În organizarea Primăriei Orașului Sărmașu, Parohiei Ortodoxe Vișinelu, Muzeului Etnografic Vișinelu și Asociația Cultural Tradițională „FIII SATULUI VIȘINELU”, sâmbătă 27 iulie 2024 va avea loc o serie de manifestări cultural-artistice, menite să marcheze cea de-a treia ediție a sărbătorii Fiii satului Vișinelu.
Întreaga bogăție spirituală și culturală a satului din Câmpia Transilvană va fi pusă în valoare spre frumoase aduceri aminte dar și pentru neuitare de către locuitorii satului Vișinelu dar și de cistelecanii întorși la casele părintești pentru a primi din tihna satului, gândul cel bun. O întoarcere la rădăcini și o bună ocazie de întâlnire și socializare a celor ce s-au născut pe aceste plaiuri binecuvântate.
Ziua de sâmbătă va debuta cu un Te Deum și parastas, la Monumentul Eroilor din Vișinelu, care se va săvârși de la ora 12.00, de către un sobor de preoți, în frunte cu preotul paroh a Parohiei ortodoxe române Vișinelu, Andrei Zăvoian, în memoria fiilor satului trecuți în neființă dar și a eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.
Pe scena amenajată în curtea Muzeului Etnografic din Vișinelu, inaugurat acum doi ani, manifestările vor continua cu deschiderea oficială a evenimentului, ocazie cu care vor susține alocuțiuni, istoricul Traian Vamoș, fiu al satului, care deține și muzeul etnografic și părintele paroh Andrei Zăvoian. Discursurile vor fi urmate de un recital de poezie susținut de fii ai satului: Pop Lăurean și Băldean Maria.
Muzica și voia bună vor cuprinde apoi centrul localității, întrucât de la ora 13.00, pe scena amenajată în curtea Muzeului Etnografic se va desfășura spectacolul folcloric Cântec joc și voie bună, cu participarea artiștilor locali, a ansamblurilor de dansatori și a invitaților speciali dintre care amintim: Vasile Soporan, Iosif Rusu, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Petre Petruse, Ruxandra Rațiu, Voichița Naghi, Delia Lumperdean, Paula Georgiana Deac, Olivia Cenan, Ailin Coroian Onacă, Denisa Moldovan, Surorile Pătruțiu, Ansamblul Dor de tradiții Frătene, Ansamblul de dansuri Dor Sărmășan, Ansamblul profesionist Rapsodia Clujană, Jucăușii de la Frata, moment prezentat de Mihai Teodor Nașca. Evenimentul se va încheia seara, cu o discotecă Retro-party cu Dj APA.
Întreaga manifestare va beneficia de aportul gospodinelor comunității care vor pune pe mese bogățiile culinare ale satului: palanețe, pită, mălai, scorușe, pancove, rețete vechi și simple ce au reprezentat și reprezintă un reper pentru toți locuitorii, elemente de identificare culturală dintr-un ținut aflat la granița cu județul Cluj.
Vișinelu, cunoscut odată ca și Cistelec, situat în Valea Frata este o vatră străveche locuită din timpuri imemorabile, fiind datat documentar încă din 1340, astăzi parte componentă a orașului Sărmașu. Dintre personalitățile locului îl putem aminti pe actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, fiu al satului, născut și crescut în Vișinelu.
Marinel Vamoș – președinte Asociația Cultural-Tradițională Fiii Satului Vișinelu