Când citiţi aceste rânduri, vorbim deja la timpul trecut despre lucrările celui de-al Doilea Congres Naţional al Organizaţiei de Femei din UDMR! Aşteptat cu nerăbdare, evenimentul s-a desfășurat duminică, 26 octombrie, la Hotel City Plaza din Cluj-Napoca. Alături de invitata de onoare Doris Pack, preşedintele Organizaţiei de Femei din Partidul Popular European, au participat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, senatorul Markó Béla şi alţii.
,,Cel mai bun lucru ce ni s-a întâmplat a fost acceptarea amendamentelor privind egalitatea de şanse pentru femei şi pentru bărbaţi pe piaţa muncii şi în societate. Cercetările au demonstrat că în societatea modernă rolul femeilor afectează în mod direct dezvoltarea economică şi prin asta bunăstarea generală”.
Forţă, tenacitate şi putere de muncă
Lucrările celui de-al Doilea Congres Naţional al Femeilor din UDMR au fost deschise de alocuţiunea rostită de Horváth Anna, viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ şi vicepreşedintele Organizaţiei de femei a UDMR. Subliniind importanţa acestui cadru organizatoric ce permite femeilor active şi de succes din cadrul comunităţii maghiare să se cunoască şi să interacţioneze, gazda evenimentului a arătat că la aniversarea unui an de la înfiinţare, bilanţul activităţii Organizaţiei este unul pozitiv. „Constat cu satisfacție că în 2014, la al Doilea Congres, noi femeile suntem capabile să realizăm dezideratele pe care le aşteaptă Uniunea de la noi, că putem lucra în echipă, putem edifica o comunitate. Aşa cum am promis acţionăm pentru încurajarea femeilor, oferind oportunitate celor care vor să acţioneze pentru comunitate”, a spus Horváth Anna. În încheiere viceprimarul le-a urat succes în activitate celor prezenţi. ,,Vă doresc tuturor forţă, tenacitate şi putere de muncă, pentru ca împreună, colaborând cu organizaţiile de reprezentare la nivel înalt, să ne asumăm un rol cât mai important în îndeplinirea viitoarelor sarcini ale UDMR”, a spus Horváth Anna. Reflectând asupra activităţii Organizaţiei în anul care a trecut de la înfiinţare, senatorul László Attila a spus: „A fost edificator să urmăresc entuziasmul, profesionalismul şi motivaţia cu care femeile au construit această organizaţie şi în care activează, fie în consiliile locale, fie în celelalte segmente ale societăţii. Le doresc în continuare mult succes şi perseverenţă în munca lor depusă în scopul respectării şanselor egale între sexe, în toate sectoarele societăţii noastre”, a mai spus senatorul.
Organizaţia a devenit mai puternică
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a ţinut să-i salute pe cei prezenţi la cel de-al Doilea Congres al Organizaţiei de Femei din UDMR reiterând ţelul comun al membrilor Uniunii. ,,Ţelul nostru comun este ca UDMR să fie o organizaţie puternică, iar aceasta este posibil numai dacă avem şi o organizaţie de femei la fel de puternică. Munca dumneavoastră de zi cu zi în cadrul Uniunii, contribuţia pe care o aveţi în viaţa Uniunii, fac din aceasta o organizaţie mai puternică şi mai bogată. Din rândul celor prezenţi la acest congres, mulţi ocupă funcţii de primari, viceprimari, înalţi funcţionari publici, consilieri locali şi judeţeni. Este un fapt ce trebuie consolidat”, a subliniat Kelemen Hunor.
„În ultima perioadă de multe ori am pomenit de acea valoare de care avem mare nevoie în societatea noastră: încrederea. Această nevoie de încredere în dezvoltarea noastră am întărit-o prin înfiinţarea Organizaţiei de Femei. Nu a fost uşor primul an în viaţa Organizaţiei, dar printre dumneavoastră sunt doamne care ştiu cum trebuie ajutat un copil să traverseze perioadele grele din viaţă. De aceea, am convingerea că ele vor găsi şi căile prin care vor putea întări cea ce am înfiinţat prin forţele noastre reunite: Organizaţia de Femei”, a subliniat Kelemen Hunor şi le-a urat succes în activitatea acestora.
Parteneriat şi colaborare cu PPE
Dacă la Primul Congres le-a trimis un mesaj video, în acest an preşedintele Uniunii Femeilor din cadrul Partidului Popular European (PPE), Doris Pack a acceptat invitaţia Organizaţiei femeilor din UDMR de a participa la Congres. ,,Organizaţia de femei a Partidului Popular European a sprijinit mereu acele activităţi menite să consolideze rolul politic al femeilor, atât în interiorul, cât şi în afara Uniunii Europene. Mi se pare fascinant devotamentul reprezentantelor Organizaţiei de Femei din UDMR. Deşi e foarte tânără organizaţia, doamnele activează cu mult devotament pentru comunitate, pentru convieţuirea într-un mediu multicultural. Noi, femeile, putem obţine multe schimbări, dacă rămânem unite şi lucrăm împreună. Sunt convinsă că Alianţa din care faceţi parte e foarte mulţumită de activitatea voastră de până în prezent”, a spus Doris Pack asigurând organizaţia de femei de parteneriat şi colaborare cu organizaţia similară din PPE.
Schimbarea mentalităţii, cel mai important lucru
În discursul său, fostul preşedinte al UDMR, Markó Béla, şi-a exprimat speranţa că datorită Organizaţiei activitatea politicienilor femei va deveni mult mai vizibilă în interiorul Uniunii. Senatorul Markó Béla a subliniat că nici Europa, dar nici România nu au nevoie de politică „macho”, dar problemele de identitate trebuie înţelese şi soluţionate. ,,Nu se mai pune în discuţie rolul Organizaţiei de Femei în viaţa Uniunii, ştim cu toţii că femeile din această sală aduc o viziune în valorificarea intereselor maghiarilor din Transilvania, pe care nu am avea-o în lipsa Organizaţiei. Şi în căsătoriile mixte femeile sunt cele care duc mai departe limba, identitatea, considerând asta o datorie, mai degrabă decât o consideră bărbaţii. UDMR, noi, cei care vrem să perpetuăm pe pământul natal avem mare nevoie de ele!”, a concluzionat senatorul UDMR.
Să avem curaj!
Senatorul Biró Rozália, membră în comitetul de iniţiativă a Organizaţiei a încheiat şirul alocuţiunilor rostite de invitaţii de onoare. „Aici e locul oricărei femei care vrea să facă ceva pentru comunitatea maghiară din Transilvania. Aşa cum noi suntem liantul familiilor în căminele noastre, aşa trebuie să închegăm comunitatea, prin muncă şi asumarea unui rol, pentru că un rol într-o organizaţie nu este altceva decât o muncă depusă!
Trebuie să păstrăm avântul de la început, voinţa şi devotamentul nostru, pentru că avem în faţa noastră un drum greu, dar interesant. Avem o mulţime de provocări fie în edificarea comunităţii, fie în luarea unor decizii, ca să depăşim obstacolele trebuie să avem curaj, să avem curajul de a ne aşeza la masa tratativelor şi să ne exprimăm opinia”, a conchis Biró Rozália.
Ne-a trebuit bicicletă, să pedalăm!
Pe Ordinea de zi a Congresului a fost şi evaluarea activităţilor în primul an de existenţă a Organizaţiei, stabilirea priorităţilor perioadei imediat următoare, respectiv adoptarea planului de acţiuni şi activităţi a organizaţiei pentru următorul an. Raportul a fost prezentat de Csóti Emese, preşedintele executiv al Organizaţiei de Femei din UDMR. „Ne-a trebuit bicicletă, să pedalăm! Adesea ne-a fost dat să auzim asta, dar acum am şi experimentat-o pe pielea noastră. Cu toate momentele ei frumoase şi grele, aceasta este organizaţia noastră. E aşa cum o formăm, cum o modelăm. Pe scurt, aceasta e povestea activităţii noastre din anul ce a trecut”, a spus directorul executiv al Organizaţiei de Femei. Apoi a subliniat că cel mai important lucru din acest an este destrămarea prejudecăţilor faţă de comunitatea maghiară, dar şi a ideilor greşite faţă de femei”.
Semnarea Chartei Europene pentru şanse egale în consiliile locale
Momentul culminant al Congresului a fost semnarea Chartei, un protocol de colaborare privind promovarea Cartei Europene a egalităţii între femei şi bărbaţi de către autorităţile locale din România.
Potrivit documentului, părţile semnatare se angajează ,,să coopereze în vederea consolidării rolului femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local şi regional şi să promoveze principiul egalităţii între bărbaţi şi femei, ca principiu de bază al Partidului Popular European”.
Potrivit protocolului, Organizaţia de femei a PPE va acorda sprijin pentru ca România să adere la Carta Europeană pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi în viaţa locală şi iniţierea de ,,schimburi de bune practici în ceea ce priveşte procesul de punere în aplicare a politicilor PPE din acest domeniu. Documentul a fost semnat de preşedintele Organizaţiei de Femei a PPE, Doris Pack, şi de preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR, Biró Rozália.
Obiceiurile şi tradiţiile ne definesc
Anul acesta, în luna aprilie, Organizaţia de Femei din UDMR a devenit membră cu acte în regulă a celei mai mari organizaţii de femei din Europa, Organizaţia Femeilor din Partidul Popular European. Aceasta întruneşte organizaţiile de femei din 28 de ţări! Secretarul internaţional al Organizaţiei de Femei, Bálint Margit, vorbind despre femeile din Occident a afirmat că dacă există o diferenţă între ele şi femeile de la noi, aceasta e doar o diferenţă de generaţii. „Chiar nu văd o diferenţă imensă: consider că o ardeleancă e tot atât de deschisă la minte precum una din occident! Ceea ce ne deosebeşte e diferenţa de generaţii. La noi au existat acele legi nescrise ce trebuiau respectate! Generaţiile precedente erau mai încuiate! La noi sunt mult mai puternice tradiţiile, obiceiurile din familie care definesc viaţa femeilor. Consider că în zilele noastre atât secuiencele, cât şi ardelencele şi-au luat soarta în mâinile lor. Vorbind despre femei, noi am vrea ca să înlesnim corelarea creşterii copiilor cu a locurilor de muncă. Vrem ca femeia care doreşte să nască un copil să-şi poată continua carierea după naştere, fără probleme. Pentru asta e nevoie şi din partea angajatorilor de o oarecare deschidere, dar acest aspect este provocarea specifică întregii societăţi europene!”, a spus Bálint Margit. Întrebată despre condiţiile care definesc femeia de succes, secretarul Organizaţiei de femei a PPE a spus:
„Nicio persoană de succes nu trebuie să afirme despre sine că e de succes, altcineva trebuie să o considere aşa! Pentru ca o femeie să fie de succes, trebuie să aibă zilnic satisfacţia unei realizări. Câte un mic imbold pozitiv, sentimentul unei împliniri, întotdeauna te duc cu un pas înainte. Mă refer chiar şi la micile bucurii ale mamei în creşterea copiilor sau în implementarea unui proiect de succes în domeniul profesional. Şi un lucru important, trebuie să avem un ţel spre care să tindem. Şi dacă simţim că ne apropiem de ţintă, se adună zilele de succes! Femeia de asemenea este o fiinţă socială, la succesul ei contribuie un prieten bun, un partener, o echipă, o familie bună care să-i fie alături, care să scoată ce e mai bun din ea”, afirmă secretarul.
Având în vedere aceste considerente, Organizaţia de Femei din UDMR a emis nişte amendamente pe care le-a prezentat la Congresul Organizaţiei de Femei din PPE ce avut loc în perioada 10-11 octombrie la Zagreb, din Croaţia. Amendamentele au fost prezentate de Bálint Margit şi se refereau la şansele femeii la încadrarea în câmpul muncii. „Avem nevoie de măsuri personalizate care să ia în considerare apartenenţa femeii unei minorităţi naţionale, să ţină cont de diferenţele generate de starea socială, economică şi geografică”, a spus secretarul subliniind şi nivelul critic de 21% a şomajului în rândul tinerilor de sub 25 de ani în Europa. ,,Noi solicităm statelor membre şi autorităţilor locale responsabile ca în noul ciclu de buget unional să folosească toate posibilităţile şi resursele financiare, ca de pildă Garanţia Europeană pentru Tineret, Fondul Social European sau Fondul de Coeziune, pentru ca tinerii să-şi găsească un loc de muncă! De aceea, considerăm un lucru important asigurarea unor programe dedicate în mod special femeilor!”, a precizat Bálint Margit.
Şanse egale, oare când?
Un alt amendament se referă la egalitate de şanse la angajare şi la diminuarea diferenţelor de salarizare între bărbaţi şi femei. „Realizarea reală a egalităţii în şanse trebuie să fie o cerinţă a Uniunii Europene, pentru că nu numai în România prezintă probleme diferenţele de salarizare între femei şi bărbaţi sau faptul că, pentru mamele cu mai mulţi copii, este aproape imposibil să mai aibă şi o carieră pe lângă familie. La noi, de altfel, au fost desfiinţate acele instituţii publice care aveau competenţa să rezolve exact aceste probleme”, a spus Hegedüs Csilla, secretarul general adjunct al UDMR, adăugând că înfiinţarea celor 120 de organizaţii locale ale Organizaţiei de Femei este dovada dorinţei femeilor, ca problemele lor să fie reprezentate. Participarea la viaţa publică oferă posibilitatea ca femeile să-şi poată revendica rezolvarea problemelor specifice. Toate amendamentele au fost acceptate şi incluse în Charta Europeană ce a fost semnată duminică, la Congresul al Doilea al Organizaţiei Femeilor din UDMR.
Organizaţia de femei, o forţă
În a doua parte a lucrărilor celui de al Doilea Congres al Organizaţiei de Femei din UDMR au luat cuvântul femeile pe care cei din jur le consideră de succes. Astfel, vicepreşedintele Organizaţiei de Femei din UDMR, Lőrincz Csilla a vorbit despre semnificaţia succesului, antreprenoarea Kozma Mónika a prezentat reversul medaliei, vorbind despre eşecul în afaceri. Au mai luat cuvântul delegatele din ţară la Congres care au vorbit despre subiecte cum ar fi: „Succesul e doar o clipă!”, „Să îndrăznim să fim mândre de succesul nostru”, „Ne-a lipsit campania? ”, „Organizaţia de Femei ca forţă politică” şi altele la fel de interesante. Judeţul nostru a fost reprezentat de Csép Andrea, preşedinta Organizaţiei de Femei care a vorbit despre „Cel mai bun lucru ce ni s-a întâmplat”. În exclusivitate pentru săptămânalul „Punctul” Csép Andrea, preşedinta Organizaţiei de Femei a declarat: „Cel mai bun lucru ce ni s-a întâmplat în ultimul an este faptul că am reuşit să schimbăm mentalitatea conform căreia locul femeii ar fi la cratiţă. Prin activitatea organizaţiei de Femei din UDMR am demonstrat că femeile au un rol important în societate şi-şi fac auzită vocea şi militează pentru şanse egale între femei şi bărbaţi în accederea pe piaţa muncii, aşa cum este stipulat în Charta semnată astăzi.” Lucrările Conferinţei s-au terminat pe la orele după-amiezii cu o masă festivă.
Erika MÃRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.