La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc un accident de maşină pe raza comunei Ernei din județul Mureș, în urma căruia şi-a pierdut viaţa Sorina Bota – unul dintre cele mai cunoscute nume ale presei mureşene a ultimilor ani, de trei ori premiată a Clubului Român de Presă. Maşina în care se afla Sorina Bota a intrat în capul de pod din zona Selgros, pe porţiunea pe care se lucrează la carosabil. Se pare că imediat după accident Sorina Bota era conştientă şi a vorbit cu echipajul de descarcerare. Şoferul, un cetăţean italian, a coborât singur din maşină şi a fost transportat şi el de urgenţă la Spitalul Judeţean, fiind într-o stare gravă. Decesul jurnalistei Sorina Bota a intervenit în cursul nopţii în spital. Cunoscută pentru activitatea ei intensă în toate domeniile media, Sorina Bota s-a impus ca un jurnalist echilibrat şi prodigios la cotidianul 24 Ore Mureșene, la Știi TV, la Radio Tîrgu-Mureş, săptămânalul Punctul, compania Reea, Realitatea TV Tîrgu-Mureș, fiind laureată a premiului pentru jurnalism „Dumitru Tinu”. În plus, în ultima vreme Sorina Bota era cunoscută și ca iniţiatoarea proiectului Poveştile Oraşului, precum și pentru coordonarea seriei de docufiction „Poveşti din Transilvania”, al cărei prim film a fost premiat la Simfest 2009. În aces an, Sorina urma să publice ,,Poveștile orașului Brașov”, carte la acre începuse a lucra de ceva vreme. O parte din povești sunt deja realizate, iar Sorina era foarte entuziasmată de ceea ce urma să publice. Pe această cale, redacția săptămânalului Punctul transmite întreaga sa compasiune familiei greu încercate. Dumnezeu să o odihnească în pace!
Cariera
Sorina Bota și-a început drumul profesional ca asistentă medicală la Spitalul Judeţean din Tîrgu-Mureș. Însă, în scurt timp, a abandonat această meserie. A urmat o perioadă în care a muncit în sănătate, dar nu s-a regăsit în sistem, aşa că a ales un alt drum: jurnalismul. A lucrat la ziare, în radio şi apoi în televiziune. Datorită profesionalismului și hărniciei sale Sorina Bota a ajuns să fie cel mai premiat jurnalist mureşean la concursurile naţionale de presă. Sorina Bota a câştigat premiul pentru cel mai bun reportaj de televiziune din România, dar şi cea mai importantă distincţie acordată de Clubul Român de Presă: premiul „Dumitru Tinu”, obținut împreună cu săptămânalul Punctul în 2007.
Pentru Sorina jurnalismul putea fi comparat cu muzica. Ea era de părere că în presa scrisă ai la dispoziţie o singură vioară, dar trebuie să cânţi la fel de bine ca o întreagă orchestră.
Pe scurt, reușitele profesionale ale Sorinei Bota ar putea fi descrise în felul următor: a lucrat în presă aproximativ 15 ani, a fost laureată a Premiilor Clubului Român de Presă pentru cel mai bun reportaj radio (2006), cea mai bună campanie de presă (2007), cel mai bun documentar TV – jurnalism științific (2008) și a mai publicat „Poveștile orașului”.
Muncă și perseverență
Sorina Bota s-a remarcat prin campaniile de presă pe care le-a iniţiat. S-a bătut pentru salvarea monumentelor istorice şi a pledat pentru înfiinţarea unui centru de excelenţă la Tîrgu-Mureş, dedicat tinerilor cu rezultate excepționale la învățătură, deși uneori a întâlnit piedici ce păreau de nedepășit: „În momentul în care i-am înmânat personal ministrului aflat la vremea respectivă în funcţie proiectul cu dosar de excelenţă mi-a replicat foarte arogant: domnişoară, prioritatea noastră este învăţământul de masă nu copiii supradotaţi”. Însă Sorina nu s-a lăsat înfrântă atât de ușor…
Altădată, Sorina a povestit cum, mai pe la începutul carierei, în 1999, în timpul unei vizite a președintelui Emil Constantinescu în Reghin, trebuia să asculte ce discuta acesta cu oamenii. Însă, înconjurat de SPP-iști, președintele era greu de urmărit. Deși îmbrâncită de mulțime, Sorina nu s-a lăsat, stând mereu în apropierea președintelui. Până la urmă, datorită perseverenței de care a dat dovadă, Sorina s-a trezit față în față cu președintele și a reușit să obțină o declarație în exclusivitate.
Aceste exemple arată că perseverența, hărnicia și un scop bine definit sunt ingredientele unei cariere de succes, nu doar în jurnalism.
Familia pe primul loc
Întotdeauna Sorina Bota a pus familia pe primul loc și a afirmat public acest lucru. În primul rând, ea considera că cea mai importantă realizare a vieţii ei a fost Sara, fetiţa ei: „Sara nu are termen de comparaţie, nu o pot pune alături de nimic. Sara este Sara mea şi este cel mai drag lucru şi cel mai important lucru în viaţă. Restul nu contează”, spunea adeseori Sorina. În acest context Sorina afirma și următoarele lucruri: „Aş vrea să las în urma mea mai mult decât un text scris într-un ziar sau o vorbă rostită la radio sau la televizor”.
Poveștile orașului
Un proiect deosebit al Sorinei Bota au fost Poveștile orașului. Pe scurt, este vorba despre interviuri cu mai mulți oameni de știință care au vorbit despre clădirile importante din Tîrgu-Mureș sau despre personalitățile care au trăit sau activat în oraș. Pe lângă Poveștile orașului Tîrgu-Mureș și ale orașului Sibiu, anul acesta urmau să fie publicate poveștile orașului Brașov. „Poveştile oraşului” este însoţită şi de un audiobook, un proiect marca Radio Tîrgu-Mureş, realizat cu sprijinul Asociaţiei „Agenda 2009”. Este vorba de primul audio-book despre Tîrgu-Mureş. O poveste altfel despre oameni care au dat viaţă oraşului, spusă de cei care-i scriu istoria, editat în limba română şi în maghiară. Audio-book-ul conține și înregistrări unice din Fonoteca de Aur a Radio Tîrgu-Mureş.
Mai mult, Sorina Bota, împreună cu fratele său, Radu Bălaş, ajutaţi de ilustratoarea Melinda Radui, au dus mai departe proiectul „Poveştile oraşului”, trecând cu el din „lumea oamenilor mari” şi în cea a copiilor, mai exact a copiilor între 6 şi 9 ani, cărora li se adresează cartea „Povestea oraşului spusă de Mihăiţă”, care face parte din ciclul „Istorie în tenişi”.
Detalii
Poveștile orașului Tîrgu-Mureș conțin interviuri cu istorici, lingvişti, matematicieni, filozofi care povestesc despre clădirile semnificative din oraș și despre personalitățile care au trecut prin oraș. Sunt „prezente” în carte 24 de poveşti şi 17 povestitori. Personalităţile alese, 12 de etnie română şi 12 de etnie maghiară sunt născute în Tîrgu-Mureş sau au o poveste legată de oraş. Apar deci, în carte Al. Papiu Ilarian, Aranka György, cei doi Bolyai, Gheorghe Şincai, dar şi Eminescu, Mihai Viteazu, Petőfi Sándor, Bartók Béla. Şi alţii, aproape neştiuţi, precum Mátyus István, primul medic-şef al oraşului sau Nagy Szabó Ferenc, cronicarul de acum 400 de ani, datorită căruia Tîrgu-Mureşul este printre puţine oraşe din ţară care are o cronică din acea perioadă.
Radio Tîrgu-Mureş este producătorul CD-ului care însoţeşte cartea. Este de fapt, prima „carte vorbită” despre Tîrgu-Mureş. Poveştile, în varianta audio, au fost difuzate la Radio Tîrgu-Mureş în intervalul octombrie 2009-aprilie 2010. Totodată apar pe CD înregistrări unice din Fonoteca de Aur a RTM, care pentru prima dată depăşesc arealul radioului şi ajung altfel la marele public.
În plus, prin „Povestea orașului povestită de Mihaiță” publicată relativ recent, și copiii pot afla poveștile orașului Tîrgu-Mureș. Acest proiect se adresează copiilor între 6 și 9 ani. Cartea e scrisă într-un stil interactiv, personajul care spune poveştile se numeşte Mihăiţă şi se adresează direct copiilor. E un personaj modern, are cam tot ce are un copil din zilele noastre: trotinetă, role, bicicletă. El parcurge toate etapele istoriei oraşului şi e parte din această istorie.
Un ultim proiect a fost „Poveştile oraşului Braşov”, în care trebuiau să fie 37 de poveşti şi 25 de povestitori. Dar această carte încă nu a fost publicată. În total, poveștile referitoare la orașele Tîrgu-Mureş, Sibiu şi Braşov, trebuiau să însumeze un număr de aproximativ 140 de istorioare şi 70 de povestitori.
Mesaje de adio
Fiind o persoană apreciată de multă lume, vestea morții Sorinei Bota a căzut ca un șoc peste mulți. De aceea, prietenii au scris pe pagina de facebook a jurnalistei mai multe mesaje de compasiune, la câteva ore după ce aceasta a trecut pe lumea cealaltă. Astfel, Ani Teglaș și-a exprimat durerea în felul următor: „Un om şi-un prieten tare drag sufletului meu… Sorina Bota a plecat să scrie pentru Îngeri!!! Te rog să mă ierţi Doamne, dar tare rău îmi pare… că ai luat-o dintre noi şi pe ea!!! Dumnezeu să o odihnească în pace şi în linişte!!! Sincere condoleanţe familiei îndurerate!!! Nu te vom uita niciodată, draga mea!!!”
„Dumnezeu s-o odihnească! De iertat, nu prea are ce să-i ierte! Ci să-i mulțumească pentru tot ce-a făcut din dragoste pentru oameni și pentru lumea asta, a cărei frumusețe a căutat-o!”, a fost mesajul postat de Ileana Ilona Nagy.
Sorina a pășit în redacția săptămânalului Punctul în urmă cu 8 ani, ocupând funcția de redactor-șef. Am iubit-o toți de la început în primul rând pentru blândețea și bunătatea ei coroborate cu o pasiunea și dăruirea cu care își făcea munca. A fost pentru noi un exemplu. Datorită Sorinei noi toți, jurnaliști, editori, directori am pus suflet în munca pe care o făceam. Așa era Sorina. Iar acest lucru se vede nu numai din reușitele pe care ziarul le-a avut datorită ei, ci și din cariera sa prin care a lăsat orașului și țării ceva frumos.
Colegii de la Săptămânalul Punctul, transmitem familiei greu-încercate întreaga noastră compasiune. Dumnezeu să te odihnească în pace!
Titi Dălălău
imi pare rau!condoleante familiei!
condoleante familiei!öszinte részvétem nyugudjon békében!
Dumnezeu sa odihneasca sufletul sau!
Odihneasca-se in pace.
Dumnezeu sa o odihneasca !
d-zeu sa o odihneasca!