Centenarul sărbătorit la Teatrul Naţional Târgu Mureş

Centenarul sărbătorit la Teatrul Naţional Târgu Mureş

În anul 2018, aniversăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI.
În acest context, Teatrul Național Târgu-Mureș a pregătit evenimente prin care să promoveze teatrul românesc, dar și să continue să participe la deschiderea și dialogul intercultural.
În prima parte a acestui an, Compania Liviu Rebreanu a avut premiera spectacolului DOMNUL URMUZ SCRIE PAGINI BIZARE după texte de Urmuz, în regia lui Gavriil Pinte. În Stagiunea 2018-2019 va fi pusă în scenă piesa D’ALE CARNAVALULUI de I. L. Caragiale, în regia lui Adrian Iclenzan. Aceste spectacole pe texte ale dramaturgiei românești se adaugă celor deja existente în repertoriul Companiei Liviu Rebreanu și care se joacă periodic (O SCRISOARE PIERDUTĂ. PREA MULTĂ VORBĂRIE după I. L. Caragiale, STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, ÎN TRAFIC de Alina Nelega, DOUBLE BIND de Alina Nelega și Kinces Reka, TATĂL MEU, PREOTUL de Gabriel Sandu).
Unul dintre evenimentele în desfășurare este co-producția cu Teatrul Mihai Eminescu din Chișinău. Spectacolul MISS LIBERTY – ULTIMUL MADRIGAL, după un text de Mircea M. Ionescu, în regia lui Elemér Kincses, are o echipă de producție formată în egală măsură din actori ai teatrului târgumureșean, dar și ai teatrului basarabean. Spectacolul va avea o premieră la Chișinău și una la Târgu-Mureș, plus o reprezentație de gală pe 5 decembrie în Alba Iulia.
100lasută.ro este un spectacol de poezie românească (autori clasici și contemporani) susținut de către actorii Companiei Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu-Mureș în data de 27 noiembrie 2018, la Sala Mare. Printre numele poeților ale căror poezii vor face parte din scenariul spectacolului 100lasută.ro se numără: Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, George Bacovia, Vasile Voiculescu, Alexandru Macedonski, Adrian Păunescu, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Radu Gyr, Romulus Guga, Mircea Cărtărescu, Ion Mureșan, Nina Cassian, Ion Minulescu, Ioan S. Pop, Geo Bogza, George Țărnea.
În luna decembrie, va avea loc evenimentul Român vs. Maghiar. Interferențe culturale româno-maghiare în teatru după 1918, în cadrul căruia se vor desfășura mai multe evenimente. Unul dintre acestea este conferința științifică internațională cu titlul Identitate și Alteritate. Teatrul ca spațiu al confluențelor româno-maghiare, cu sprijinul Institutului de Cercetări Teatrale și Media Târgu-Mureș și Universitatea Petru Maior. Vor fi montate și două spectacole: INTENȚII RĂTĂCITE de Dálnoky Réka la Compania Liviu Rebreanu și ȚARA ZÂNELOR de George Ștefan la Compania Tompa Miklós. De asemenea, se va crea și o pagină web unde se vor încărca inventarierea și digitalizarea traducerilor din limba română în limba maghiară și vice-versa a textelor de teatru, de după anul 1918.
Evenimentele sunt finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale.