Sistemul bonus-malus se va schimba substanțial, prin lărgirea ariei de aplicare și diversificarea criteriilor în ambele sensuri, în timp ce asigurătorii vor fi obligați să pună la dispoziția șoferilor care solicită acest lucru atât plata în rate a RCA (în premieră, va fi vorba de până la 12 rate!) cât și aplicarea unei franșize, ca la CASCO, ce va permite reducerea primelor.
Potrivit lui Sorin Mititelu, pachetul legislativ este încă în discuție, dar autoritățile își propun să îl adopte cel târziu până la finalul lunii martie anul acesta, primele măsuri urmând să intre în vigoare la începutul lui aprilie. Potrivit acestuia, este posibil ca, pe lângă măsurile trimise deja la Parlament, să apară și unele noi sau chiar cele deja trimise să fie modificate.
Sistemul bonus/malus:
- Vor exista trei pachete de măsuri: cele care au fost transmise în decembrie 2023 legat de transpunerea Directivei Europene, cele care au venit ulterior și cele care sunt și acum în lucru. Primul obiectiv este evident acela al transpunerii Directivei. Urmare a acestui demers, avem ca și propuneri introducerea unui mecanism de suspendare a RCA la cerere și avem de implementat mecanismul privind obținerea certificatului de daunalitate. Acestea ar fi două dintre modificările de substanță. Un astfel de document este necesar în primul rând pentru situația în are un șofer din România merge în străinătate și invers.
Franșiza, o mare noutate, obligatorie pentru asigurător, opțională pentru asigurat
- Al doilea obiectiv, așa cum spuneam, este introducerea unor modificări cu impact asupra primei. Bonus-malus este unul, al doilea este franșiza. Franșiza ar fi după modelul celei aplicate pentru CASCO, evident cu diferența că atunci când se face plata daunei de către asigurător nu se va face o deducere a franșizei din beneficiul pe care l-ar obține păgubitul. Asigurătorul va plăti el dauna, iar mai departe, în funcție de valoarea franșizei, va recupera suma de la asiguratul vinovat în evenimentul respectiv. Trebuie spus că este un beneficiu opțional, la cererea asiguratului.
RCA în tranșe, cu plata a până la 12 rate
Avem în vedere ca măsura să se aplice doar contractelor cu valabilitate de un an. Mai departe, posibilitatea de plată în rate să fie lunară, trimestrială sau semestrială, adică în 12 rate, în patru sau în două rate. Ca și la franșiză, este un drept al asiguratului și o obligație a asigurătorului.
Citeste articolul complet pe economica.net