Pentru a veni în întâmpinarea nevoii elevilor de a evada uneori din spațiul clasic de învățare, Asociația EURO- CENTRUM, ai cărui membrii sunt profesori ai Liceului Tehnologic ”Lucian Blaga” Reghin, a realizat un proiect numit ”Clasa Green”. Proiectul a fost înscris spre finanțare în programul Spații Verzi al Fundației pentru Parteneriat în colaborare cu MOL România. Premiul acordat este în valoare totală de 11200 lei, iar perioada de derulare a acestuia este de 5 luni începând din aprilie 2019.
Scopul proiectului este de a realiza un spaţiu de învăţare în aer liber în vederea derulării activităţilor de educaţie formală şi nonformală. Obiectivele proiectului sunt construirea unei clase în aer liber și implicarea elevilor liceului în realizarea acesteia.
Primii pași…
Pentru a atinge obiectivele propuse în cadrul proiectului s-au derulat mai multe activități. S-a promovat proiectul la nivel de școală, respectiv la nivel de comunitate locală, s-au desfășurat o serie de activități pe teme de educație pentru sănătate și educație ecologică, s-au realizat sesiuni de instruire a voluntarilor care au dorit să se implice în realizarea clasei în aer liber. Pentru că mare parte dintre voluntari sunt elevi ai Liceului Tehnologic ”Lucian Blaga” Reghin dornici să ajute, aceștia au participat la ateliere practice de pictură, horticultură, tâmplărie, mass- media, astfel încât și-au dezvoltat abilități practice în diverse domenii, abilități necesare în munca de amenajare a ”Clasei Green”.
De ce…?
Motivul realizării activităților de educație pentru sănătate și educație ecologică a fost acela de a conștientiza elevii de importanța propriilor decizii în obținerea și păstrarea stării de sănătate personală și a mediului înconjurător. Astfel, elevii talentați au participat în luna aprilie la o expoziție- concurs de desene, picturi, afișe, postere numită ”Dor de pădure” și realizată cu ocazia Lunii Pădurii. Sub îndrumarea profesorilor, elevii liceului au participat în perioada aprilie- mai la ateliere eco-art în care au confecționat obiecte din materiale reciclabile ce au fost reunite într-o expoziție numită ”La mulți ani Planetă Albastră” pentru a sărbători Ziua Pământului. În luna mai elevii liceului au participat la mese rotunde la care au beneficiat de prezența voluntarilor specialiști în salvare montană, voluntariat/ implicare socială, psihologie, medicină și sport. Tot în luna mai elevii au fost implicați în dezbaterea ”Biodiversitatea e tare”. Pentru că vremea a dat semne de îmbunătățire, pe final de an școlar s-au realizat două excursii cu elevii, una în Parcul Dendrologic Gurghiu și una în Pădurea Mociar, respectiv o activitate de educație ecologică la Pădurea Rotundă.
Astfel pregătiți și motivați, elevii alături de profesori au început amenajarea clasei în aer liber. Au curățat spațiul verde în care se va construi clasa, au plantat puieți de magnolie, tuia, ginko, etc., au pictat pereții clădirilor aflate în apropierea spațiului clasei, totul pentru ca clasa să fie cât mai ”green” și cât mai plăcută. În plus, au amenajat o groapă pentru compost în apropierea clasei, astfel încât materialul vegetal din clasă și din curtea școlii să poată fi procesat și recirculat corespunzător.
”Așa m-am săturat de stat în bancă!”, ”Ce-aș mai ieși afară, că mă strâng pereții!”, ”Mai scriem mult, că deja nu mai am foi în caiet!”… Sunt gânduri care ne-au trecut prin cap pe vremea când eram la școală (și ce vremuri faine erau…) și care trec prin cap și acum elevilor atât de intens încât aproape că le auzi la modul fizic, doar să vrei să le asculți.
Continuarea…
Ce mai urmează să facă voluntarii și inițiatorii proiectului este să construiască în spațiul deja amenajat un amfiteatru în aer liber cu o capacitate de aproximativ 30 de locuri, astfel încât elevii și profesorii să își poată desfășura afară, aproape de natură, o oră de dirigenție sau la diverse discipline de studiu, o activitate nonformală de tip educație pentru sănătate sau educație ecologică, dezvoltare personală, team building, implicare socială… și lista poate continua. Amfiteatrul va fi realizat din lemn, pe schelet metalic, iar cei implcați în construirea lui sunt chiar beneficiarii acestuia, adică elevii și profesorii, cu o mână de ajutor din partea comunității locale.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.