Compania maghiară Mol Petrolkémiai Zrt. înfiinţează o uzină ecologică de propilenă în Tiszaújváros. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 65 de miliarde de forinţi (175 de milioane de euro), ceea ce înseamnă că, în acest an, aceasta este cea mai mare investiţie din Ungaria realizată de o companie aflată în proprietate maghiară, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, miercuri, la Tiszaújváros.
La evenimentul de amplasare a pietrei de temelie, Péter Szijjártó a relatat că statul oferă un sprijin de 5 miliarde de forinţi (13,4 milioane de euro) pentru proiectul care urmează să fie implementat până la sfârşitul anului 2024, contribuind, astfel, la păstrarea a 1200 de locuri de muncă în cadrul companiei maghiare producătoare de substanţe chimice ca materie primă. În discursul pe care l-a susţinut, oficialul ungar a subliniat că, în acest an, aceasta este a doua cea mai mare investiţie anunţată în Ungaria, dar este cea mai mare investiţie care va fi realizată de o companie maghiară. Szijjártó a spus: este îmbucurător faptul că Mol se adaptează realităţilor noi ale economiei mondiale şi urmăreşte în mod constant noua sa strategie, aceea de a utiliza petrolul rafinat mai mult ca materie primă pentru bunuri de consum durabile, şi nu pentru a produce carburanţi.
Ministrul a vorbit şi despre “riscurile dramatice” din aprovizionarea cu energie a Europei, avertizând că şi războiul din Ucraina reprezintă un astfel de risc.
“Rusia joacă un rol major în aprovizionarea cu energie a întregii Europe, în care şi a Ungariei. Nu este o problemă specifică Ungariei, nu este o situaţie care s-a format din cauza noastră, ci este un fenomen european”, a subliniat politicianul.
În acest sens, Szijjártó a subliniat că transportul energiei nu este o problemă filozofică, ideologică sau politică, ci una fizică. “Avem nevoie de o sursă şi de o cale de livrare; dacă una dintre aceste două lucruri lipseşte, nici nu mai avem despre ce vorbi”, a explicat.
În opinia sa, “transformarea structurii aprovizionării cu energie a Europei nu este o chestiune de zile, săptămâni sau luni, ci o chestiune de mulţi ani”.
Ministrul ungar de externe a subliniat că, prin urmare, Guvernul Ungariei refuză să accepte sancţiuni care ar însemna o povară disproporţionată pe umerii gospodăriilor şi industriei maghiare. “Din fericire, nu suntem singurii din Europa care avem această poziţie raţională, dar în acelaşi timp este sigur că noi ne vom şi menţine această poziţie”, a spus.
MTI