Consilierii locali au aprobat, în regim de urgență, contractele de asociere cu cinci cluburi târgumureșene. 12,2 milioane de lei vor merge în bugetele pentru sezonul competițional 2014-2015 către Asociația Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureș, Baschet Club Mureș, Cityus, Club Sportiv Universitar (CSU) și Sport Club Mureșul. De asemenea, alte 3,6 milioane de lei au fost votate pentru suportarea cheltuielilor de cazare, transport, masă, chirie, terenuri etc.
Strecurate
Fără ca târgumureșenii să fie informați în prealabil, transparent, pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Consiliu Local Tîrgu-Mureș, desfășurată în 29 mai a.c., au fost strecurate, în regim de urgență, cinci proiecte de hotărâre privind contractele de asociere cu cinci cluburi mureșene.
Înainte de a se trece la votarea celor cinci proiecte de hotărâre, liberalii, prin vocea fostului viceprimar Ionela Ciotlăuș, au anunțat că vor vota împotriva tuturor contractelor de asociere, motivând următoarele: nu se știe pentru ce se alocă suma de la articolul 1 al fiecărui proiect de hotărâre, în condițiile în care la articolul 4 se aprobă o altă sumă pentru suportarea cheltuielilor de cazare, transport, masă, chirie, terenuri etc., cluburile nu au prezentat Consiliului Local rapoarte de activitate, iar Curtea de Conturi a avertizat deja asupra acestor asocieri.
Liberalul Sebastian Pui a mai adus în discuție problema semnalată pe site-ul fanatik.ro, potrivit căreia, înregistrarea ASA la Federația Română de Fotbal s-ar fi făcut în fals.
La intervențiile celor doi consilieri locali ai PNL a răspuns doar directorul economic al Primăriei Tîrgu-Mureș, Kiss Imola, care a replicat: „Nu știu de ce dezinformezi, Ionela, trebuie să depună deconturi și pe legea sportului și pe contractul de asociere, nu se virează vreun ban fără acte justificative”.
Ciotlăuș a dat citire apoi precizărilor din raportul Curții de Conturi, ceea ce nu a contat deloc în economia votului. Toate proiectele ar fi trecut în unanimitate, dacă liberalii nu s-ar fi abținut de la vot, ceea ce nu echivalează totuși cu un vot împotrivă cum au anunțat la începutul dezbaterilor pe aceste proiecte. Dar să vedem ce și de ce s-a votat.
ASA, 8 milioane sigure
În expunerea de motive a proiectului de hotărâre privind contractul de asociere dintre Municipiul Tîrgu-Mureș și Asociația Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureș s-a arătat că echipa masculină este cu un picior în Liga I, în timp ce cea feminină este vicecampioană națională și s-a calificat în finala Cupei României la fotbal feminin.
Având în vedere aceste rezultate, Executivul a propus ca în sezonul competițional 2014-2015, ASA să primească 8 milioane de lei. Șase milioane reprezintă cota parte din contractul de asociere, bani care acoperă contractele staff-ului tehnic, jucători și personal auxiliar etc., în timp ce două milioane vor fi destinate suportării cheltuielilor de cazare, transport, masă, chirie, terenuri etc.
De asemenea, în funcție de rezultatele obținute la sfârșitul sezonului competițional următor, clubul va beneficia de următoarele sume: 4 milioane de lei, dacă echipa masculină ocupă unul din primele cinci locuri, respectiv 800 de mii de lei dacă formația feminină se clasează pe locul I; 2,6 milioane de lei pentru clasarea pe locul VI-X, respectiv 600 de mii de lei, dacă fetele vor fi, din nou, vicecampioane; 1,5 milioane de lei, dacă fotbaliștii nu vor retrograda, respectiv 400.000 de lei, dacă echipa feminină va termina pe podium, pe treapta a treia.
Menționăm că, dacă echipa masculină nu ar fi promovat, atunci sumele aprobate ar fi rămas la nivelul sezonului competițional precedent. Dar cum sâmbătă seara, ASA a dispus cu 5-0 de Gloria Bistrița și și-a asigurat prezența în prima divizie, acest articol 6 este desuet.
În proiectul de hotărâre s-a mai aprobat retragerea din Consiliul Director a fostului consilier local Claudiu Puiac, precum și a lui Tiberiu Petriș, astfel că acest organism de conducere va funcționa cu 9 membri.
Potrivit hotărârii adoptate, Consiliul Director va informa periodic Consiliul Local asupra executării bugetului și a performanțelor realizate. După cum se observă nu se menționează nici ce înseamnă periodic – o dată pe lună, trimestrial etc. – și nici cum se va face această informare – verbal, în scris, în altă formă. Cert este că până acum nouă nu ne-a fost dat să vedem vreo informare care să fi fost postată pe site-ul tirgumures.ro sau să o fi regăsit vreodată în mapele consilierilor. Nu contestăm că nu or fi fost făcute informări, ci faptul că, deși vorbim despre peste 10 milioane de lei anual, cheltuirea acestor fonduri rămâne pe mai departe lipsită de orice urmă de transparență, ceea ce ridică, firesc, serioase semne de întrebare.
Iar contractul de asociere și regulamentul nu sunt mai explicite.
În plus, spre deosebire de contractele mai vechi, unde se stipulau sume și pentru secțiile de juniori și copii, acum singura referire la aceștia este următoarea: „înființarea și atragerea în cadrul secțiilor de copii și juniori a unui număr cât mai mare de copii și tineri”. Atât și nimic mai mult.
Aceste probleme le vom regăsi însă și legat de contractele de asociere și cu celelalte cluburi – CSU, BC Mureș și Cityus, cu precizarea că în cazul CSU, SC Mureșul și Cityus se precizează și beneficiile juniorilor, și anume: minimum două cantonamente anual, respectiv introducerea în lotul lărgit al echipei a minimum 5 juniori.
Obiectivele stabilite pentru ASA sunt: menținerea în Liga I a echipei masculine, respectiv clasarea pe podium a celei feminine.
BC Mureș, de cinci milioane
Clubul de baschet masculin BC Mureș va încasa în ediția viitoare a Ligii Naționale de Baschet Masculin 5 milioane de lei, din care un milion destinat antrenamentelor, cantonamentelor, cazare, masă etc.
BC Mureș a avut un parcurs asemănător cu cel din sezonul trecut, calificându-se în Final Four și fiind la o victorie distanță de a obține medaliile de bronz.
În expunerea de motive a mai contat în afară de calificarea în Final Four – ciudat criteriu de a continua un contract de asociere – „echipa … fiind momentan purtătorul de drapel al sportului de sală mureșean cu afluență mare la public propunem continuarea asocierii…”.
Dacă în sezonul viitor BC Mureș va fi campioană, va mai primi 1,5 milioane de lei, aceeași sumă pe care o va încasa ASA dacă nu retrogradează.
Dacă va ocupa locul al doilea i se vor mai aloca 1 milion de lei, iar pentru medalia de bronz va primi 800 de mii de lei.
Obiectivul trasat pentru BC Mureș pentru sezonul următor este, din nou, accederea în Final Four.
CSU, buget de 800.000 de lei
Clubul Sportiv Universitar are alocate pentru sezonul viitor 800 de mii de lei (200.000 pentru cazare, masă, terenuri etc.), o sumă nu prea mare ținând cont că fetele au terminat în primele patru în prima divizie, iar cadetele și junioarele sunt campioanele naționale. CSU a avut o evoluție meritorie și în Cupa Challenge.
Dacă se va clasa pe locul I, voleibalistele vor mai primi 600 de mii de lei, pentru locul al II-lea – 400.000 lei, iar pentru medalia de bronz – 300.000 lei.
Din Consiliul Director al CSU s-au retras Claudiu Puiac și Florin Țurcanu.
CSU are de îndeplinit următoarele obiective: senioarele să ocupe unul din locurile VI-VIII, cadetele – I-III, iar junioarele – I-III.
City′us va primi 1,5 milioane de lei, din care 300 de mii o reprezintă cheltuielile pentru masă, cazare, transport, terenuri etc. Condiția este să câștige și campionatul și Cupa României, ceea ce îi va mai adăuga în vistierie alte 700.000 de lei. În ciuda acestor obiective trasate, ne aflăm în fața unei probleme de logică sau lipsa ei legat de proiectul de hotărâre, respectiv contractul de asociere ce privește City′us. Astfel, deși i se solicită eventul, City′us va fi premiată și dacă se va clasa pe locul al doilea – 500.000 lei, și pe al treilea – 300.000 lei.
SC Mureșul, în clubul celor cinci
SC Mureșul a promovat în Liga Națională de Handbal Feminin după ce de multă vreme echipele din municipiu au lipsit de pe prima scenă. Cu acest rezultat, SC Mureșul intră în clubul celor cinci cluburi de performanță finanțate din bugetul local, profitând și de parcursul dezastruos al echipei de baschet feminin BC Nova Vita. Pentru primul an de prezență în prima divizie, SC Mureșul va primi 500 de mii de lei.
Dacă se va clasa pe unul din primele 3 locuri, SC Mureșul va primi 400.000 lei – locul 1, 300.000 – locul II, 200.000 lei – locul III.
Ca obiective, echipei îi sunt trasate următoarele: evitarea retrogradării din ligă, respectiv ocuparea unuia din locurile I-VI în Cupa României.
Ligia VORO