Ceapa, cultivată din cele mai vechi timpuri pe teritoriul României, este apreciată ca aliment, dar și pentru proprietățile sale medicinale. Cercetări recente realizate de oameni de știință confirmă calitățile sale.
Alături de usturoi, ceapa nu este doar un aliment de bază în bucătărie, ci și un remediu natural valoroasă, arată un studiu realizat de cercetători din Emiratele Arabe Unite (EAU) și Egipt
Analiza a fost publicată în august 2025, sub titlul „Explorarea potențialului terapeutic al extractelor de Allium cepa și Allium sativum” (denumirile științifice pentru ceapa comună și usturoi), pe platforma National Library of Medicine (NLM) din SUA, cea mai mare bibliotecă de medicină și științe ale sănătății din lume.
Alături de usturoi, ceapa nu este doar un aliment de bază în bucătărie, ci și un remediu natural valoroasă, arată un studiu realizat de cercetători din Emiratele Arabe Unite (EAU) și Egipt
Analiza a fost publicată în august 2025, sub titlul „Explorarea potențialului terapeutic al extractelor de Allium cepa și Allium sativum” (denumirile științifice pentru ceapa comună și usturoi), pe platforma National Library of Medicine (NLM) din SUA, cea mai mare bibliotecă de medicină și științe ale sănătății din lume.
Oamenii de știință descriu ceapa ca fiind bogată în fibre și substanțe nutritive esențiale, ca vitaminele B6 și B9 (acid folic), precum și minerale precum magneziul, calciul, potasiul și fosforul.
Ceapa roșie este o sursă bogată de quercetină, un antioxidant puternic care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, notează cercetătorii.
Cojile de ceapă au un conținut ridicat de compuși bioactivi, precum flavonoide, polifenoli și quercetină.