Vineri, la Colegiul Silvic din Gurghiu a fost mare sărbătoare. Prima şcoală silvică din Ardeal, înfiinţată în 1893, din care au ieşit în timp circa 8.000 de absolvenţi, şi-a aniversat cei 120 de ani. Printre cei 100 de invitaţi, la eveniment s-au aflat mulţi foşti absolvenţi, unii ajunşi astăzi în funcţii înalte. L-am recunoscut pe ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa (promoţia 1974), precum şi pe deputatul PNL Cristian Chirteş. Alături de aceştia, au venit să-şi sărbătorească fostul liceu numeroşi directori de Direcţii Silvice. Lor li s-au alăturat oficialităţile din zonă şi de la judeţ, profesori şi elevi.
Importanţa evenimentului a fost marcată nu doar prin discursurile celor prezenţi, ci şi prin dezvelirea unei plăcuţe aniversare care a fost pusă pe monumentul din curtea colegiului.
Competenţe în silvicultură
Vorbitorii au accentuat calitatea actului educaţional din această şcoală, care i-a adus prestigiu şi a ,,produs” specialişti în silvicultură, dar şi în alte domenii de activitate. O reconfirmare a cuvintelor rostite de invitaţi a adus şi premierea participanţilor la ,,Concursul naţional de competenţe în silvicultură” care a fost găzduit de Colegiul Silvic în perioada 24-25 aprilie. Au participat la competiţie, alături de echipa şcolii din Gurghiu şi elevi ai Colegiilor Silvice din Timişoara, Câmpulung Moldovenesc şi Brăneşti, alături de reprezentanţi de la Liceele tehnologice silvice din Braşov şi Năsăud. Concursul a fost unul de nivel înalt, incluzând o probă teoretică cu 60 de întrebări, apoi proba de traseu forestier cu 13 subprobe practice din domeniul silviculturii (ex: recunoaşterea speciilor forestiere şi de vânat, cubarea buşteanului, măsurarea înălţimii arborelui, determinarea suprafeţei de probă a unui arbore şi o probă de acordarea de prim ajutor). Participanţii şi-au dovedit apoi îndemânarea în mânuirea motofierăstrăului, treabă deloc uşoară, având în vedere faptul că s-a simulat chiar doborârea unui arbore, s-a schimbat lanţul utilajului contratimp, şi s-au secţionat buşteni.
Premiile au fost pe măsura eforturilor, ele fiind oferite de trei firme mari, care în fiecare an asigură arbitrii internaţionali pentru acest concurs şi sunt principalii sponsori ai competiţiei. S-au câştigat utilaje, motofierăstraie şi moto-unelte în valoare de câteva zeci de mii de lei, dar şi premii în bani. În plus, echipa care a ocupat locul I va participa la Concursul Forestier European de la St. Andra-Austria, în perioada 26-30 mai.
Anunţarea câştigătorilor din acest an a stârnit ropote de aplauze. Cei care vor pleca în Austria sunt chiar elevi ai Colegiului Silvic Gurghiu.
Emeșe Ardelean