Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş, Iustina Vas, a declarat vineri că a depus o plângere la instanţa de judecată împotriva Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, pentru neplata datoriilor în valoare totală de 800.000 lei, către farmaciile care au eliberat medicamente compensate pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei, încă din anul 2010.
Iustina Vas susţine că, dacă nu ar fi acţionat în instanţă CAS Mureş, farmaciştii nu ar mai fi avut nicio şansă să recupereze suma de 800.000 lei, întrucât speţele comercial-fiscale se prescriu după 3 ani. ‘În octombrie avem 3 ani de când aşteptăm banii. Se prescria şi se pierdea această sumă de 8,8 miliarde de lei vechi (…) Cel mai interesant lucru este că nu a fost prevăzut arieratul în bugetul CNAS nici pe 2011, 2012 nici 2013. Dacă l-ai recunoscut ca arierat, trebuia să-l prevezi. Or nu a fost prevăzut. Ceea ce noi am considerat, până la introducerea în instanţă a recuperării banilor, că a fost un management prost făcut de echipa de la Târgu Mureş, care la data respectivă ocupa funcţiile de ordonatori de credite…. Nu a gestionat bine situaţia acestor bani. Noi ştim că banii de la CJAS nu au intrat la farmacii (…) Ca arierate, judeţul Mureş are înregistrată la CJAS Mureş cota de 40% aferentă segmentului pensionar, până în 700 de lei, cotă care vine din bugetul statului şi se ridică la suma de 800.000 lei’, a spus Iustina Vas.
Aceasta a susţinut că, începând din 2011, Colegiul Farmaciştilor a trimis atenţionări scrise către CJAS, însă fără vreun rezultat, mai ales că Ministerul Sănătăţii susţinea că nu există niciun arierat între minister şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. ‘Singura autoritate a statului care ne-a răspuns a fost Ministerul Sănătăţii, care, prin adrese, ne-a spus că între el şi CNAS nu există arierat privind segmentul respectiv, pe 2010, pensionari. Ceea ce înseamnă că de la buget a plecat suma către CJAS, deci între CJAS şi CNAS s-a întâmplat ceva’, a mai spus Vas, care a precizat că şi Colegiul Farmaciştilor din judeţul Bistriţa Năsăud a deschis o astfel de acţiune în instanţă.
Iustina Vas a spus că, în lunile octombrie – decembrie 2010, pensionarii din judeţul Mureş, cu venituri sub 700 de lei au beneficiat de medicamente compensate în proporţie de 90%, farmaciile care au eliberat aceste medicamente au prezentat la data respectivă Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului Mureş, spre decontare, toate actele necesare, însă decontarea nu s-a făcut. Decontarea trebuia să fie 50% din partea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi 40% din venituri proprii ale Ministerul Sănătăţii, transferuri către FNUASS.
AGERPRES