Parafrazând un slogan ales pentru sărbătorirea celor 100 de ani de la construirea Palatului Culturii din Târgu-Mureș, am putea spune că „lectura ne unește”. Români și maghiari, iubitori de carte și lectură, au participat, în 15 ianuarie, la prima ediție a maratonului de lectură de 24 de ore „Citeşte-le târgumureşenilor!”, organizat de Fundația Studium, Rotaract Club Téka, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Universitatea de Arte, Biblioteca Teleki-Bolyai, Cluburile Rotaract Târgu-Mureş, cu sprijinul revistelor Vatra și Lató, a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureş și a Bibliotecii Județene Mureș.
În 22 ianuarie, inițiatorii acestui proiect de a citi neîntrerupt, timp de 24 de ore – Fundația Studium și Rotaract Club Téka, în special – vor da startul celei de-a treia ediții a maratonului de lectură Olvass fel Marosvásárhelyért.
Un proiect interesant…
… viu, dinamic, ce unește, mi-am zis atunci când medicul urolog Vass Levente, vicepreședintele Fundației Studium, îmi povestea la o cafea după terminarea programelor noastre cotidiene despre maratonul de lectură „Citeşte-le târgumureşenilor!”.
Era neobișnuit pentru că un maghiar se gândea la 24 de ore de citit în limba română de Ziua Culturii Naționale, celebrată pe 15 ianuarie, dată în care la Botoșani se năștea cel supranumit în literatura română Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu.
Era neobișnuit, m-am gândit, și dintr-un alt punct de vedere, și anume pentru că, spre deosebire de manifestările sobre și scorțoase, condimentate cu discursuri elogioase și pompoase, cu depuneri de coroane și momente artistice la busturile poetului, un asemenea eveniment atipic și inedit ne-ar aduce mai aproape de carte, de citit, ceea ce mă gândesc că și-ar fi dorit și Mihai Eminescu de la generațiile ce i-au urmat, adică să se aplece asupra slovelor și să buchisească.
Ceea ce mi-a plăcut și mai mult au fost cărțile din care participanții urmau să lectureze – autori români mureșeni sau autori maghiari traduși în limba română. Bineînțeles, operele lui Mihai Eminescu – poezii și proză, de această dată – nu aveau cum să lipsească.
În spatele proiectului
Pentru grupul inimos de la Fundația Studium – Kovács Réka, Orsolya Salánki, Kali István, Gálfalvi Ágota, și Vass Levente, Rotaract Club Téka- Kiss Csilla, Nagy Timea și Ferenczy Anna, Rotaract Tîrgu-Mureș – Alexandra Strat, Stephany Govier, Teatrul Național Târgu-Mureș – Florentina Váry, și Mariana Negoiță și a altor multor persoane ce s-au implicat în această acțiune-maraton – a fost o cursă contracronometru de a pune la punct toate detaliile pentru ca ziua de 15 ianuarie, ora 0, să debuteze fără nicio problemă.
De la afișe la transmisia live, de la invitații lansate personalităților și persoanelor publice târgumureșene până la împrumutarea cărților, de la crearea paginii de facebook ,,Citește-le târgumureșenilor” până la organizarea echipelor care urmau să asigure înregistrarea participanților, transmisia live, fotografierea și multe, multe altele, nu a fost uitat niciun detaliu.
Ziua 0
Până la ziua maratonului s-au strâns peste 100 de volume – din bibliotecile organizatorilor, de la Biblioteca Județeană Mureș și nu numai -, în timp ce mulți dintre participanți au preferat să vină de acasă cu propriile volume, ale unor autori mureșeni, de asemenea.
În 15 ianuarie, ora 0, primii cititori au dat startul celor 24 de ore de lectură în Zanza Cafe&Lounge. Medicul Radu Crișan, membru și fost președinte al Rotary Tîrgu-Mureș, a ales două poezii ale lui Mihai Eminescu – „Criticilor mei” și „O, rămâi”. Vass Levente a continuat lectura cu Hervay Gizella – Cartea lui Kobak.
Pe www.facebook.com/citestele au fost postate, în timpul în care un participant citea, fotografia acestuia, numele, titlul și autorul cărții din care lectura. De asemenea, pe aceeași pagină, a fost promovat, aproape oră de oră link-ul spre transmisia live, online, a maratonului de lectură.
Timp de 24 de ore au citit 178 de persoane, dintre care mai mult de 60 la sută au fost doamne și domnișoare. Lăudabil este că dorința organizatorilor de a se citi din autori mureșeni, români și maghiari, a fost la final una materializată în cifrele statistice – 82 la sută din lecturi au fost din autori locali.
De asemenea, ne-a plăcut faptul că nu s-au dat în lături de la citit persoane publice și personalități ale vieții cultural-artistice, educaționale mureșene.
Consilierul județean Csép Andrea, viceprimarii Ionela Ciotlăuș și Peti András, consilierii locali Ioana Roman, Olimpiu Sabău-Pop, Sebastian Pui, Haller Béla, directorul Direcției Școli din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș, Gabriela Oșan, Ovidiu Moldovan, directorul Locativ SA, fostul consilier județean și fost director al Cancelariei Prefectului Mihaela Kardos, directorul general al Teatrului Național Târgu-Mureș, Gáspárik Attila, directorul artistic al Teatrului Național Târgu-Mureș Alina Nelega (scriitoare, dramaturg și regizor, de asemenea), Lázok Klára, șef birou la Biblioteca Teleki-Bolyai, procurorul DIICOT Daniel Oltean, Cosmin Iuliu Pop, director adjunct al CSS Mureșul, Vincze Loránt, vicepreședinte FUEN, scriitorii Ioan Astaluș, Ion Potolea, Kovács András Ferenc și Kincses Elémer (regizor, de asemenea), medicul Voica Foișoreanu, soția scriitorului Romulus Guga, criticul de teatru Mircea Sorin Rusu, actorii Gabriela Bacali, Ana Maria Galea (realizator de emisiune la Radio Târgu-Mureș, de asemenea), Csaba Ciugulitu, Kelemen Bányai Barna, Sebestyén Aba (regizor și directorul Teatrului Yorrick, de asemenea), Nicu Mihoc, Georgiana Ghergu, Mela Mihai, Mihai Crăciun, Costin Găvază, Luchian Pantea, Cristina Holtzli, Anca Loghin, Rareș Budileanu, Sergiu Marocico, Cristina Maria Iușan, Lavinia Curticăpean, Bianca Fărcaș, Liviu Pancu (regizor și director al Teatrului Scena, de asemenea), Delia Bălașa, Dan Rădulescu, Tiberius Vasiniuc, Sandra O’Connor (scriitoare), Roxana Marian (scriitoare, dramaturg și regizor), Nicu Băgăian, jurnaliștii Cora Muntean, Antal Erika, Cătălin Hegheș, Adrian A. Giurgea (scriitor, de asemenea, și proprietar al revistei LitArt), Szabó Éva, Dana Ardelean, fotoreporterul Bristena sunt o parte dintre cititorii care au răspuns invitației la citit.
Îmbucurător a fost și faptul că au dorit să citească și elevii de la două școli târgumureșene – de la Colegiul Național „Alexandru Papiu-Ilarian” și de la Colegiul Național „Unirea”, dar și copii veniți cu părinții sau elevi ce au ajuns pe cont propriu la maratonul de lectură.
Ce va urma
În 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, va avea loc pentru a treia oară la Tîrgu-Mureș, maratonul de lectură „Olvass fel Marosvásárhelyért” din autori mureșeni maghiari. Pentru prima dată însă, participanții vor putea alege să citească din operele unor scriitori români traduse în limba maghiară. Organizatorii principali ai evenimentului vor fi Fundația Studium și Rotaract Club Téka.
Maratonul de lectură va începe în 22 ianuarie, la ora 0, și se va încheia în aceeași zi, la ora 24.
24 de ore de lectură neîntreruptă, ce poate fi urmărită online.
Pentru mai multe detalii, vizitați pagina de facebook- www.facebook.com/olvassfelmarosvasarhelyert.
„Am promovat cultura, nu am făcut cultură. Am organizat un eveniment care ne determină să ne gândim că există cultură. Consider că interculturalitatea nu trebuie să se manifeste în conflicte doar, ci trebuie să găsim platforme comune de comunicare între români și maghiari prin care să ne cunoaștem mai bine cultura, valorile, personalitățile. La finalul primei ediții a maratonului de lectură în limba română „Citeşte-le târgumureşenilor!”, mă bucur că inițiativa a fost îmbrățișată și de foarte mulți tineri. Sper că acest eveniment va continua și va lua amploare în anii ce urmează pentru că promovarea cărții și a cititului e valabilă și pentru români și pentru maghiari. Le mulțumesc tuturor organizatorilor, coorganizatorilor, celor care ne-au susținut și promovat și participanților”- Vass Levente, vicepreședinte Fundația Studium.
Ligia Voro