Două dintre cele mai reprezentative edificii arhitecturale din municipiul Târgu Mureş, Palatul Culturii, construit în perioada 1911-1913, şi Palatul Administrativ, construit între anii 1905 şi 1907, urmează să fie prezentate elevilor cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2024, a anunţat, luni, Muzeul Judeţean Mureş.
„Muzeul Judeţean Mureş îi invită pe elevii din învăţământul primar, în perioada 24-27 septembrie 2024, să descopere, într-un mod interactiv, informaţii inedite despre două clădiri emblematice din oraşul nostru: Palatul Culturii şi Palatul Administrativ din Târgu Mureş. Vizitarea celor două clădiri proiectate acum mai bine de 100 de ani de biroul de arhitectură Komor şi Jakab la Târgu Mureş, ce definesc şi astăzi identitatea municipiului Târgu Mureş, le vor arăta copiilor, într-un mod accesibil şi interactiv, farmecul acestor monumente arhitecturale concepute, construite şi decorate într-un stil inovator – Art Nouveau”, a anunţat Muzeul Judeţean Mureş, într-o postare pe Facebook.
Asociaţia Visit Mureş a precizat că proiectul de prezentare a celor două clădiri Art Nouveau se desfăşoară cu ocazia celei de-a XXXII-a ediţii naţionale a Zilelor Europene ale Patrimoniului, care îşi propune să transmită publicului tânăr informaţii edificatoare despre patrimoniului cultural local.
„Din anul 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istoice, dar şi patrimoniul cultural mai puţin cunoscut. În anul 2024, Consiliul Europei a ales tema ‘Routes, networks and Connections’ (Rute, contacte şi conexiuni). Cum ne împrietenim cu patrimoniul: Vom face un tur ghidat, dar relaxat, al clădirilor istorice, vizităm, prin intermediul unui joc pe tabletă, cele mai reprezentative spaţii şi expoziţii din Palatul Culturii; ne vom sufleca mânecile, la final, pentru un atelier practic inspirat de patrimoniul vizitat. Durata unei activităţi: 90 minute”, se arată pe site-ul Visit Mureş.
Asociaţia de promovare a turismului din judeţul Mureş a precizat că pentru perioada 24-27 septembrie înscrierile se fac pentru clase de elevi din ciclul primar, activităţile desfăşurându-se în intervalul orar 9,00-14,00.
Elevii vor afla astfel că, în 4 iulie 1904, primarul de numele căruia se leagă Târgu Mureşul modern, Bernády György, prezenta membrilor Comisiei Juridice o serie de planuri, care aveau să schimbe definitiv faţa vechiului târg de provincie şi să îl facă un oraş elitist în doar 10 ani.
Acesta a fost începutul construirii unui Târgu Mureş modern, care se remarcă şi acum prin două clădiri monumentale, Palatul Administrativ şi Palatul Culturii. Concursul de proiecte a fost câştigat de doi arhitecţi din Budapesta cu proiectul ‘Reşedinţă’, Komor Marcell şi Jakab Dezso, care au prezentat un proiect în stil neobaroc.
La încredinţarea lucrării, în 1906, membrii consiliului le-au dat celor doi arhitecţi şi proiectele clasate pe locurile doi şi trei, iar din combinarea acestora a reieşit un proiect în stilul secession, care a costat în final 700.000 de coroane.
Edificiul are trei niveluri, o curte închisă, dispune de un rezalit central înalt şi rezalite de colţ mai joase, iar în faţa clădirii se află un ieşind, special conceput pentru accesul trăsurilor. Clădirea era concepută în aşa fel încât prin faţă să intre cei care veneau cu trăsurile la primărie, iar prin intrările laterale, angajaţii şi cei care veneau pe jos.
Arhitectura holului, cu plafonul boltit în neogotic şi sprijinit pe coloane din marmură sculptate, cu vitralii în culori pastelate, e asemănătoare celei a Sălii Cavalerilor din Castelul de la Hunedoara.
Palatul Administrativ, construit între 1905-1907, este se remarcă prin turnul înalt de 50 metri, în care există un orologiu cu cadrane pe toate cele patru laturi, iar bătăile de clopot pot fi auzite din sfert în sfert de oră în tot oraşul.
Între anii 1911 – 1913, tot în mandatul lui Bernady, lângă Palatul Primăriei a fost construit Palatul Culturii, de asemenea o operă de artă construită în stil secession, care a costat în jur de 600.000 de coroane. AGERPRES