Aproape 200 de cazuri de meningite şi meningo-encefalite provocate de infecţia cu virusul West Nile au fost înregistrate din 2 mai până în această săptămână, informează Ministerul Sănătăţii (MS). Instituţia precizează că 21 de persoane au murit din cauza infecţiei cu acest virus, transmis prin înţepătură de ţânţar, şi cere autorităţilor locale să continue măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei.
Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai şi până în 13 septembrie au existat 196 de cazuri de meningite şi meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile.
De asemenea, s-au înregistrat 21 de decese: şapte în Bucureşti, patru în judeţul Iaşi, câte două în Olt şi Constanţa şi câte unul în judeţele Galaţi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Suceava şi Teleorman.
Potrivit CNSCBT, cele mai multe cazuri de infecţii cu West Nile au fost înregistrate în Bucureşti (30), în Dolj (29), în Olt (20), în Iaşi (19) şi în Teleorman (15). Alte cazuri au fost întâlnite în Constanţa (8), Bacău (7), Brăila (6), Galaţi (6), Satu Mare (6), Ilfov (5), Sibiu (5), Mureş (5), Mehedinţi (5), Bihor (3), Dâmboviţa (4), Călăraşi (3), Alba (2), Cluj (2), Giurgiu (2), Suceava (2), Tulcea (2), Bistriţa Năsăud (1), Botoşani (1), Buzău (1), Caraş- Severin (1), Covasna (1), Ialomiţa (1), Hunedoara (1), Prahova (1), Vâlcea (1) şi Vrancea (1).
Odată cu scăderea temperaturilor, specialiştii apreciază că în perioada următoare se aşteaptă o scădere a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile.
Ministerul Sănătăţii spune că virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural, iar factorii favorizanţi pentru transmiterea virusului sunt perioada ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală.
„Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, plase de protecţie la ferestre. Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personala împotriva infectării cu virusul West Nile”, mai arată Ministerul Sănătăţii.
Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.
Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
News.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.