Colindătorii au început repetiţia generală. Nu pentru că ar fi uitat urările tradiţionale, ci pentru că trebuie să înveţe noile reguli ale pandemiei.
În Mureş, colindători cu zeci de ani de experienţă au ieşit pe uliţe cu mască pe figură şi cu grijă să fie bine distanţaţi unii de alţii. Anul acesta nu pot ieşi la colindat în grupuri mai mari de şase persoane. Iar invitaţiile de a intra în case trebuie respinse cu fermitate.
În haine tradiţionale şi cu măştile pe figură, colindătorii din Hodac, Mureş, fac repetiţie generală.
Ştiu că anul acesta nu pot colinda decât în grupuri de maxim şase persoane. Iar gândul nu trebuie să le stea doar la versuri, ci şi la distanţa regulamentară pe care trebuie să o păstreze unii faţă de alţii.
Tinerii duc tradiţia mai departe
Rămân, însă, cu speranţa că la anul vor putea să se adune, din nou, toţi şi să colinde împreună, pe la case.
Deşi restricţiile le pun o grămadă de piedici colindătorilor, aceştia fac tot posibilul să păstreze obiceiurile locului.
Bătrân: Era frumos, dar acum nu avem ce face, trebuie să ne mai abţinem…Totuşi să simţim că au fost sărbătorile, să nu uităm.
Şi în Codlea, judeţul Braşov, o mână de tineri încearcă să ducă mai departe tradiţia colindelor. Noile reguli i-au scos şi pe ei din zona de confort, iar acum sunt nevoiţi să se adapteze.
Tânăr: O să îmi fie greu să respir, dar nu mă va pune în dificultăţi prea mari. Mă voi descurca, am noroc cu capra mea. Mă ajută mereu şi nu mă lasă la greu.
Tânără:Pe sub masca aceasta noi zâmbim, ducem cu drag tradiţia mai departe şi empatizăm cu cei de la geamuri şi suntem mândri că putem ieşi în stradă şi ne putem folosi de ce avem mai bun să dăm roade.https://d15f0b7ee1c43c5da0af26a61ffbc9f1.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Anul acesta, tinerii care fac parte dintr-un ansambu folcloric, şi-au exersat şi plămânii, nu doar corzile vocale. Colindele vor fi strigate mai tare, pentru ca oamenii să le poată auzi de la geamuri.
Vezi video pe Observator TV