Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a propus organizarea de clăci pentru efectuarea unor lucrări la şcolile şi grădiniţele din judeţ, care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa sa poartă numele de ,,Clacă în folosul copiilor noştri” şi vizează folosirea unor materiale de construcţii de pe plan local, dar şi a forţei muncă din comunitate, pentru ca lucrările de care au nevoie unele şcoli şi grădiniţe să fie realizate în cel mai scurt timp. Potrivit lui Borboly, din informaţiile pe care le deţine, majoritatea lucrărilor care trebuie efectuate ,,nu sunt foarte complicate” şi ar putea fi realizate repede şi cu bani puţini.
Drept urmare, Consiliul Judeţean Harghita a solicitat primăriilor să întocmească o listă de materiale de construcţii pe care nu le pot găsi pe plan local, care ar urma să fie finanţate din bugetul judeţean şi a propus chemarea la lucru a tuturor celor care doresc să dea o mână de ajutor pentru efectuarea lucrărilor.
Borboly a explicat că multe materiale de construcţii, cum ar fi lemnul sau nisipul se pot obţine pe plan local, de la composesoratele şi balastierele care funcţionează în unele zone şi, printr-un efort comun, problema poate fi rezolvată într-un timp foarte scurt.
De asemenea, preşedintele CJ spune că se încearcă evitarea demersurilor birocratice, care ar întârzia foarte mult derularea lucrărilor şi a subliniat că va participa personal la aceste clăci, dacă va fi chemat.
Răspunsuri pozitive
,,Am solicitat sprijinul Prefecturii şi am primit un răspuns pozitiv că atât Inspectoratul Şcolar cât şi Inspectoratul Teritorial de Construcţii şi ISU vor colabora cu noi pentru ca să putem pregăti o clacă pe plan local, în cadrul căreia noi vom ajuta cu acele materiale de construcţii care nu se pot procura, primăria va veni cu omul de specialitate(…) şi îi poate coordona pe acei voluntari pe care şcoala, din rândul părinţilor, sau din plan local îi va mobiliza, ca forţă de muncă necalificată sau necesară să vină la remedierea situaţiei şi eu cred că în câteva zile se pot rezolva majoritatea problemelor”, a spus Borboly.
Preşedintele CJ susţine că, în trecut, unele dintre şcolile care au astăzi probleme au fost construite în câteva zile, tot prin efortul comun al oamenilor din localităţile respective.
Primăriile trebuie să trimită necesarul de materiale de construcţii până la data de 7 octombrie şi se speră că, la mijlocul lunii octombrie, pot fi organizate clăcile şi rezolvate problemele care există la unităţile de învăţământ.
Datele prezentate de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita arată că 83 de unităţi de învăţământ din Harghita nu au autorizaţii sanitară de funcţionare, iar 69 sunt în curs de autorizare. La 51 la sută dintre unităţile neautorizate sau în curs de autorizare, problemele sunt legate de faptul că nu dispun de un grup sanitar corespunzător.