Tribunalul Mureş a admis cererea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş pe numele cetăţeanului româno-moldovean, Speteţchi Sergiu, care a fost surprins, în urmă cu două zile, în localitatea Nadeş, transportând într-un microbuz 36 de migranţi arabi, în drum spre Germania.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că la data de 30 octombrie, lucrători ai secţiei numărul 10 de Poliţie Rurală Sighişoara au depistat pe raza comunei Nadeş, judeţul Mureş, un grup de persoane, cetăţeni arabi, 31 de adulţi şi 5 copii, care erau transportaţi cu un microbuz înmatriculat în Bulgaria, condus de către Speteţchi Sergiu.
Potrivit procurorilor, după administrarea mijloacelor probării în cauză, s-a stabilit că cetăţenii de origine arabă urmau să ajungă în Germania, fiind ridicaţi de către şoferul microbuzului dintr-o zonă situată la graniţa României cu Bulgaria.
În data de 30.10.2016, a fost începută urmărirea penală faţă de şofer pentru infracţiunea de trafic de migranţi, art. 263 alin.1 Cod Penal. În data de 31.10.2016, prin ordonanţă a procurorului, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei, adăugându-se pe lângă alin (1) din art. 263 şi alin (2) litera c, adică supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante.
Schimbarea încadrării juridice a faptei a avut la bază faptul că procurorii au apreciat că pe parcursul drumului pe teritoriul României, care a durat mai mult de 8 ore, cele 36 de persoane de origine arabă au fost supuse la tratamente degradante, având în vedere condiţiile în care aceştia au călătorit în respectivul microbuz, „adică deosebit de înghesuiţi, aşezaţi pe podea, fără geamuri şi fără a se opri timp de mai multe ore”.
Procurorii mureşeni susţin că printre cei 5 copii, unii aveau vârsta de un an şi jumătate, fiind supuşi unor condiţii de drum deosebit de improprii, de natură a le cauza traume ireversibile.
Încheierea Tribunalului Mureş de arestare preventivă a lui Speteţchi Sergiu poate fi atacată cu contestaţie în 48 de ore de la comunicare pentru inculpat şi de la pronunţare pentru procuror.
Potrivit Codului Penal, racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 an, iar pentru supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. AGERPRES