Sume enorme se pierd într-un sistem croit parcă să înghită din ce în ce mai mulți bani, în timp ce anumitor categorii de medici le sunt ciuntite competențele, invocându-se protocoale. Un medic de Ambulanță dă detalii despre cum s-au complicat aiuritor lucrurile.
Un circuit medical absolut înnebunitor, investigații numeroase și costisitoare în situații care s-ar putea rezolva cu consum minim la domiciliul pacienților, teama de a depăși prevederile protocoalelor, ceea ce duce la drumuri interminabile între spitale, pacienți care invocă drepturi chiar și atunci când solicită de cinci ori pe noapte ambulanța și tot de atâtea ori refuză transportul la spital – toate sunt tare ale sistemului public de sănătate despre care vorbește răspicat pentru Adevarul medicul specializat în medicină de urgență Dragoș Toader, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Olt.
Pe de o parte pacienții s-au obișnuit să sune la 112 indiferent de cât de gravă e problema de sănătate, deseori ocolind medicul de familie sau sistemul de consultații în policlinică, pe de alta medicii de pe ambulanță sunt îngrădiți de protocoale să rezolve anumite cazuri la domiciliu.
Protocoalele și grija de a nu-și depăși competențele au ciuntit enorm din inițiativa medicilor. Cu doar câteva zile în urmă președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, vorbea despre medicina defensivă și despre neasumare din partea anumitor medici care se tem de acuzațiile de malpraxis.
Lucrurile devin și mai complicate atunci când două protocoale se bat cap în cap, iar medicul de la Ambulanță trebuie să decidă pe care din acestea îl aplică.
Și nu doar medicilor din sistemul de ambulanță protocoalele le-au tăiat din competențe, ci și medicilor de familie.
Citeste articolul complet pe Adevarul.ro