La mijlocul săptămânii trecute, în Tîrgu-Mureş, precum şi în întreaga ţară, au fost comemorate victimele Holocaustului. Evenimentul a fost marcat prin mai multe activităţi, atât în centrul oraşului, la statuia Martirilor Evrei, cât şi în numeroase instituţii de învăţământ.
La Monumentul Holocaustului din Tîrgu-Mureş a avut loc comemorarea evreilor deportaţi din judeţul Mureş. Vorbitorii au evocat tragicele momente petrecute cu şase decenii în urmă în acest oraş, când, la vechea fabrică de cărămidă, a fost adunată întreaga populaţie evreiască din bazinul Mureşului superior. Cei 7.500 de evrei au fost apoi îmbarcaţi în trenuri pentru vite, fiind trimişi spre diverse lagăre. Numai 1.500 s-au întors acasă. La comemorare au fost prezenţi prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, primarul municipiului Tîrgu-Mureş, Dorin Florea şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre.
Reprezentanţii comunităţilor de evrei din Tîrgu-Mureş au aprins şase lumânări la statuia Holocaustului şi au rostit rugăciuni în ebraică, română şi maghiară.
În şcoli
Totodată, comemorarea Holocaustului s-a realizat şi în cadrul mai multor instituţii de învăţământ. Astfel, de exemplu, la Colegiul Naţional ,,Al. Papiu Ilarian” câte doi elevi din clasele gimnaziale ale acestei instituţii de învăţământ au participat de o prezentare despre Holocaust, urmată de o vizită la Sinagoga evreiască din centrul municipiului Tîrgu-Mureş, unde doi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti le-au prezentat Sinagoga şi le-au vorbit despre tradiţiile şi religia evreilor.
Totodată, la Gimnaziul ,,Nicolae Bălcescu” din Tîrgu-Mureş profesorul de istorie din şcoală a organizat un concurs pe tema Holocaustului la care au participat elevii din clasele a VII-a, urmat de o prezentare a evenimentului comemorat.
Apoi, trebuie menţionat că, tot de la Colegiul Naţional ,,Al. Papiu Ilarian”, o clasă a participat la discursurile de la Monumentul Evreilor Martiri. Acolo, profesorul de istorie Vasile Şandor a ţinut un discurs în care a prezentat tragicele evenimente locale: ,,În ce priveşte situaţia din Târgu-Mureş, ea este puţin diferită, şi aici cele două comunităţi de evrei s-au confruntat cu situaţii foarte dificile. Până după 19 martie 1944, evreii din Târgu-Mureş, la fel ca şi cei din Transilvania ocupată, nu au avut probleme majore. După ocuparea Ungariei de către forţele germane, presiunile asupra evreilor au crescut, s-au aplicat sancţiuni din ce în ce mai drastice, iar pe 4 mai 1944 a început concentrarea evreilor din Târgu-Mureş. Au fost concentraţi undeva în jur de 7.500 de oameni în fosta fabrică de cărămidă, actualmente un mic parc industrial şi campusul Universităţii ,,Dimitrie Cantemir”, pe stradă a Evreilor Martiri. De aici, evreii au fost îndreptaţi în trei transporturi către Auschwitz. Mulţi au murit acolo, o parte fiind duşi la muncă forţată, alţii fiind înrolaţi în detaşamentele de luptă forţată. Unele din acestea au avut norocul să fie luate în prizonierat de armata rusă şi s-au întors acasă în Transilvania până în 1948”.
,,Atenţie la primul pas”
Evocarea Holocaustului de către profesorul Vasile Şandor de la Papiu s-a terminat cu o pildă adresată celor prezenţi: ,,Problema este nu neapărat finalul la care se ajunge la un moment dat în virtutea vârtejului, problema este primul semnal, atunci când eu îl insult pe vecinul meu vizavi de etnie, atunci când îl des consider pentru ce limbă vorbeşte. Dacă trebuie să avem grijă vreodată la ceva este la acest prim pas pentru că după el urmează de la sine celelalte. Pentru Târgu-Mureş, bilanţul Holocaustului este unul tragic, din cei circa 7.500 de evrei deportaţi s-au mai întors 1.500. Dacă ar fi să tragem o concluzie, ea ar fi foarte simplă, atenţie la primul pas”.
Holocaustul nu trebuie uitat!
După cum am amintit, la monumentul Martirilor Evrei din Tîrgu-Mureş au ţinut discursuri şi o serie de personalităţi. Amintim câteva fragmente din aceste discursuri: ,,Nu avem voie să uităm ceea ce s-a întâmplat. (…) La această comemorare ne punem întrebarea: cine au fost aceşti oameni care au ucis? Din păcate, marea majoritate nu au fost criminali de profesie, ideologia, în schimb, i-a pervertit. (…) Cine pune azi la îndoială Holocaustul, cine îl neagă, este în afara statutului de om civilizat”, a precizat prof. Vasile Dub, preşedintele comunităţii evreieşti din Târgu-Mureş.
,,Trăim într-o lume agitată, fragmentată, pe alocuri lipsită de coerenţă, în care minţi bolnave reaprind focurile demonice ale xenofobiei, urii rasiale, a manifestărilor de acum explicite ale ideilor şi practicilor naziste, mergând şi călcând în disperare, adevăruri istorice fundamentale”, a precizat Corneliu Grosu, prefectul judeţului Mureş.
,,Le mulţumesc tuturor celor care astăzi mai sunt în viaţă şi celor care duc mai departe ideea de libertate, loialitate, seriozitate cu care au conservat principiile umane, de dragoste, de apropiere, de armonie. Nu trebuie să uităm că această pagina urâtă a istoriei a fost făurită de oameni. Filozofi, sociologi, ideologi, mulţi care alimentau ura şi dezbinarea, în ce priveşte paginile de început ale Holocaustului. Se fac vinovaţi şi mulţi oameni politici de aceste atrocităţi şi derapaje. Chiar şi astăzi, din păcate, observăm uneori manifestări asemănător. De aceea, îmi permit să vă spun să fiţi atenţi pentru că cei care au murit la Auschwitz au fost duşi acolo cu complicitatea multora din Târgu-Mureş”, a declarat dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureş.
Titi Dălălău