update: În Mureș pe cei 800 de km de drumuri județene s-a acționat neîntrerupt 72 de ore. În perioada 25-27 ianuarie, toate drumurile județene din Mureș au fost menținute în stare practicabilă și nu s-au semnalat probleme de blocare a traficului rutier. Pe baza contractelor încheiate de Consiliul Județean Mureș cu firmele prestatoare pentru întreţinerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor judeţene, s-a acționat cu toate cele 25 de utilaje cu lamă și răspânditoare RSP, precum și cu cele 4 autogredere.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre s-a declarat mulțumit de intervenția utilajelor de deszăpezire, în ultimele zile. “Consider că s-a acționat conform planului și mă bucur că, la nivelul județului Mureș nu s-au înregistrat probleme de blocare a traficului rutier. Echipa Consiliului Județean va acorda o atenție sporită zonelor sensibile din punctul de vedere al circulației vehiculelor de mare tonaj și fac un apel către conducătorii auto care fac deplăsări pe drumurile din județul Mureș să urmărească prognoza meteo și să își coreleze deplasările cu informațiile legate de traficul rutier, primite din partea autorităților”, a declarat Ciprian Dobre.
Având în vedere avertizările meteorologice pentru zilele următoare, utilajele de deszăpezire sunt pregătite pentru a acționa, în toate cele șapte baze din județul Mureș, care se găsesc în localitățile: Sighișoara, Gănești, Miercurea Nirajului, Șăulia, Sâncrai, Gornești și Reghin. Conducerea şi coordonarea acţiunilor de prevenire şi intervenţie pentru combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene se realizează prin Dispeceratul cu serviciul permanent la nivelul Consiliului Judeţean Mureş, care este asigurat, în regim de permanenţă, de către Direcţia Tehnică (între orele 8 – 16) şi Serviciul de pază a obiectivelor de interes judeţean (după ora 16). Numărul unic al Dispeceratului permanent la nivelul Consiliului Județean Mureș este 0728. 887.777.
Dispeceratul păstrează legătura permanentă cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, informând sistematic asupra evenimentelor apărute şi asupra modului de acţiune în vederea asigurării condițiilor de trafic normal pe perioada de iarnă.
De la ora 12:00, prefectul de Mureș Corneliu Grosu se alătură videoconferinței organizate de Guvern cu prefecții din țară pe tema situației cauzate de căderile de zăpadă. Chiar dacă județul Mureș nu se află acum sub incidența vreunei atenționări meteorologice, cantitățile de zăpadă căzute la sfârșit de săptămână au dat de furcă șoferilor. Potrivit CNADNR, la această oră nu sunt drumuri naționale închise sau cu circulație restricționată pe teritoriul județului Mureș. Cu toate acestea sunt șase tronsoane de drumuri pe care încă veți da de zăpadă, iar din cauza asta circulație poate să fie anevoioasă. Este vorba de următoarele porțiuni de drumuri:
- DN 13 Km 87+000 – 155+000 M.Viteazu (Ms) – Tg.Mures, zapada framantata 0-2 cm;
- DN 13A Km 0+000 -127+000 Balauseri (Ms) – M. Ciuc (Hr) zapada framantata 2-3 cm;
- DN 13C Km 0+000 – 31+196 Vanatori(Ms) – Bisericani(Hr), zapada framantata 1-3 cm;
- DN14 km 81+000 – 89+000 Danes(Ms) – Sighisoara (Ms)zapada framntata 0-1 cm;
- DN 15 km 21+000 – 168+224 Hadareni (Ms) – Neagra (Ms) zapada framntata 0-3 cm;
- DN15E km 6+000 – 45+000 Tg.Mures – Satu Nou (Ms)zapada framntata 0-2 cm.
Pentru a evita apariția unor situații de urgență cauzate de căderile de zăpadă Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș a emis un comunicat în care dă câteva sfaturi celor care fac deplasări în această perioadă:
- evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă totuşi, deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
- asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcţionează eficient;
- urmăriţi cu atenţie, la posturile radio/tv, sursele on-line, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;
- porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin;
- păstraţi-vă în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, puteţi lua următoarele măsuri:
- trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie;
- anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, indicând locul în care aţi rămas blocat.
- rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
- porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
- mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;
Orice situaţie de urgenţă o puteți semnala la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112.