Tradiţia merge mai departe. Cel mai mare târg de cai din Transilvania este organizat acum din nou pentru cunoscători. Vorbim despre târgul de vară de la Sânpetru de Câmpie, din județul Mureș. Are o tradiţie de peste 3 secole, şi a atras de-a lungul timpului negustori de pe tot mapamondul. Aşa a devenit unul dintre cele mai vestite din sud-estul Europei.
După o pauză de doi ani, târgul tradiţional de cai de la Sânpetru de Câmpie s-a redeschis.
„Ioi, ce mă bucur că s-a dat drumu.. N-a fost de mult aşa multă lume. Trebuie să-i dai drumu târgului că moare lumea de foame”.
Cei mai mulţi au venit să achiziţioneze cai pentru muncile agricole, însă au fost şi cumpărători care s-au interesat de aspectul armăsarilor, strict pentru expoziţii. Musculatura dezvoltată, rasa şi coloritul au fost criteriile principale de departajare.
– „Care-s caii care se vând cel mai bine?
– Păi surii, galbenii..
– Ăştia pentru agricultură, pentru muncă?
– Da, pentru muncă şi pentru expoziţii”.
Calitatea unui cal stă în stăpân
-„Ce calităţi trebuie să aibă un cal?
-Să aibe omul de valoare. Calitatea omului trebuie să fie de valoare. Calul dacă e mai amărât, stăpânul trebuie să aibe valoare”.
„Să fie gras, bun, curat la picioare. N-are suspin”.
– „Cum e stăpânul aşa-i şi calul. Dacă stăpânu-i mai aşa, şi calul tot mai aşa e.
– Am înţeles. Şi dumneata cum eşti? Ca şi caii ăştia?
– Mă gândesc. Poate nu chiar”.
Cei care nu au venit pentru a face negustorie şi-au etalat trăsurile de colecţie sau au admirat caii de rasă. Copiii s-au putut bucura şi de o plimbare în trăsura trasă de ponei.
„E de la un prieten de-al meu. Un prieten vechi, D-zeu să îi dea sănătate.
Cât aţi dat pe ea, pe căruţă?
Nu se zice că e secret, ca între prieteni. Ieftină”.
La Târgul de la Sânpetru de Câmpie, preţul unui cal porneşte de la două mii de euro, dar poate ajunge şi la 6 mii. Târgul va fi deschis până la data de 15 iulie.
Vezi video pe Observator TV