Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
El a participat la inaugurarea Centrului, a cărui realizare a costat aproape 1,5 milioane de euro, împreună cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, şi Inaki Berroeta, CEO Vodafone România.
‘Renovarea clădirii a fost de 310.000 euro, din care 270.000 suportate de Fundaţia Vodafone şi diferenţa de Fundaţia pentru SMURD, dotarea a fost de 930.000 de euro care include toate echipamentele şi sistemele din interior, şi asta este dacă vorbim de simulatorul virtual şi absolut toate echipamentele de instruire, plus o sumă care a fost pentru crearea platformelor de învăţământ la distanţă – dotarea a venit de la Fundaţia pentru SMURD, din fondurile europene cel mai mult, şi de la Ministerul Sănătăţii pentru partea de manechine, care a fost un program. Ca şi cost de a-l pune la punct se apropie de 1,5 milioane de euro, cu tot ce este în el. Ca şi concepţie, ca şi mod de dotare cred că este cel mai avansat din Europa şi poate unicat în zona noastră’, a declarat Raed Arafat.
Centrul va organiza activităţi de instrucţie şi perfecţionare anuală pentru circa 1.000 de persoane din ţară şi din străinătate, inclusiv specialişti din cadrul Centrului NATO de Medicină Militară de la Budapesta.
În cadrul centrului de la Târgu Mureş există şi un simulator virtual complex, unic în Sud Estul Europei, în timp real, care poate fi utilizat atât în scop de învăţare cât şi în scop de evaluare a cunoştinţelor sau de exersare a abilităţilor de lucru în echipe interdisciplinare.
Scenariile dezvoltate sunt realiste, transpunând participanţii cât mai veridic în accidente şi incidente cu care se vor putea întâlni în viitor în activitatea lor şi pe care le vor putea astfel recunoaşte facil, creând automatismele necesare unei intervenţii prompte şi de succes în astfel de situaţii.
Potrivit coordonatorului SMURD, dr. Cristian Boieriu, o altă componentă este ‘autostrada’, un fragment de şosea în care se găseşte un autoturism Logan preparat în mod special în Franţa pentru descarcerare. ‘Componentele caroseriei pot fi îndepărtate relativ cu uşurinţă, ele fiind secţionate exact acolo unde ar trebui să se secţioneze o maşină după un accident rutier. Scopul este acela de a instrui personalul medical şi pompierii să lucreze împreună la o astfel de situaţie’, a subliniat Boieriu.
Centrul mai dispune de un simulator pentru medicină de dezastre, un soft achiziţionat şi conceput printr-un program cu finanţare europeană prin care se pot crea diferite scenarii de intervenţie în caz de calamităţi.
AGERPRES