Proiectul ‘Cetatea Artelor’ iniţiat de Primăria Târgu Mureş debutează vineri cu Zilele Filmului Maghiar, cu prezentarea, în premieră cinematografică, a ‘Tăcerii trandafirului’ şi a două scurtmetraje premiate cu trofeul Palme d’or la Cannes, ‘Vânt’ şi ‘După ploaie’, produse de Atelierul Duna din Ungaria. ‘Demarăm proiectul pe acest an, sub denumirea de ‘Cetatea Artelor’, cu manifestări culturale care se vor succeda la Târgu Mureş, cu caracter naţional şi chiar internaţional, de toate felurile, pentru toată lumea şi pentru ca interferenţa culturală să fie ceva benefic şi nicidecum prilej de învrăjbire. Tot programul cultural al Primăriei Târgu Mureş se va înscrie sub denumirea ‘Cetatea Artelor’. Prima acţiune va fi gala filmului maghiar’, a declarat primarul Dorin Florea.
Cea de-a patra ediţie a Zilelor Filmului Maghiar de la Târgu Mureş, care se desfăşoară în perioada 21-23 februarie, este organizată de Asociaţia K’Arte şi Institutul Balassi şi propune publicului o paletă largă de teme şi genuri cinematografice, cum ar fi scurtmetraje produse de Atelierul Duna, creaţii premiate la Palme d’or la Cannes, la Festivalul Mediawave, documentare, animaţii şi comedii.
În Proiectul ‘Cetatea Artelor’ figurează, în 24 februarie, spectacolul de poezie Ion Caramitru – Aurelian Octav Popa, apoi, în 5 martie, lansarea cărţii ‘Oamenii Monumentelor’ de Robert M. Edsel, tradusă de târgumureşeanul Dan Cetină. În 7 martie, va avea loc un concert susţinut de BZN, iar în 28 aprilie, un concert Alexandru Tomescu, în Sala Mică a Palatului Culturii, organizat de municipalitate în parteneriat cu Clubul Rotary.
De asemenea, în proiect figurează, în intervalul 10-13 aprilie, Festivalul de Ciocolată, în 28 aprilie – Galele Uniter, în 29 mai – Concertul ARMONIEI ‘Clasic 300’ a Filarmonicii din Debrecen (Ungaria) împreună cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, în perioada 26 mai – 1 iunie, Zilele Târgumureşene, iar în intervalul 17-20 iulie, Festivalul ‘Peninsula’.
AGERPRES