Profesor universitar doctor Ioan Crăciun de la Colegiul Naţional de Apărare a declarat, marţi, la Târgu Mureş că, după 1990, domeniul securităţii s-a deschis şi către sfera civilă, pe fondul apariţiei de noi riscuri şi ameninţări, iar din acest motiv securitatea a devenit o responsabilitate nu doar a militarilor, ci şi a sectorului civil şi a instituţiilor publice care desfăşoară activităţi în domeniu.
„Până în 1990 era un domeniu văzut aproape în exclusivitate ca unul militar, după 1990 constatăm că acest domeniu se deschide şi apar noi riscuri şi ameninţări la adresa securităţii care provin din alte domenii decât cel militar. În acest context, securitatea devine o chestiune de responsabilitate nu doar a militarilor, ci şi a sectorului civil şi a instituţiilor publice care desfăşoară activităţi în domeniu. De aceea şi interesul studenţilor noştri, nu doar militari, ci şi civili, de a se familiariza cât mai mult posibil cu domeniul securităţii naţionale”, a arătat comandorul Ioan Crăciun cu ocazia vizitei de studiu efectuată în judeţul Mureş de către studenţi ai seriei a XXVIII-a a Colegiului Naţional de Apărare.
Potrivit comandorului, deplasările în teritoriu ale studenţilor Colegiului Naţional de Apărare – o treime militari, restul civili care provin din mediul de afaceri, societatea civilă sau din structuri ale statului în domeniul securităţii – ajută la formarea unei imagini cât mai complete cu privire la modul în care lucrează instituţiile statului responsabile cu securitatea naţională.
„Securitate fără dezvoltare nu se poate, de aceea se efectuează aceste vizite de documentare. Sperăm ca, la final, studenţii noştri să aibă o înţelegere mai bună cu privire la ce se întâmplă la nivel local în domeniul securităţii. Structura funcţionează de 25 de ani, au fost 28 de promoţii de studenţi, cursul durează 6 luni. În acest context, studenţii învaţă chestiuni de bază despre instituţiile responsabile cu securitatea naţională şi îşi perfecţionează deprinderile pe care le au. (…) Este un curs care contează în promovarea în carieră, pe lângă faptul că învaţă lucruri noi, studenţii învaţă să facă analize strategice pe acest domeniu al securităţii”, a precizat comandor Ioan Crăciun.
În cadrul vizitei de studiu, studenţii Colegiului Naţional de Apărare s-au întâlnit cu prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, cu reprezentanţii unităţilor militare din Târgu Mureş şi au efectuat vizite la Brigada de Operaţii Speciale şi la Dispeceratul Integrat 112, considerat cel mai performant din România.
AGERPRES