Clădiri remarcabile, în ochii reporterului Punctul
Zgârie-norii. Desigur, este vorba de clădirile foarte înalte care se avântă cu îndrăzneală spre cer.
La mijlocul secolului XIX acest termen era folosit pentru a desemna clădirile cu 10-20 de niveluri din New York. Prima asemenea construcție i se datorează lui James Bogards care și-a inaugurat construcția în anul 1848. Era numit „fierul de călcat” nu după forma sa, ci după structura metalică rigidă care asigura o bună susținere a etajelor superioare. După această încercare au început să se înalțe adevărații zgârie – nori care au ajuns la 40-50 de etaje. Odată ce s-a pus la punct metoda de producere a oțelului, înălțimea clădirilor a început să crească din ce în ce mai mult. Treptat s-au descoperit metode noi de realizare a fundațiilor, a structurilor metalice și alte îmbunătățiri prin care a fost mărită rezistența la furtuni și la seisme. Secolul XX a adus cele mai multe noutăți în tehnică și în materiale de construcții, desigur și în proiectare, astfel că înălțimea clădirilor a crescut mereu, fiind depășite recordurile în materie.
În plimbările prin Chambers Street mi-a atras atenția o clădire „modestă” la dimensiunile din Manhattan, doar de 25 de etaje. Clădirea a fost finalizată în anul 1914 și se remarcă prin turnulețele de pe terasa superioară pe care, tronează o statuie a victoriei. Mult mai cunoscutul zgârie nori, o adevărată vedetă a New York-ului atrage o mulțime de vizitatori. Am urcat până la etajul 86 al Empire State Building unde am stat aproape două ore și am admirat panorama deschisă către cele patru puncte cardinale.
Am ales ca timp de vizitare, ora în care de la lumina zilei am trecut la orele înserării. Priveliștea este magnifică și îți taie răsuflarea.
De sus am văzut caroiajul străzilor scufundate în canioanele constituite din clădiri înalte. Am văzut autoturismele, biete furnici înaintând în șiruri întrerupte doar de licăririle roșii ale semafoarelor. Încă înainte de instalarea nopții se aprind luminile asemenea unei rețele de beteală luminiscentă. În toată această mare de lumini se remarcă un dreptunghi întunecat, vestitul Central Park.
Empire State Building a fost proiectată în anii 1920 și a fost dat în folosință în anul 1931, atunci când cu cele 102 etaje au fost bătute toate recordurile. Prin catargul său, odinioară loc de ancorare a dirijabilelor, astăzi turn de televiziune, „Empire” depășește ca înălțime, cu 443 m, Chrysler Building.
Un alt „building” interesant este clădirea General Motors construit în anul 1968 cu pereții din marmură.
Clădirea Nasdaq din Times Square se remarcă prin ecranul de mari dimensiuni pe care sunt postate știri financiare. Am pomenit de Chrysler Building, o altă vedetă a arhitecturii americane. A fost proiectat în perioada interbelică și este remarcabil pentru turnul său din oțel inoxidabil. Despre extraordinarul Rockefeller Center cu drapelul României arborat alături de celelalte țări membre a ONU am scris cu altă ocazie și voi mai scrie probabil și de alte clădiri remarcabile.
Din New York, Ioan A. Borgovan