneaza asa cum trebuie, transferul de caldura nu se mai realizeaza la standardele necesare si asta se va simti imediat in casa. Compresorul se poate incalzi pentru ca nu mai face fata si astfel aparatul se poate opri preventiv. Chiar mai rau, componentele interne ale compresorului pot fi afectate, deci problema este una de prima importanta si suporta amanare.
Unitatea exterioara nu functioneaza
Cauzele pentru o astfel de problema sunt destul de diverse, asa ca vor fi necesare niste investigatii mai serioase. Asadar, poate sa apara o cadere de energie, probleme la instalatia electrica sau un termostat defect. Un specialist va investiga cauza, o va identifica si o va repara.
Circuitul este infundat
Acest lucru restrictioneaza circulatia aerului, lucru care poate duce la cresterea temperaturii in casa, la supraincalzire si la un consum exagerat de energie electrica. Motivele sunt variate, dar in general tin de cumularile de praf. De aceea, inainte de a veni vara, aparatul trebuie sa fie curatat dupa ce nu a fost pornit o iarna intreaga. Nu in ultimul rand, trebuie sa protejezi unitatea exterioara pe timp de iarna, petru a nu fi afectata de zapada si gheata.
Inainte de a chema un specialist si de a vedea daca vreuna dintre aceste probleme chiar apare, nu strica sa faci si singur niste mici investigatii. De cele mai multe ori iti vei da seama ca de fapt nu exista nicio problema si ca nu va mai fi nevoie sa chemi un specialist. Iata ce poti face:
- Verifica panoul de control. Uneori, telecomanda poate sa fie apasata din greseala si astfel aparatul ajunge sa nu mai raceasca sau sa o faca prea tare. Bineinteles, nu ai nevoie de un specialist pentru asa ceva. In plus, asa cum spuneam si mai sus, poate cablurile s-au deconectat, lucru pe care il poti remedia de unul singur cu foarte mare usurinta.
- Verifica termostatul. Seteaza-l la o temperatura cu trei grade mai joasa fata de cea ambientala optima si vezi daca aparatul porneste si in cat timp ajunge acolo. Daca nu se intampla nimic, ar putea sa fie o problema a termostatului si nu una a aparatului in sine. O astfel de informatie ar putea ajuta un specialist sa nu mai piarda timpul cautand cauze acolo unde ele nu apar.
- Verifica unitatea exterioara, daca poti. De multe ori, aceasta prezinta semne vizibile de obstructionare a canalelor de circulatie a aerului, asa ca iti poti da si singur seama de o astfel de problema. Dar ai grija, caci daca unitatea este plasata la etaj, accesul catre ea va fi unul greu si periculos.
Merita sa apelezi la ajutor profesionsit?
Nici nu ar trebui sa iti pui o astfel de intrebare. Interventia unui profesionist in cazul unui aparat de aer conditionat defect ar trebui sa fie obligatorie. Aparatele sunt sensibile si nu pot fi reparate de cineva care nu se pricepe, pentru ca exista riscul de a strica si mai mult. In plus, iti vei proteja investitia si stii destul de sigur ca vei folosi aparatul si in anii urmatori.
Un service foarte bun este cel propus de Climatico.ro. Acesta nu este doar unul dintre cele mai mari magazine din tara in ceea ce priveste aparatele de aer conditonat (dar si centrale termice, boilere si multe alte aparate de incalzire sau de racire a locuintei), oferind si servicii de montare si reparatii (la cele mai bune preturi si oriunde in tara). Daca vei cumpara aparatul de la ei, te vei bucura si de o garantie extinsa si reperatiile pot fi realizate gratuit. Dupa aceasta perioada, vei plati, dar vei sti ca aparatul tau se va afla pe maini bune si ca niste specialisti se vor ocupa de el.
Specialistii recomanda schimbarea aparatului de aer conditionat odata al 10 sau 15 ani, dar in acest timp lung, orice se poate intampla. Iar investitia este una serioasa, deci nu ar trebui sa te gandesti din start la inlocuirea aparatului. Apeleaza la un service profesionist si cel mai probabil acestia vor reusi sa iti ofere reparatiile necesare. Daca insa vrei sa intervii singur sau sa apelezi la prieteni si cunostinte, te expui unui risc foarte mare. Asa ca ai grija de aparatul tau, chiar si dupa ce acesta se strica.