Succesul USL de la locale cunoaște, iată, și episodul doi. După o confruntare în care principalii competitori politici ai social-liberalilor a fost ARD-ul (menit să vâre sub preș imaginea PDL) și partidul întâiului circar al poporului, e de mirare că USL n-a reușit să treacă și de 60%. Dacă ne uităm în județul Mureș, rezultatul este uimitor. De pildă în colegiul 4 Camera Deputaților un debutant într-ale politicii în toată puterea cuvântului, cum e Manuel Butiulcă, venit din neant, reușește să strângă aproape de 50% din sufragii, doar pentru că a purtat sigla USL. Pe de altă parte, primari sau foști primari cu imagine bună în comunitățile lor, cum e Ioan Vasu de la Rîciu sau deputatul (de acum cel mai probabil fost deputat) Toader Stroian, nu reușesc să se apropie de 18-20% din sufragii.
E rezultatul unui mandat de dezbinare politică, în care tonul a fost dat de însuși președintele țării, iar playback-ul a fost asigurat în teritoriu până la ultimul lipitor de afișe. Tranșeele tot mai mari săpate între putere și opoziție au dus la crearea unei uniuni relativ lipistă de logică cum e USL. Lipsa de alternativă a creat apoi bufonul expandat în Partid al Poporului Dan Diaconescu, care are reprezentant în USL alt ilustru bufon Gigi Becali (el a renunțat la propria-i secreție politică PNG pentru un loc călduț și aducător de imunitate în Parlament). Singura constantă pare să fie în continuare UDMR.
Așadar ce am avut și ce am pierdut? Am avut un PSD găunos și putred condus de pușcăriașul Năstase – avem acum o uniune social-liberală condusă de două personaje compromise, mediu perfect pentru dezvoltarea unei noi generații de sforari. Așadar, mentorul Iliescu a făcut transferul către Năstase, apoi mai departe către Ponta. Fibra comunistă se ține bine.
Am avut o dreaptă șubredă cu infiltrații de aceeași natură comunistă, avem acum un PNL în alianță cu cel mai mare partid de stânga și un PDL fardat din socialist în liberal peste noapte, iar acum adus la pământ, dar în alianță cu Forța Civică. Forța Civică, un partid condus de Mihai Răzvan Ungureanu, care așteaptă acum cu emoție redistribuirea de voturi, pentru că n-a fost în stare să câștige bătălia politică în colegiul său.
Și mai avem comunitatea maghiară reprezentată de aceeași UDMR, la fel de nereformat ca acum 4 sau 8 ani, condus de aceleași sfere de putere.
Iar la final revin cu întrebarea: după acest scrutin, cine sunt câștigătorii?
Cătălin Hegheș