Cetatea Târgu Mureș: Mii de copii sunt așteptați în luna decembrie la Atelierul de Turtă Dulce
Cetatea Târgu Mureș: Mii de copii sunt așteptați în luna decembrie la Atelierul de Turtă Dulce

Cetatea Târgu Mureș: Mii de copii sunt așteptați în luna decembrie la Atelierul de Turtă Dulce

• Peste 4.000 de copii de la grădinițele și școlile primare din Târgu Mureș și zonele limitrofe s-au înscris în luna decembrie la Atelierul de Turtă Dulce al unei brutarii din incinta Cetății Târgu Mureș. Inițiativa aparține unei brutarii locale care a asigurat baza materială și personalul necesar, beneficiind de susținerea Centrului de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș care a pus la dispoziție spațiul necesar desfășurării atelierului. 
• Atelierul de Turtă Dulce are loc anul acesta pentru a doua oară în Cetatea Târgu Mureș, prima ediție având loc aici în 2017.

Atelierul de Turtă Dulce nu este o noutate. Acest atelier se desfășoară anual din 2016, în luna decembrie, fiind dedicat copiilor care doresc să învețe să pregătească mult îndrăgita turtă dulce. Noutatea din acest an este faptul că Atelierul de Turtă Dulce are loc pentru a doua oară în Cetatea Târgu Mureș, prima ediție având loc aici în urmă cu mai bine de șase ani, în 2017.
În 2024, Atelierul de Turtă Dulce destinat copiilor din grădinițe și elevilor din clasele primare se desfășoară între 2-22 decembrie și are loc în Cetatea Târgu Mureș (clădirea Manutanței, parter), grație Centrului de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș care a pus la dispoziție spațiul necesar desfășurării acestui atelier. 
În cadrul Atelierului, vizitele de grup ale copiilor au putut fi programate în prealabil, acestea desfășurându-se de Luni până Vineri între orele 08.00 – 16.00. Zilele de weekend sunt rezervate pentru vizitele individuale ale copiilor, care pot participa la acest atelier între orele 10.00 – 16.00, în funcție de locurile disponibile (44-50 locuri), în aceste zile nefiind necesară o programare prealabilă.
Împreună cu angajații Brutăriei care au pregătit un decor minunat de Crăciun în care să primească copiii, călduros, și plin de arome minunate, elevii au oportunitatea de a-și modela, tăia, coace și degusta propriile creații din turtă dulce. Dotați corespunzător, cu șorțuleț și bonetă, micii bucătari taie din aluat turtițe dulci în diverse forme cu tematică de sărbătoare: brăduleți, steluțe, inimioare, oameni de zăpadă. Aceste forme sunt apoi coapte cu ajutorul angajaților. La final, micii artiști se pot delecta cu delicatesele făcute chiar de ei, alături de un ceai oferit din partea casei. Apoi își pot lua acasă turtițele rămase pentru a le savura alături de cei dragi.

“Ne dorim ca acest atelier să devină o tradiție”
Brutăria se implică în educația elevilor, Atelierul de Turtă Dulce fiind un spațiu interactiv și educativ unde copiii își pot dezvolta creativitatea împletind tradiția, joaca și învățarea. Păstrând aceeași idee, noi, reprezentanții Centrului de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș, credem în puterea educației practice și ne dorim să ne implicăm activ în comunitate pentru a ajuta la dezvoltarea noii generații folosind învățarea prin joacă și promovând tradițiile într-un mod distractiv.
Sándor Csongor, directorul general al Brutăriei ne-a declarat că cererea din acest an și interesul crescut din partea claselor de elevi pentru această activitate a depășit cu mult așteptările. Spațiul generos din Cetatea Medievală pus la dispoziție de către Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș a putut primi un număr de 44-50 copii/serie, astfel că anul acesta a fost înregistrat un număr record de peste 4.000 de copii care au trecut pragul Atelierului de Turtă Dulce. La acest număr se adaugă și copiii care participă în zilele de weekend în mod individual, astfel că totalul depășește 4.000 de copii, iar atelierul este încă în desfășurare până pe 22 Decembrie. Totodată, locația Atelierului din acest an – Cetatea Târgu Mureș – este una ideală, fiind ușor accesibilă pentru elevi, Cetatea fiind un obiectiv turistic binecunoscut amplasat chiar în inima orașului.
“Ne dorim ca acest atelier să devină o tradiție și dorim să revenim și în 2025 în Cetatea Târgu Mureș. Cererea este mult mai mare decât am estimat inițial, iar pentru la anul ne vom pregăti să facem față cererilor numeroase pe care le-am primit anul acesta, dar pe care nu le-am putut onora din păcate în totalitate”, a declarat Sándor Csongor, directorul general al Brutăriei.

La Atelierul de Turtă Dulce totul este dulce și colorat, cu un farmec aparte, exact ca în povești. Brutarul talentat care dezvăluie copiilor secretele legate de modelarea aluatului, cuptorul și instrumentele cu care se meșterește turta dulce, toate fac din acest desert o poveste pe care copiii nu o vor uita curând și de care își vor aminti de fiecare dată când vor vedea, oriunde, o turtă dulce.
Povestea turtei dulci și a Atelierului de Turtă Dulce continuă până pe 22 Decembrie, în Cetatea Târgu Mureș. Tradiția turtei dulci merge mai departe.