Cine conduce compania maghiară care intenționează preluarea E-ON Gaz
Cine conduce compania maghiară care intenționează preluarea E-ON Gaz

Cine conduce compania maghiară care intenționează preluarea E-ON Gaz

FOTO: De la stânga la dreapta: Karoly Matrai, CEO-ul MVM, fost director financiar al MET România Energy SA; Csaba Lantos, ministrul Energiei din Ungaria, fost președinte al Consiliului de Administrație al MET Group; Benjamin Lakatos, fondator, acționar majoritar, CEO și președinte al Consiliului de Administrație al MET Group.


De profesie economist, el a lucrat timp de aproape 25 de ani la Keler Group, cea mai mare casă de clearing și custodie de valori mobiliare de pe piața de capital și cea de energie din Ungaria și una dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est, controlată de banca centrală a Ungariei și cu Bursa de la Budapesta acționar minoritar.
 
Károly Mátrai, CEO-ul gigantului energetic de stat al Ungariei MVM, a doua companie ca mărime din țara vecină și care vrea preluarea furnizorului de curent și gaze deținut în România de grupul german E.ON, și-a petrecut în România cel mai dramatic an al crizei energetice europene de după pandemia COVID-19 și agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
 
El a fost timp de 2 ani al doilea om din ierarhia companiei locale de trading și furnizare de energie electrică și gaze naturale MET România Energy SA, după CEO-ul Florin Frunză. MET România Energy este parte a grupului omonim multinațional fondat în Ungaria de antreprenorul maghiar Benjamin Lakatos, fost executiv de top la holdingul MOL, cea mai mare companie din Ungaria, și unul dintre pionierii liberalizării pieței de gaze naturale din Uniunea Europeană.


Lakatos, prezentat într-o vreme de presa maghiară drept apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban, calitate pe care a negat-o, este și în prezent acționar majoritar, CEO și președinte al grupului MET. Matrai, numit în fruntea MVM în ianuarie 2023, a fost mai întâi șef de personal (iulie – noiembrie 2020) și apoi director financiar (noiembrie 2020 – octombrie 2022) al MET România Energy. Ulterior, până să ajungă la MVM, a fost manager de integrare la business-ul de cogenerare al grupului MET din Spania, Cogen Energía España. În 2022, pe fondul scumpirilor fără precedent de pe piețele angro de energie și gaze din întreaga Europă, MET România Energy și-a dublat veniturile, de la 2,52 la 5,24 miliarde lei, și a trecut de la o pierdere de peste 31 milioane lei la profit net de 20,4 milioane lei.

Cariera lui Karoly Matrai s-a intersectat de-a lungul anilor cu cea a actualului ministru al Energiei de la Budapesta, Csaba Lantos. Lantos a fost numit ministru de Viktor Orban în decembrie 2022, venind în post din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al grupului MET. Asta cu o lună înainte de accederea lui Matrai, tot de la MET, la poziția de CEO al MVM. Csaba Lantos, un veteran al industriei financiare din Ungaria, a fost în trecut vice-CEO și membru al board-ului OTP Bank, care a eșuat în 2018 în tentativa de a prelua Banca Românească, neobținând OK-ul din partea BNR.


Compania energetică de stat a Ungariei, MVM, și grupul german E.ON au ajuns la un acord privind preluarea de către unguri a deținerii de 68% a germanilor la furnizorul român de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România, unul dintre cei mai mari de profil de pe piața locală, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți și venituri totale de peste 10,6 miliarde lei anul trecut. În replică, Ministerul Energiei de la București, care deține aproape 32% din capitalul E.ON Energie România, a transmis că statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții,


Citește articolul complet