Sunt clienți care – spun ei – și-au rezervat mieii și cu o lună înainte. În piețe, prețurile diferă de la un județ la altul.
Târgu Mureș, Baia Mare și Craiova sunt locurile unde se gaseste cea mai ieftină carne de miel. Aici, kilogramul se vinde cu 40 de lei. La Sibiu prețul urcă spre 55 de lei, anunță Pro TV.
Carnea de miel la Târgu Mureș: în carmangeriile locale 55 lei/kg, în supermarketuri 60 lei/kg, la crescători 40lei/kg
În Constanța și Arad, kilogramul de carne de miel se dă cu 60 de lei, iar în unele piețe din București ajunge și 65 de lei.
De ce diferă așa de mult prețurile între județe
Neagoe Toader, crescător de animale: ”Un kilogram de miel va ajunge la 55 de lei. De la poarta fermei pleacă la 50 de lei, care vine la fermă”.
Vânzătorii din piețele din Sibiu câștigă așadar câte 5 lei la fiecare kilogram. La un miel mic de 10 kilograme, profitul lor este – așadar – de 50 de lei.
Un rol în stabilirea prețului îl joacă și fermierii care exportă miei în țările arabe.
Pentru că anul acesta am trimis mult acolo – dar și în vestul Europei – în țară oferta s-a redus și cei care au acum miei pentru piața internă, profită.
Și mai este un lucru care influențează prețul. Locul unde obișnuiește să pască mielul.
Aerul sărat și iarba pe care o mănâncă în Dobrogea, de pe pășuni bogate în nutrienți, ar ajuta – de pildă – Merinosul de Palas să fie mai gustos în farfurie.
Prețurile pentru kilogramul de carne de miel sunt – de regulă – duble față de cele cerute pentru mielul cumpărat viu de la poarta fermei.