Un centru pentru pregătirea sportivilor din domeniul sporturilor de acţiune, unic în ţară, urmează să se inaugureze la Miercurea-Ciuc, investiţia fiind susţinută, în parte, cu fonduri alocate de Agenţia Naţională de Turism a Ungariei.
Centrul RideMore are o suprafaţă de 1.600 de metri pătraţi şi cuprinde un skate park, trambuline, cu zonă de ninja warrior, panou de căţărare, sală de yoga, sală de crossfit, dar şi camere de cazare.
La RideMore Center din Miercurea-Ciuc vor putea fi practicate cel puţin cinci discipline sportive, printre care şi sporturi olimpice, respectiv snowboard, pentru care se vor folosi snowboard-uri cu roţi, freestyle schi, BMX, skateboard şi căţărare.
Ideea realizării acestui centru îi aparţine fostului snowboarder Kinda Geza, participant la Jocurile Olimpice, acum antrenor şi preşedinte al Clubului RideMore din Miercurea-Ciuc, care a văzut astfel de centre în străinătate şi şi-a dorit să poată face ceva similar în România.
Acesta a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că, este vorba de realizarea unui vis vechi de 30 ani.
„Este unic în ţară, poate şi mai mult. Sunt şi în alte oraşe trambuline, dar nu spaţii care să le cuprindă pe toate. În Austria, Norvegia, SUA sunt multe, acolo sportivii pregătindu-se în centre de acest gen. (…) Eu mă dau cu snowboardul de mic copil, asta înseamnă 30 de ani, şi de 30 de ani avem visul acesta. Noi ştim exact cum funcţionează în străinătate aceste centre. Ideea o avem de 30 de ani, acum a venit momentul ca să repunem în practică”, a declarat Kinda Geza, care este coproprietar şi administrator al centrului.
Spaţiul este dedicat atât antrenării sportivilor de performanţă, cât şi celor care doresc să se iniţieze în aceste sporturi sau celor care vor să facă doar mişcare.
Kinda Geza a arătat că doreşte ca centrul să fie deschis tuturor celor care sunt interesaţi, existând intenţia ca tarifele să fie scăzute.
Prezenţa copiilor este foarte importantă, pentru că din rândul celor care vor veni să încerce trambulinele şi să se distreze, vor putea fi aleşi viitori sportivi ai clubului.
„Aşa vom putea alege, în funcţie de cine, cum se mişcă. Vom ţine şi antrenamente de snowboard, cu coordonare în aer, aici e mult mai uşor şi mult mai safe (sigur – n.red.) decât pe zăpadă. Înveţi aici, te dai pe burete, apoi pe saltea, apoi intri în partea de skate park. Deci, nivelele sunt făcută să fie sută la sută safe pentru toată lumea. Şi asta înseamnă sportul de performanţă, nu cum am făcut noi acum 20 ani. (…) Cumva, asta se face în ţările de unde vin campioni mondiali, olimpici, acolo aşa ceva există de 30-40 ani şi de aceea nu e de mirare că de acolo ies campioni. Pentru că, dacă vine un copil de şase ani, automat până la 10-12 ani, e ca o pisică, nu are nicio treabă cu coordonarea în aer, învaţă foarte uşor, despre asta e vorba”, a explicat Kinda Geza.
Vârsta minimă a celor care vor putea veni la centru este de şase ani şi nu există vârstă maximă, iar copiii vor fi supravegheaţi în permanenţă.
Se speră că deschiderea oficială a RideMore Center va avea loc până la sfârşitul anului.
Lucrările de realizare a centrului au debutat anul trecut, investiţia ridicându-se la un milion de euro, din care 700.000 euro finanţare asigurată de Agenţia Naţională de Turism a Ungariei, iar restul de Asociaţia RideMore. AGERPRES