Prăjitura cu coacăze negre a câștigat titlul de cea mai bună prăjitură artizanală a județului Harghita. La ceremonia de premiere, de marți, reprezentanții presei au avut posibilitatea de a degusta produsele premiate.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita dedică anul acesta experiențelor culinare. După ce au găsit cea mai bună ciocolată artizanală și cele mai bune bomboane artizanale din județul Harghita, au căutat gustul județului într-o prăjitură – a declarat la ceremonia de premiere Szabó Károly, directorul executiv al asociației. Scopul concursului este promovarea prajiturilor artizanale preparate din ingrediente locale.
De la participanți erau așteptate deserturi noi sau regândite, creative, ale căror arome distinctive și definitorii provin din ingredientele găsite în grădinile, pădurile și câmpurile din județul Harghita.
La festivitatea de premiere, găzduită de Academia de panificație Boro-Info din Odorheiu Secuiesc, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita și președinte al Asociației de Dezvoltare, Bíró Barna Botond, a evidențiat că participanții au realizat deserturi foarte interesante. ”Anul 2022 este anul gastronomiei. Scopul nostru este ca împreună cu partenerii noștri să promovăm oferta culinară locală la un nivel superior. Întotdeauna spunem și ținem cont că turismul a devenit turism de experiență, iar gastronomia joacă un rol important în acest tip de turism.” El a subliniat că principalul scop este promovarea produselor locale și încurajarea producătorilor și artizanilor locali de a-și pune la dispoziție cunoștințele și talentul lor și în domeniul turismului.
În competiție s-au înscris șase cofetari cu 12 produse care au fost evaluate de un juriu profesionist. Gastrobloggerul Sándor Barna și maeștrii cofetari, Viktória Boros și László Levente Lengyel, au raportat că în urma evaluării au luat în considerare, printre altele, gustul, forma și textura produselor și modul în care producătorii au folosit caracteristicile gastronomice locale.
Cea mai bună prăjitură artizanală din județul Harghita a fost realizată de Pál Csilla, proprietara Cukorvilág Tortaműhely din Sânsimion. Prăjitura numită Hengergő este multistratificată, ingredientul principal fiind coacăzele negre, dar conține și caramel și ciocolată. După opinia juriului, acesta este un desert complex în care domină gustul de fructe. Prăjitura care a primit locul doi a fost realizată la Gelateria Serafino din Odorheiu Secuiesc, de Jakab Henriete-Rita. Prajitura, numită Madarasi szelet, datorită semințelor de dovleac, a zmeurei și brânzei de vaci, nu este doar un produs creativ și delicios, ci și datorită culorilor sale vibrante a primit un aspect unic. Tot în bucătăria Gelateriei Serafino a fost preparată și prăjitura Esztenás care a fost premiată cu locul trei de către juriu. Ingredientul principal al prăjiturii este mămăliga, dar include și nuci și dulceață de măceșe.
Produsele câștigătoare premiate cu locul I, II și III vor purta oficial titlul de cea mai bună prăjitură artizanală a județului Harghita 2022.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.