Cele mai frecvente greseli la construirea unei case si cum sa te feresti de ele

Cele mai frecvente greseli la construirea unei case si cum sa te feresti de ele

Casa visurilor tale cere anumite sacrificii. In mod absolut normal, nu are cum sa fie chiar atat de ieftina, pentru ca o constructie care urmeaza perfect gusturile tale va fi una care te va face sa investesti un pic mai mult. Nici nu poti cumpara o casa gata facuta, pentru ca asa isi va pierde personalitatea si te vei trezi cu o cladire care nu se deosebeste prin nimic de cea a vecinilor. Deci trebuie sa vii cu ceva nou, sa angajezi o echipa de proiectanti profesionisti si sa treci la treaba. In acelasi timp, este bine sa eviti anumite greseli pe care majoritatea celor care isi construiesc o casa risca sa le comita.

Proasta compartimentare

Toata lumea isi doreste o locuinta spatioasa, dar putini sunt cei care chiar ajung sa se bucure de asa ceva. Asta pentru ca oamenii nu stiu cat de important este design-ul si planuirea atenta a spatiului. Vei avea nevoie de spatii de depozitare, dar nu trebuie sa exagerezi prea mult cu acestea. De asemenea, degeaba iti faci un living sau un dormitor imens, daca nu mai ramane spatiu suficient pentru bai si pentru bucatarie. Legea compensatiei nu functioneaza cand vine vorba despre o casa, asa ca fiecare camera trebuie sa fie atent construita pentru a indeplini necesitatile de spatiu dar si pentru a le lasa suficient loc si celorlalte.

Un design care tine cont doar de nevoile actuale

Cei mai multi dintre romanii care isi construiesc o casa se asteapta sa locuiasca in ea pentru toata viata, dar putini se gandesc si ca nevoile lor se vor schimba in timp. O casa nu trebuie sa aiba multe scari, pentru a putea permite miscarea in voie a copiilor, dar si a batranilor (din pacate, toti imbatranim, deci este o realitate care trebuie acceptata). Trebuie sa aiba un numar optim de camere, nici prea putine, dar nici prea multe, pentru ca exagerand, costurile de intretinere vor creste enorm.

Slaba iluminare

Lumina este esentiala. Iti ofera sanatate si te binedispune. Din pacate, in functie de pozitionare, nu toate casele au sanse egala de a avea acces la soare. Chiar si in aceste conditii, numarul ferestrelor trebuie sa fie unul mare, iar dimensiunile lor generoase. Totusi, nu trebuie nici sa iti faci o casa din sticla, pentru ca vei avea probleme atat cu intretinerea cat si cu temperatura pe timpul verii.

Camerele fara utilitate

Asa cum spuneam si mai sus, nu merita sa iti faci o casa mare doar de dragul de a avea una. Fiecare camera trebuie sa aiba scopul ei si acesta nu trebuie sa fie pierdut in timp. Da, este grozav sa ai o camera de joaca pentru copil, una de biliard sau una in care sa tii doar haine. Dar copilul creste, pasiunile se schimba si la batranete hainele conteaza mai putin iar banii nu vor mai fi la fel de multi. Deci vei avea cateva camere pe care trebuie sa le incalzesti si sa le curati, dar pe care nici macar nu le vei folosi. Cu alte cuvinte, daca nu ai nevoie de ele pentru cel putin 10-20 de ani, mai bine nu le construiesti.

Plasarea gresita a dormitorului

Dormitorul este camera in care iti vei petrece cel mai mult timp, cel putin opt ore daca ar fi sa ii ascultam pe specialisti (adica orele destinate somnului). Si pentru odihna ai nevoie de liniste si de o temperatura foarte buna. Asadar, dormitoarele trebuie sa fie plasate cat mai departe de strada, dar si de garaj, pentru a limita astfel zgomotele din ele. In plus, trebuie sa fie situate relativ aproape de centrala si nu la capatul circuitului iar ferestrele trebuie sa fie bine luminate natural, atat vara cat si iarna.

Plasarea gresita a bucatariei

Probabil ca nu o data ai venit de la cumparaturi plin de sacose si te-a bucurat grozav de mult ca bucataria este aproape de intrare si ca nu trebuie sa le cari prea mult. Dar nu toata lumea este suficient de prevazatoare sa isi puna bucataria langa usa (ba chiar exista unii care o urca si la etaj, ceea ce este cu atat mai tragic). Asadar, la fel ca dormitoarele, bucataria trebuie sa fie plasata strategic in casa. De regula, specialistii recomanda sa fie cat mai aproape de intrare, daca se poate, chiar prima camera dupa usa principala. In acest mod nu iti vei face niciodata griji ca nu ajungi usor la ea.

Prea putine bai

Baile sunt necesare in orice casa. Pentru doua camere nu vei avea nevoie de mai mult de una, dar daca ai trei camere, atunci este recomandat sa iti faci o baie in plus. Nimeni nu vrea sa stea la coada la baie intr-o casa aglomerata si trebuie sa ai in vedere si oaspetii pe care ii vei avea. Daca depasesti patru camere, atunci te mai poti gandi daca adaugi o baie, dar nu e obligatoriu. Conteaza cat de ocupata este casa zi de zi. Daca din cinci camere, doar doua sau trei vor fi ocupate, atunci de ce sa investesti fara rost? In schimb, daca vrei patru copii si fiecare va avea camera lui, trei bai ar cam fi necesare.

Materiale si lucrari de slaba calitate

Multi romani fac marea greseala de a cumpara materiale de slaba calitate pentru ca sunt ieftine. In acest mod, ei  isi saboteaza singuri casa si ajung sa plateasca in timp mai mult decat ar fi facut-o initial pentru constructia ei. La o casa ai nevoie de lucrari de termoizolatie si servicii de hidroizolatii de cea mai buna calitate, pentru a-ti asigura confortul pe timp de iarna si pe timp de vara, dar si pentru a-i consolida rezistenta cladirii pe termen lung. Lucreaza cu firme profesioniste atat la schita cladirii cat si la realizarea acesteia. Pana la urma, vei locui acolo o viata si trebuie sa dotezi casa cu tot ce este mai bun. Poate ca aparatele din ea se schimba, dar constructia va fi cea care ramane.

Lasă un răspuns