Ministerul Afacerilor Externe a informat Comisia Europeană, în urma atenţionării transmise Ministerului Educaţiei de către comisarul european pentru Educaţie, Tineret şi Sport, Navracsics Tibor, referitoare la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie şi a Liceului Teologic Romano-Catolic, ambele din Târgu Mureş, asupra acestor demersuri şi a evidenţiat lipsa de competenţe a CE în domeniul educaţiei, în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE.
„La 17 martie 2017, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics, a transmis, în atenţia ministrului Educaţiei Naţionale din România, o scrisoare privind învăţământul în limba maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, respectiv înfiinţarea şi funcţionarea Liceului teologic romano-catolic din Târgu Mureş. Ca urmare a acestei corespondenţe, au fost întreprinse demersuri la nivelul Comisiei Europene, fiind subliniată lipsa de competenţe ale COM, în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE, în domeniul educaţiei (îndeosebi al organizării sistemelor de învăţământ din statele membre UE) şi al protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, domenii care ţin de competenţa exclusivă a statelor membre UE. Totodată, a fost evidenţiată situaţia reală de la cele două instituţii de învăţământ, bazată pe date concrete, actualizate, în ceea ce priveşte accesul la învăţământul în limba maghiară în România”, se arată într-un răspuns al MAE la interpelarea formulată de deputatul PMP Marius Paşcan, prezentată presei, joi, la Târgu Mureş.
În interpelarea deputatului PMP Mureş se arată că un comisar european din Ungaria, Navracsics Tibor, „dezinformează şi se amestecă ostil în problemele interne ale României” şi că „din nou, încălcându-se procedurile diplomatice şi într-un mod ostil şi vădit provocator, Guvernul român este avertizat de la Bruxelles, via Budapesta, să asigure învăţământul în limba maghiară”.
Parlamentarul a spus că Navracsics l-a atenţionat printr-o scrisoare pe ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, că, potrivit Legii Educaţiei din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş este o instituţie multiculturală şi multilingvă, în care predarea trebuie asigurată atât în limba română, cât şi în cea maghiară, dar şi faptul că ancheta DNA ar periclita învăţământul în limba maternă a peste 400 de copii.
„Comisarul european pentru Educaţie, Tineret şi Sport, Navracsics Tibor, membru FIDESz, fost ministru al Justiţiei în Ungaria, o influentă voce în cadrul formaţiunii politice ungare, a solicitat, pe cale oficială, intervenţia personală a ministrului român al Educaţiei, în vederea asigurării învăţământului în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, precum şi oferirea posibilităţii elevilor maghiari de a se înscrie la Liceul Catolic Rakoczi Ferenc II. (…) Navracsics i-a scris ministrului român că, procedurile juridice privind liceul catolic ‘ameninţă educaţia în limba maternă’ a unui număr de peste 400 de elevi”, a arătat Marius Paşcan în interpelarea adresată MAE.
Potrivit deputatului, comisarul european a susţinut că România şi-a asumat, în acordurile internaţionale, dar şi în legislaţia internă, garanţia asigurării învăţământului în limba maternă şi că este absolut necesar ca predarea să continue în liceul teologic din Târgu Mureş, iar elevii noi să se poată înscrie fără niciun impediment în noul an şcolar.
Paşcan a precizat că Navracsics Tibor a făcut referire şi la ancheta DNA privind înfiinţarea acestui liceu şi s-ar fi arătat deranjat de faptul că părinţii elevilor au fost chemaţi la audieri.
„Aşadar, consider că demersul lui Navracsics de a se adresa MEN, în calitate de comisar european, este inacceptabil şi trebuie reacţionat ca atare de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, dar şi din partea Ministerului Educaţiei. Constat, totodată, că modul de abordare a acestui subiect este, de asemenea, în nota propagandei ungaro-maghiare de care avem parte consecvent în ultimii ani. Adică sunt invocate doar efectele unui act ilegal – copiii maghiari nu pot fi înscrişi la o instituţie de învăţământ, este ‘ameninţată’ educaţia în limba maternă, fără a se invoca şi cauzele care au generat această situaţie nedorită. Respectiv, nu se spune nimic de înfiinţarea la presiune politică şi în dispreţ total faţă de legislaţia în domeniul educaţiei a unei noi instituţii de învăţământ, de care politicienii maghiari din Târgu Mureş nu sunt străini, contribuind chiar decisiv la înfiinţarea acesteia. În speţă, consider că ar fi interesant de ştiut dacă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a girat iniţiativa comisarului european Navracsics”, a subliniat Marius Paşcan.
Acesta a spus că membrii Comisiei Europene, inclusiv Navracsics, au obligaţia de a reprezenta interesele comune ale Uniunii Europene şi nu interesele naţionale ale statului din care fac parte.
„Retorica lui Navracsics privitoare la subiectul Liceului Teologic Romano-catolic din Târgu Mureş este sincronă cu toate celelalte luări de poziţie ale altor oficiali ungari sau instituţii ale statului ungar, reprezentând, de fapt, punctul de vedere/interesele Ungariei, şi nu ale instituţiilor europene. Evident, comisarul european Navracsics Tibor şi-a depăşit atribuţiile, abordând în calitate de comisar european o problemă care este, indubitabil, pe lista de interese a statului ungar. Mai mult, aspectele privitoare la înfiinţarea/funcţionarea liceului, procedurile juridice ale DNA (sau ale oricărei alte instituţii) vizând Liceul Romano-Catolic – legale conform deciziei CSM – sunt aspecte care privesc probleme interne ale statului român, nu ale UE şi cu atât mai mult nu ale Ungariei”, a mai afirmat deputatul PMP.
În context, Marius Paşcan a precizat că avertismentele sale formulate începând cu anul 2014, referitoare la legalitatea modului în care a fost înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş încep să se confirme, un prim semnal fiind decizia Tribunalului Mureş de anulare, în primă instanţă, a Deciziei nr. 1385/31.08.2015 emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ. AGERPRES