Reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) au înregistrat, joi, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti o plângere penală împotriva preşedintelui Consiliului Legislativ al Parlamentului României, Dragoş Iliescu, pentru fals intelectual şi uz de fals.
Anunţul a fost făcut joi, la Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, care a spus că lui Dragoş Iliescu i se impută faptul că ar fi interpretat eronat articolul 12 al Recomandării 1201/1993 a Consiliului Europei, iar acest fapt ar fi fost folosit în avizul negativ acordat Legii Statutului Autonomiei Ţinutului Secuiesc, respinsă de Senatul României pe 25 septembrie.
‘Am înaintat astăzi (joi – n.r.) un denunţ la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti solicitând declanşarea urmăririi penale împotriva domnului doctor Dragoş Iliescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals. Motivul acestei plângeri penale este acela că avizul negativ semnat de domnul Dragoş Iliescu, privind propunerea legislativă referitoare la Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, aduce printre argumente principale negarea, excluderea drepturilor colective ale minorităţilor naţionale în dreptul internaţional. Spune aşa: ‘din ansamblul reglementărilor, cât şi din spiritul acestor documente internaţionale, la care România a aderat, rezultă o serie de reguli de importanţă europeană’. Şi, printre altele, înşiră şi ‘excluderea oricărei categorii de drepturi de natură colectivă ale minorităţilor naţionale’. Domnul dr. Dragoş Iliescu nu găseşte şi nu a găsit nicio prevedere în dreptul internaţional care să susţină această afirmaţie şi din acest motiv a modificat intenţionat şi cu rea-credinţă art. 12 al Recomandării 1201 a CE’, a susţinut Izsak.
Liderul CNS susţine că această Recomandare, la articolul 12, ar conţine exact contrariul celor afirmate de preşedintele Consiliului Legislativ al Parlamentului României, întrucât acest articol ar interzice interpretarea dispoziţiilor care ar duce la restrângerea drepturilor colective ale minorităţilor naţionale.
‘În versiunea falsificată rezultă contrariul acestei afirmaţii şi este singurul suport din aviz care ar dovedi acest lucru. Noi aşteptăm din demersul nostru să se pună capăt practicii care ţine din ’89 de interpretare restrictivă, cu rea-credinţă a normelor dreptului internaţional care protejează minorităţile naţionale, să se pună capăt practicii care merge până la falsificarea acestor documente internaţionale’, a susţinut Izsak.AGERPRES