“Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695”, o traducere în premieră din maghiară medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductiv.
Cartea marchează multe premiere: conține cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.
Nu în ultimul rând, “pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale Cărții despre meseria de bucătar şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare,”afirmă editorul Cosmin Dragomir. Manuscrisul cărții a fost finalizat în 1692 la Tîrgu Mureș de către Sofia Tofeus, soţia preotului reformat József Felfalusi, ambii din Tîrgu Mureș.
Cartea va fi lansată vineri, 3 mai , la J’ai Bistrot din Tîrgu Mureș, cu începere de la ora 17,30.