Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că printre bunurile retrocedate foştilor proprietari în perioada post decembristă se numără şi unele clădiri din Tîrgu-Mureş, în care de zeci de ani funcţionează unităţi de învăţământ. În astfel de situaţie se află Liceul de Artă şi Colegiul Naţional „Unirea” din reşedinţa de judeţ. Ştiind că aceste şcoli funcţionează în clădiri retrocedate, se naşte întrebarea: Ce se întâmplă dacă proprietarul nu le mai închiriază?
Lecţia de istorie
Arhiepiscopia Romano-Catolică a solicitat retrocederea proprietăţilor bisericeşti, luate de statul român prin naţionalizarea din 1948. Comisia Specială de Retrocedare a soluţionat cererea Arhiepiscopiei prin Legea nr. 501 /2002. Această lege prevede la art.1 că cel care revendică imobilul are obligativitatea de a nu schimba destinaţia unei clădiri folosită în interes public pe o perioadă de cel puţin cinci ani. În aceeaşi situaţie se află şi Colegiul Unirea, care va plăti o chirie stabilită de proprietar, în urma documentului de retrocedare din 20.09. 2004. Primarul Dorin Florea a atacat în contencios administrativ decizia de retrocedare, dar Instanţele de judecată au dat câştig de cauză proprietarului.
,,Acţiunea Primăriei este sortită eşecului…
… Aceasta deoarece avem un text de lege care spune clar că imobilele care au aparţinut cultelor religioase şi au fost preluate abuziv, cu sau fără titlu, se retrocedează foştilor proprietari. Indiferent dacă sunt proprietate publică sau privată.”
Szász László, avocatul Parohiei Romano-Catolice.
Și…recurs respins
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu au admis recursul formulat de primarul şi de secretarul Primăriei Tîrgu-Mureş, rămânând valabilă varianta de a plăti chirie după expirarea termenului de graţie de cinci ani sau să se găsească alt spaţiu pentru liceu. Maria Ciobanu, secretarul Primăriei a declarat în numele instituţiei că ar fi preferat acordarea unor despăgubiri băneşti, dar reprezentanţii bisercilor maghiare nici nu vor să audă, cu atât mnai mult cu cât noua lege a proprietăţii private prevede că foştii proprietari trebuie să intre în posesia terenurilor sau a clădirilor confiscate de comunişti şi retrocedate după 2000.
,,Nici nu se pune problema schimbării de profil al acestui imobil şi nici a celorlalte. Legea prevede ca destinaţia lor să nu fie schimbată timp de cinci ani, dar noi suntem dispuşi să prelungim acest termen atât cât este necesar. Biserica slujeşte pentru binele oamenilor, deci, departe de noi orice gânduri contrare acestei slujiri”, a declarat Bálint Géza, administrator în cadrul Bisericii Romano-Catolice.
Problema cea mai mare: degradarea clădirilor
În 2009, înainte de expirarea perioadei de graţie, primarul Dorin Florea s-a plâns că Arhiepiscopia nu investeşte în reparaţia clădirii, starea de degradare a acesteia periclitând viaţa elevilor. „Nu s-a ţinut cont, din păcate, când am atras atenţia la început că aceste instituţii să nu se predea, ci să rămână ale autorităţilor locale, pentru că autorităţile locale aveau posibilitatea şi să investească, şi să susţină proiecte ale ministerelor, dar biserica nu poate. Biserica trebuie să ia o decizie rapidă ce face cu aceste licee, pentru că din banii de chirie trebuie vreo 20 de ani să pui la punct clădirea”, a declarat primarul Florea.
,,Domnul primar n-o să ne spună când să investim sau când să nu investim într-o proprietate a noastră…Paragina în care se află liceul nu ni se datorează nouă, se datorează utilizatorilor de până acum. Este o aberaţie ca să se solicite, din momentul în care ni se retrocedează, ca noi să investim o sumă enormă în aceste clădiri. Şi Consiliul Local şi Primăria vor trebui să facă demersuri pentru a obţine nişte fonduri pentru reabilitarea clădirilor. Eventual, să atragă fonduri europene. Noi nu avem suficiente fonduri ca să reabilităm astfel de clădiri”, a spus Komáromi Attila, juristul Episcopiei Romano-Catolice, cu sediul la Alba Iulia.
Zvonuri ce pun pe jar oraşul
Consecventă politicii paşilor mărunţi, ori de câte ori are ocazia UDMR lansează câte o declaraţie ce aprinde spiritele. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor a declarat că în cazul în care conducerea Colegiului Unirea nu va fi de acord cu propunerea Bisericii Catolice de a înfiinţa secţia maghiară în personalitate juridică distinctă să funcţioneze în aceeaşi clădire cu secţia română, colegiul riscă să fie mutat în altă clădire.
,,Nu prea înţelegem îngrijorarea care înconjoară acest subiect. Nu vrea nimeni separarea colegiului, ceea ce se vrea este ca linia română şi linia maghiară să aibe personalităţi juridice diferite, dar să înveţe în aceeaşi instituţie de învăţământ. În cazul în care se respinge propunerea Bisericii Catolice agreate şi de părinţi, există pericolul ca, colegiul trebuie mutat în altă clădire, deoarece contractul de închiriere a expirat, iar clădirea este a bisericii catolice”, a spus Brassai în iunie 2013.
Multiculturalitatea, o valoare
Conducerea liceului vrea să păstreze însă multiculturalitatea, păstrând atât denumirea cât şi simbolistica unităţii de învăţământ. „Poziţia noastră este foarte clară: tradiţia liceului „Unirea” vine din 1924, cu secţia română şi maghiară. Este cel mai bun liceu din judeţ, locul 32 la nivel naţional. Rezultatele sunt atât la secţia română, cât şi maghiară şi pe deasupra multiculturalitatea este una dintre cele mai mari valori europene”, a declarat pentru RTM, directoarea Colegiului Cristiana Chira în iunie 2013.
Statusul Romano Catolic în schimb îşi doreşte o unitate de învăţământ distinctă în limba maghiară în care să mute şi clasele romano-catolice din liceul Bolyai şi căreia să-i dea numele de ,,Rákoczi Ferenc”, dar să funcţioneze în aceeaşi clădire, cu acelaşi corp profesoral şi aceleaşi laboratoare finanţate de statul român, pentru toţi elevii care învaţă la secţia română şi maghiară. Kelemen Márton, peşedintele Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali ai UDMR Tîrgu-Mureş a precizat că Biserica Romano-Catolică nu a dat un ultimatum Colegiului Naţional „Unirea”, însă ne-a comunicat că au strategie şi pentru acel scenariu în care clădirea colegiului nu va mai fi parte a sistemului educaţional, dar ei (Biserica) consideră că această decizie chiar nu periclitează cu nimic calitatea, structura educaţiei în cadrul Colegiului „Unirea”. Sunt foarte decişi să ajungă la această înţelegere”, a precizat Kelemen Marton citat de Agerpres.
Nimeni nu va pleca din Unirea
„Stimaţi profesori şi părinţi, v-am invitat astăzi la Primărie pentru a pune capăt unor zvonuri iresponsabile lansate în oraş. La ora la care vă vorbesc pot să vă garantez că nici un copil de la clasa 0 până la clasa a XII-a nu va pleca din Colegiul Naţional Unirea, nu vom reloca clase, nu vom muta şcoala. Eu sunt ferm convins că anul acesta, după discuţiile avute cu preoţii, proprietarii clădirii, situaţia se va clarifica! De aceea, resping orice zvonuri şi speculaţii pe marginea situaţiei de la Colegiul Unirea şi îi invit pe toţi cei responsabili de această problemă să aibă o atitudine echilibrată, înţeleaptă, în beneficiul oraşului, al cetăţenilor şi al elevilor”, pus Dorin Florea, în 23 ianuarie 2014 în sala de şedinţe a Primăriei Tîrgu Mureş.
Cât costă chiria pentru „Unirea”
„Calculul chiriei este pentru întreg imobilul de la adresa din mun.Tîrgu Mureş, str.Mihai Viteazul nr.15, după cum urmează:
Suprafaţa construită desfăşurată : 6.084 mp. x 1, 5 RON/mp. =9.126 RON
Suprafaţa de teren: 10.028 mp. x 1RON/mp. =10.028 RON
TOTAL CHIRIE =19.154 RON/ lună
Propunem aprobarea actului adiţional nr.1 la contractul de închiriere nr.4340B din 18.11.2008” din proiectul de Hotărâre CL din 6 martie 2012
Din cauza chiriilor mari, Inspectoratul Şcolar lucrează la o reorganizare a liceelor din municipiu, a declarat inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan pentru RTM, dar decizia finală aparţine Consiliului Local.
Concluzia viceprimarului, Peti András:
Parcurgând zeci de afirmaţii despre situaţia liceelor ce funcţionează în clădiri retrocedate, am încercat să aflăm părerea chiar de la cei care închiriază aceaste clădiri. La întrebarea cum stă Primăria cu plata chiriei şi care va fi soarta colegiului, Peti András, viceprimarul Primăriei a răspuns:
„Primăria Tîrgu Mureş este la zi cu plata chiriei. Încercăm să ajungem la o înţelegere cu Bisericile care sunt proprietarii de drept ca să încheiem un contract de închiriere pe termen lung, un parteneriat, de cel puţin 15 ani. Acest lucru ne-ar permite accesarea unui proiect european pentru restaurarea, modernizarea şi extinderea clădirilor. Astfel n-ar mai trebui mutate şcolile care funcţionează în această clădire”, a declarat viceprimarul.
Şi dacă nu se ajunge la înţelegere?
„Noi vom face totul ca să reuşim să finalizăm acest proiect. Acesta este în interesul şcolilor care funţionează acolo, în interesul copiilor care învaţă acolo. Pentru dezvoltarea psihică a acestor copii, siguranţa şi statornicia au o importanţă covârşitoare. Aceste şcoli de cartier au acces la mijloacele de transport în comun şi nu în ultimul rând şi oraşul are interesul ca aceste şcoli de mari tradiţii şi un trecut bogat să nu piardă din calitatea procesului de învăţământ, iar clădirile declarate monument să fie restaurate”, a declarat Peti András, în exclusivitate pentru săptămânalul Punctul, la întrebarea dacă nu se ajunge la o înţelegere cu bisericile, cine unde se mută de la colegiul „Unirea”.
Erika MÃRGINEAN