Odată cu introducerea Inteligenței Artificiale în următorii ani, piața forței de munca se va schimba și ea. Tot mai multe persoane vor trebui să se reprofileze și să aibă alte ocupații care probabil vor fi mult mai bine plătite decât posturile anterioare.
Rețeaua Europeană de Servicii de Ocuparea a Forței de muncă (EURES) consideră că în 2023 sunt cinci meserii care vor fi la mare căutare în domeniul recrutării. Este vorba de slujbe pentru care se poate candida fără a se deține studii superioare de specialitate.
„Mulți cred că pentru a obține un loc de muncă bun și bine plătit au nevoie de diplomă universitară, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. În această lume în schimbare și în dezvoltare, angajatorii apreciază competențele practice și profesionale. Iată cinci meserii care se caută în 2023”, spune reprezentanții EURES.
Operator utilaje
Sectorul construcțiilor se dezvoltă rapid, cu atât mai mult pe măsură ce încearcă să devină mai ecologic și mai sustenabil. CEDEFOP (Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale) preconizează o mare cerere de lucrători în construcții, operatori și asamblori de utilaje în acest deceniu. Sunt disponibile diverse locuri de muncă pentru zidari, lucrători în construcții și dulgheri până la sudori și lucrători acoperișuri. Profesia de operator de utilaje ar putea fi însă o cale interesantă în acest sector.
De exemplu, „ca operator de macara, veți fi responsabil pentru utilizarea în condiții de siguranță a utilajelor pe șantiere. Veți avea ocazia să lucrați la diferite proiecte, care pot fi lungi și dificile, dar și foarte satisfăcătoare. Salariul tinde, de asemenea, să fie mai bun decât în multe alte locuri de muncă din construcții. Vă puteți înscrie la cursuri speciale de formare pentru operatori de macara, care sunt populare și la mare cerere. Aceste cursuri vă oferă instrumentele, competențele și experiența practică de care aveți nevoie, precum și calificarea corespunzătoare”, spun reprezentanții EURES.
De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut în firmele de construcții a crescut la 4.000 de lei. Actualizare conform Hotărârii Guvernului 1.071/2021 ce prevede că, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe țară va fi de 2.550 lei.
Sectorul construcțiilor înregistra la finalul anului trecut o lipsă de personal de peste 40.000 de muncitori, conform patronatelor din domeniu.
Mecanic
Rămânând la tema utilajelor, mecanicii se caută încă. Pe lângă lucrul la autoturisme, autobuze și alte vehicule, este nevoie de mecanici în multe sectoare industriale, de exemplu în construcții, industria prelucrătoare și aviație.
Tipul de competențe pe care le veți dobândi ca mecanic vă pot folosi pentru multe locuri de muncă viitoare, de exemplu în domeniul energiei verzi. Pe lângă competențele tehnice, angajatorii apreciază și competențele non-tehnice, cum ar fi colaborarea și comunicarea.
„Deși multe universități oferă cursuri de inginerie mecanică, nu aveți nevoie de diplomă pentru a deveni mecanic. Cererea fiind mare, există multe cursuri de formare profesională care vă ajută să obțineți calificarea de care aveți nevoie”, este sfatul dat de reprezentanții EURES.
Electrician
Pe măsură ce trecem la tehnologii sustenabile și regenerabile, cererea de electricieni va crește tot mai mult. Cariera de electrician poate aduce mulți bani, mulți electricieni deschizându-și în timp propria afacere.
„Ca să deveniți electrician nu aveți nevoie de diplomă universitară și mulți furnizori de formare oferă calificare la locul de muncă. Programele de formare vă dau posibilitatea să deprindeți meseria și să vă dezvoltați totodată competențele non-tehnice, transferabile. Cei care își încep profesia ca electricieni pot deveni apoi ingineri electricieni, proiectanți și manageri”, mai spun reprezentanții EURES.
Igienist dentar
În sectorul sănătății și asistenței sociale, nevoia de lucrători continuă să crească.
„Deși în multe profesii aveți nevoie de diplomă universitară, s-ar putea să vă surprindă că în meseria de igienist dentar nu este așa. Igienistul dentar ajută la prevenirea degradării dentare. Competențele și calificările practice de care aveți nevoie în această profesie se pot obține printr-un program de ucenicie. Salariile sunt bune, iar pentru cei care caută flexibilitate este parcursul profesional ideal deoarece igieniștii dentari pot fi angajați la un cabinet, dar pot lucra și ca liber-profesioniști”, ne explică specialiștii EURES.
5.000 de lei este salariul net oferite de cabinetele dentare pentru ocuparea acestui post. Multe cabinete oferă și plata unui curs de specializare. Un curs de profesionalizare în domeniu costă între 500 și 1.000 de euro.
Bucătar șef
Odată cu redeschiderea restaurantelor și cafenelelor după pandemia de COVID-19 și cu expansiunea serviciilor de livrare, competențele de bucătărie vor continua să fie solicitate anul acesta. De fapt, CEDEFOP estimează că sectorul care va crea cele mai multe locuri de muncă până în 2030 este cel al cazărilor și alimentației publice. „Ca urmare, ar trebui să existe multe locuri de muncă disponibile pentru bucătari și personal de bucătărie. În condițiile în care călătoriile și turismul vor crește din nou după ce au scăzut în timpul pandemiei, vor exista locuri de muncă și în sectorul ospitalității pentru personal hotelier, de exemplu manageri și personal de curățenie”, mai punctează reprezentanții EURES.
Despre EURES, pe scurt
EURES este Rețeaua Europeană de Servicii de Ocupare a Forței de Muncă, înființată în 1993, a fost înființată de Comisia Europeană pentru a facilita libera circulație a lucrătorilor în țările Uniunii Europene (UE)/Spațiul Economic European (SEE). Rețeaua este compusă din: Biroul European de Coordonare (ECO), Birourile Naționale de Coordonare (NCO), Partenerii EURES și Partenerii EURES Asociați.
Scopul EURES este de a oferi servicii de informare, consiliere și recrutare/plasare (potrivire) în beneficiul lucrătorilor și angajatorilor, precum și al oricărui cetățean care dorește să beneficieze de principiul liberei circulații a persoanelor.
Se renunță la studii superioare și în IT
România înregistrează un deficit tot mai mare de forță de muncă în domeniul IT. Fenomenul este explicabil având în vedere că o criză similară există și la nivel global, fapt care favorizează migrarea IT-iștilor români către angajatorii străini, care pot oferi salarii superioare celor accesibile pe piața locală.
Conform ultimelor estimări, deficitul de specialiști în IT în România este de 25.000 de persoane, iar la nivelul Europei este de 20 de ori mai mare, minusul înregistrat fiind estimat la circa 500.000 de persoane.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, salariul mediu net în industria IT era de 10.000 de lei la finalul anului trecut. Salariile pot ajunge însă, conform informațiilor din industrie, și până la 5.000 de euro. Un motiv pentru care tot mai mulți tineri se reorientează profesional și aleg să urmeze cursuri IT pentru a-și găsi locuri de muncă în acest domeniu.
„Pot să învețe partea tehnică, încep cu bazele programării. Se lucrează foarte mult în echipă, e un skill important”, explică Bogdan Toader pentru Economedia, mentor în cadrul unei companii specializate în furnizarea de cursuri în domeniu.