Cele mai performante sisteme militare de vedere pe timp de noapte pe bază de intensificator alb-negru, fabricate la Întreprinderea Optică Română (IOR) Bucureşti, sunt prezentate la Târgu Mureş la cea mai mare expoziţie de tehnică militară din Transilvania, organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale.
„Întreprinderea Optică Română, fondată în 1936, este una dintre cele mai vechi companii din România (…) Ne-am prezentat aici cu sisteme optice pentru o gamă largă de armament, în primul rând pentru armamentul care este în dotarea FOS, sisteme optice realizate în Întreprinderea Optică Română. Şi prezentăm şi o soluţie pentru armamentul aflat în dotarea forţelor terestre de tip AK, sisteme optice pentru A-545, arma de asalt de 5,56, aruncătorul de grenade, mitraliera de 7,62, precum şi sisteme de vedere pe timp de noapte individuale. La standul CEFOS vedeţi ultimele realizări ale noastre, sisteme de vedere de observare pe timp de noapte pe bază de intensificator alb-negru”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, director general al IOR, Daniel Oancea.
Potrivit directorului general al IOR, pe lângă sistemele optice pentru armamentul individual de infanterie, societatea produce şi sisteme optice pentru blindate, precum şi aparatură de măsură şi control, în principal pentru piaţa externă.
„Pot să spun că 90% din cifra de afaceri este pe piaţa externă. Noi am constatat o cerere de la Forţele Speciale din România (…) Nu neglijăm piaţa internă, dar nu neglijăm nici exportul”, a precizat Daniel Oancea.
Profesioniştii din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale susţin că aparatele de vedere pe timp de noapte produse de firma românească sunt cu mult peste standardele celor produse în SUA.
„Sunt nişte aparate de vedere pe timp de noapte cu fosfor alb, se vede alb-negru, nu se vede cum sunt cele americane, cu verde. Se distinge mult mai bine orice obiect în teren şi ce e foarte bine e că ai focalizare, nu trebuie să-ţi reglezi autofocalizare. Poţi să vezi şi de aproape şi la distanţă ca şi cum ai vedea cu ochiul liber. O focalizare automată când este rabatat sus, pe cască se stinge automat, când îl pui pe ochi se aprinde. Pentru paraşutişti e foarte bun că se pliază pe cască, nu este riscul să se agaţe de suspantele de la paraşută, este un aparat foarte bun. Ca şi profesionist, l-aş recomanda şi l-aş folosi oricând, fiind peste ceea ce avem până acum de la americani. E un produs românesc şi foarte de calitate, chiar şi noi suntem uimiţi”, a afirmat unul dintre militarii FOR prezenţi la stand.
Întreprinderea Optică Română (IOR) este singura societate românească care are tradiţie în proiectarea şi realizarea de aparatură opto-mecanică.
Tehnică şi echipamente militare de ultimă generaţie sunt prezentate de 60 de companii din ţară şi din străinătate la Târgu Mureş, la cea mai mare expoziţie de profil din Transilvania, organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale. Expoziţia de tehnică militară rămâne deschisă până în data de 2 martie. AGERPRES