Dacă există vreun loc, Lacul Sfânta Ana este vizitat de toți cei care sunt interesați într-un fel sau altul de Ținutul Secuiesc. Una dintre cele mai interesante atracții naturale ale Transilvaniei, acesta s-a format pe fundul singurului crater vulcanic intact din Europa Centrală și de Est, într-unul dintre cele două cratere gemene ale ultimului bloc cel mai sudic al lanțului vulcanic al Munților Harghita, Munții Ciomatu – celălalt este umplut de turbăria Mohos, care este, de asemenea, accesibilă prin primul traseu suspendat din România.
Spre deosebire de formele regulate și frumoase de pâlnie ale lacurilor vulcanice, albia actuală a lacului Sfânta Ana este foarte puțin abruptă pe suprafețe mari, din cauza reîncărcării accelerate. Ca urmare a reîncărcării, adâncimea medie, adâncimea maximă, suprafața și perimetrul lacului au scăzut, de asemenea. Suprafața de apă se întinde la 949-950 m deasupra nivelului mării, face parte din Rezervația Naturală Mohos și, deși din punct de vedere administrativ aparține județului Harghita, este considerat și de locuitorii din județul Covasna ca fiind al lor. Nu numai pentru că o mare parte din drumul care duce acolo șerpuiește în județul Covasna, ci și pentru că legenda creării sale îl leagă de Cetatea Bálványos din vecinătate, întabularea căruia fiind făcută tot în județul Covasna.
Lacul, aflat la 48 de kilometri de Sfântu Gheorghe, este ușor accesibil cu mașina, dar se poate ajunge și pe jos din Băile Tușnad, Bixad și Lăzărești, o drumeție de mai puțin de trei ore – dacă nu întâlniți un urs.
Csinta Samu
Sursa: Visit Covasna