Cercetătorul canadian de origine ungară, profesor doctor Nagy Andras , cel care a demonstrat modul în care celulele embrionare pot fi transformate în celule stem, şi-a prezentat rezultatele studiilor în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Conferinţei Cercului Studenţesc (Tudomanyos Diakkori Konferencia – TDK), care se desfăşoară de la Târgu Mureş.
Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş, Marton Laszlo, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că Andras Nagy, care a realizat progrese însemnate în cercetarea în domeniul celulelor stem, în medicina regenerativă şi în biologia celulară, s-a aflat la Târgu Mureş alături de numeroase personalităţi internaţionale ale lumii medicale.
Andras Nagy este cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare Lunenfeld-Tanenbaum de la Spitalul Mount Sinai din Toronto şi conduce o echipă formată din 50 de cercetători în proiectul Grandiose, care studiază procesul de creare a celulelor stem. De la catedra de cercetare canadiană în domeniul celulelor stem şi regenerării, în 2005, a fost primul care a creat noi linii de celule stem în Canada, iar câţiva ani mai târziu, în 2009, a demonstrat modul în care celulele embrionare pot fi transformate în celule stem, potrivit prezentării făcute în cadrul reuniunii.
Dr. Nagy şi grupul său de cercetători a descoperit un nou tip de celulă stem, numită celula FPS de clasă F, iar în anul 2014 au elaborat mai multe rapoarte care demonstrează progresele înregistrate în crearea celulelor stem, care sunt de aşteptat să ducă la tratamente spectaculoase pentru o serie de boli.
„Conferinţa Cercului Studenţesc, care a ajuns la a 26-a ediţie, este organizată anual de Asociaţia Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş şi de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş şi este singurul eveniment din domeniul pregătirii medicale transilvănene în care studenţii îşi pot prezenta lucrările ştiinţifice în limba maternă. Conferinţa este găzduită de Palatul Culturii din Târgu Mureş, iar în cadrul acesteia o serie de profesori şi cercetători de renume internaţional au prezentat cercetări cu privire la actualităţile medicinei, precum şi noi metode de tratament”, a precizat Marton Laszlo.
La această conferinţă, care se va încheia duminică, participă cinci centre universitare medicale din România şi Ungaria.
Asociaţia Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş este o organizaţie înfiinţată în anul 1990 cu scopul de a apăra, promova şi reprezenta drepturile şi interesele studenţilor maghiari din Târgu Mureş. AGERPRES