Comuna Ciugud mai adaugă un proiect cu finanțare europeană, pe lângă celelalte ce au atras atenția publicului în ultimii ani și care au susținut dezvoltarea socio-economică a comunei. Din fonduri Regio se va finanța modernizarea unui centru de zi ce va fi folosit de cei peste 500 de vârstnici din comună. Contractul de finanțare semnat de către primarul comunei Ciugud, domnul Gheorghe Damian și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu, va susține investițiile necesare modernizării unui centru de zi în care se vor desfășura activități de îngrijire socio-medicală, activități de socializare și petrecere a timpului liber, dar și o educație informală pentru o viață sănătoasă și activă.
”Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt seniorii comunei ce au o vârstă de peste 65 de ani, persoane vulnerabile care se confruntă cu probleme de sănătate și de singurătate, pensionari pentru care retragerea din viața activă vine deseori cu sentimentul de pierdere a autonomiei și a rolului avut în societate. Grelele provocări prin care trecem în aceste momente din cauza pandemiei, evidențiază și mai mult vulnerabilitatea persoanelor de peste 65 de ani, mai ales că în aceste zile, pentru a îi proteja, nu mai au posibilitatea de a socializa, de a merge la biserică sau de a își ține nepoții în brațe. Pe lângă investițiile în școala SMART, în infrastructură sau soluții moderne pentru cetățeni, de azi, comuna Ciugud, un exemplu dat pentru buna gospodărire a proiectelor, va completa lista de obiective realizate, prin obținerea finanțării acestui centru social, ce va duce la reintegrarea vârstnicilor ciugudeni în viața socială și culturală a comunei”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
„Ciugudul este comuna europeană de astăzi datorită fondurilor nerambursabile. De această dată, folosim fondurile europene pentru a da viață vechiului sediu al primăriei pe care îl vom transforma într-un centru de zi pentru seniorii din comună. Orice comunitate este obligată să aibă grijă de seniorii săi, iar la Ciugud noi știm asta și ne îngrijim de părinții și bunicii noștri. De ani de zile ne încăpățânăm totodată să credem în satul românesc, în valorile noastre autentice, în viața „de la țară” care poate fi „ca afară”, iar pentru ca acestea să devină realitate trebuie să construim viitorul cu respect pentru cei care au pus bazele trecutului. Aceasta este normalitatea pe care le-o doresc tuturor celor care, la fel ca și mine, vor să trăiască și să îmbătrânească la sat”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
După cum se specifică și în proiect, efectele îmbătrânirii își pun amprenta asupra fizicului, dar și asupra psihicului persoanelor vârstnice, iar acest proiect propune activități specifice vârstei lor, necesare pentru păstrarea unui echilibru cotidian.Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiar, reprezentat de parteneriatul dintre Comuna Ciugud şi Asociația A.S. 2001 Alba Iulia, provin din bugetul alocat Regiunii Centru, gestionat de ADR Centru, prin Axa Prioritară 8 a Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale pentru creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale. Proiectul cu titlul ”Schimb de destinație din clădire Primărie și Consiliul Local în centru de zi pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu, cu modernizare și mansardare” are o valoare totală de 2.863.526,08 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 2.588.819,13 lei, respectiv 555.540,59 Euro.
Descrierea investiției:
Amplasamentul proiectului este situat în intravilanul localității Ciugud, cu acces din strada Principală, având o suprafață de peste 4000 mp, unde există, în prezent, un imobil. Acesta este o construcție veche ridicată în anul 1958, cu regim de înălțime parter, cu subsol parțial și cu o structură de rezistență din cărămidă.
Prin proiect se vor consolida fundațiile și elementele de rezistență, se va realiza un nou acces la subsol prin interiorul clădirii, se va recompartimenta la interior clădirea, inclusiv grupurile sanitare. Sunt prevăzute de asemenea, lucrări de extindere a clădirii existente pentru suplimentarea spațiilor, precum și lucrări de refacere a instalației termice și electrice a clădirii, înlocuirea tâmplăriei și refacerea acoperișului. Toate încăperile vor fi dotate cu mobilier și echipamente adecvate utilității pe care o vor avea, tot din bugetul proiectului fiind prevăzută și achiziția de centrală termică, ventilo-convectoare, panouri solare și sistem de supraveghere.
Începând cu 30.04.2023, data estimată de finalizare a proiectului, centrul social nou înființat va avea un rol important în prevenirea instituționalizării vârstnicilor din comuna Ciugud prin serviciile sociale oferite în cadrul acestuia. Activități de socializare și de petrecere a timpului liber, inclusiv activități cultural-artistice, vor fi pregătite pentru cei ce vor frecventa centrul, dând astfel șansa vârstnicilor să se integreze în societate și să se adapteze mai ușor la noul statut, de pensionari. De asemenea, persoanele care au nevoie, vor beneficia și de servicii de îngrijire la domiciliu. În cadrul centrului social, vârstnicii din Ciugud o să beneficieze de servicii sociale destinate lor, de activități care să-i mențină activi, având posibilitatea de a se implica în activități de voluntariat, de a practica sport sau gimnastică de întreținere. La finalizarea acestui proiect, reprezentanții comunei alături de Asociația AS 2001, își propun să acorde și posibilitatea de a furniza o masă caldă zilnică, în sistem catering, vârstnicilor care din diferite motive nu se pot deplasa și nu-si pot pregăti mâncare caldă.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.