Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care CIS GAZ vrea să intre în acționariatul Next Energy Distribution, împreună de familia Toma, potrivit unui comunicat de presă. CIS GAZ S.A. se ocupă cu lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide, în timp ce Next Energy Distribution S.R.L. are ca obiect de activitate intermedierile în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie. Ambele companii activează în domeniul furnizării cu ridicata, respectiv cu amănuntul de gaze naturale, precum și în cel al lucrărilor de construcții de conducte pentru transportul gazelor naturale și lucrărilor conexe acestora.
Potrivit platformei Termene.ro, în prezent acționarii Next Energy Distribution sunt Toma Cristian Andrei (70%)și Toma Gabriela (30%).
În urma analizei, Consiliul Concurenţei transmite că a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.
Oficialii CIS Gaz, care au fost recent în Egipt, cu sprijinul Ambasadei României la Cairo, au purtat discuții și cu operatorul sistemului național de transport al gazelor al țării arabe, EGAS.
În cadrul acestora, au fost analizate variante de finalizare a proiectului Hayah Karima, derulat de către guvernul egiptean, în cadrul căruia CIS Gaz este furnizor de echipamente fabricate în România de 1 an și jumătate, respectiv din mai 2022. Hayah Karima este un proiect național al statului egiptean de combatere a sărăciei din mediul rural, a cărui componentă de infrastructură energetică prevede racordarea la rețele de gaze a peste 1.400 de sate.
CIS Gaz, înființată în 1990, a terminat anul trecut cu profit net de peste 16 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 350 milioane lei, și cu un efectiv mediu de peste 100 de angajați. Compania este unul dintre cei mai importanți jucători din industria de petrol și gaze naturale din România, fiind specializată în execuția instalațiilor tehnologice de suprafață, a conductelor de colectare a gazelor naturale, a conductelor de transport gaze naturale și a stațiilor de comprimare aferente acestora, precum și a racordurilor și a stațiilor de reglare-măsurare a gazelor naturale.