Ultima ședință ordinară din acest an a Consiliului Județean (CJ) Mureș a fost precedată de un anunț făcut într-o formulă inedită. Președintele CJ, Ciprian Dobre, alături de liderul grupului UDMR Kelemen Márton au venit în fața mass-media pentru o declarație în care anunțau reîntoarcerea festivalului Peninsula la Tîrgu-Mureș sau undeva în vecinătatea orașului, locația nefiind încă exact stabilită. „Această veste e rod al eforturilor de aproximativ șapte luni de zile, efort care a fost depus în echipă. Acest lucru vreau să-l scot în evidență. Sper că toate autoritățile locale din județul Mureș, cărora li se va cere sprijinul, vor fi implicate la maxim în oferirea suportului de care acest festival, unul dintre cele mai mari din România, va avea nevoie să se reîntoarcă la Tîrgu-Mureș”, spunea Ciprian Dobre.
De cealaltă parte, Kelemen Márton spunea că a fost vorba de un efort comun, iar că înțelegerea s-a parafat cu proprietarii mărcilor Peninsula și Felsziget: „…cred că atunci când spunem că aducem festivalul înapoi, spunem că îl aducem acasă. Important este că ne-am înțeles cu proprietarul Peninsula, respectiv Felsziget; a vrut și el să-l readucă și am reușit să ne înțelegem, cu un efort comun. Cred că cel mai important lucru este decizia în sine. Rămâne să se ia decizia unde a fi amplasamentul exact al festivalului.”.
Ședința în sine,…
…chiar dacă a fost deschisă de un moment de colinde, fiind cu câteva zile înainte de Crăciun, s-a aprins mai apoi destul de repede.
Pe masă a fost pus un proiect în regim de urgență, care aducea în discuție recentul proces pierdut de instituție în fața lui Ștefan Petru Runcan, fostul director de la Aeroport, care a contestat decizia prin care a fost demis. Tonul a fost dat aici de liderul opoziției din CJ, consilierul PDL Vasile Filimon, care atrăgea atenția că pentru nepunerea în executare a unei sentințe, ar putea ajunge din nou în fața instanței: „Mulți dintre dumneavoastră n-ați trecut, probabil, printr-un proces pentru neexecutarea unei sentințe judecătorești pe codul muncii. Eu am trecut patru ani printr-un asemenea proces; am fost trimis în judecată de către un procuror, pentru neexecutarea unei sentințe judecătorești. N-aș vrea ca, după ce se aprobă acest material, dacă se aprobă, să începem să dăm cu subsemnatul prin altă parte. Din această cauză, nu voi aproba un asemenea material”.
Răspunsul
După ce a citit dispozitivul sentinței prin care a desființat practic hotărârea CJ prin care Runcan a fost destituit, Ciprian Dobre a explicat de ce acesta nu are cum să revină la conducerea Aeroportului: „…nu se vorbește despre reintegrarea pe funcție a domniei sale. Cu alte cuvinte, s-a anulat într-adevăr o hotărâre a CJ pe cale judecătorească. (…) Ni s-a reproșat că n-am revocat un mandat înainte să începem procedura pentru desemnarea unei alte persoane. Și acum noi ce facem? Nu punem o persoană interimară, ci reluăm procedura. (…) Chiar dacă mâine domnul Ștefan Petru Runcan vine cu o altă hotărâre, mandatul domniei sale a încetat în 2013, pe 25 iunie. Deci, oricum… gata! Lucrurile s-au limpezit. Nici o instanță nu poate să ne oblige să prelungim mandatul unui manager”. Tot președintele Dobre mai spunea că singurul lucru pe care Runcan îl mai poate face ar fi să ceară despăgubiri pentru perioada de mandat în care n-a fost la conducerea aeroportului, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat.
A urmat apoi o rectificare de buget…
…care a permis plata ultimelor salarii pe 2013, a reașezat niște sume în bugetele spitalelor de la Tîrgu-Mureș și Dumbrăveni și, cel mai important, a aprobat includerea în buget a unui împrumut de 40 de milioane de lei, la care procedurile pentru contractare au început de luni bune de zile.
Dezbaterile s-au reaprins la Proiectul de hotărâre care viza rectificarea bugetului la Parcul Industrial, care, în viziunea lui Vasile Filimon este unul de neacceptat: „Eu, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, subordonate CL Tîrgu-Mureș, dacă m-aș fi dus cu un asemenea proiect de rectificare, vă jur că nici nu m-ar fi lăsat să intru înăuntru. Cum este posibil să vii cu un buget de venituri sub 50% la sfârșitul anului și să nu vii din timp și să spui „domnule, avem o problemă”. Am rămas stupefiat să aflu că nu este curent, că nu sunt tot felul de utilități… Cum domnule? Păi trebuie să prezentați CJ, să aveți o discuție cu executivul să știu de ce s-a ajuns aici. Nu știu, oamenii ăștia și-au luat salariul întreg în 2013?”. La finalul intervenției, Filimon a cerut chiar constituirea unei comisii de verificare a activității managerului de la Parcul Industrial.
Proiectul de hotărâre a trecut…
…totuși la vot, iar răspunsul lui Dobre, la final de ședință n-a fost deloc lămuritor: „La Parcul Industrial de la Ungheni vom avea o discuție. Comisie de anchetă am înțeles că nu se mai pot face pentru că domnul prefect a atacat o comisie de verificare a activității constituite la CL Tîrgu-Mureș. Dacă domnul prefect o consideră nelegală, noi nu putem să o facem, pentru că va fi atacată”. Mai mult, întrebat dacă personal este mulțumit de activitatea de la Parcul Industrial, președintele CJ Ciprian Dobre a evitat un răspuns tranșant spunând doar „Lăsați-mă să nu răspund la această întrebare”.
Totuși, Dobre a dat și o veste bună, chiar dacă n-a intrat foarte mult în detalii. Potrivit acestuia, anul viitor urmează să cunoască o investiție privată în zona industrială de la Vidrasău, care va crea aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă. Liderul CJ spune că în acest moment nu poate oferi mai multe detalii.
S-au mai votat…
…un program de prevenire a violențelor în școli, noile prețuri medii la produsele agricole, noua structură organizatorică a aparatului CJ, o rectificare de buget la aeroport, dar și tarife și taxele încasate de CJ anul viitor, care în general vor rămâne aceleași ca și anul acesta.
Cătălin Hegheș