Comuna Livezeni, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Benedek Elek” din Livezeni, Fundația Culturală „Hyperion” și Asociaţia Culturală Amphion din Tîrgu Mureş, anunţă lansarea proiectului „Orice ai învăța, înveți pentru tine – stop abandonului școlar!”, ID POCU/74/6/18/108105, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, implementat în Regiunea Centru, judeţul Mureş.
Obiectivul general al proiectului îl constituie reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la educație în comuna LIVEZENI, prin dezvoltarea unor servicii educative integrate și prin creșterea implicării membrilor comunităților în menținerea în sistemul de educație a celor aflați în risc de a părăsi școala.
Abandonul școlar este o realitate socială complexă, generată de o multitudine de cauze și având nevoie, în consecință, de răspunsuri diversificate. Din acest motiv, prin colaborare cu instituția de învățământ care este parteneră în proiect – Școala Gimnazială „Benedek Elek” din Livezeni – am ales să abordăm această problemă dificilă prin intermediul activităților interdisciplinare și transversale integrate în programa școlară, dar și prin activități extrașcolare având ca temă reprezentările scenice, muzica și teatrul. Avem convingerea că trebuie promovate și aplicate, în cel mai scurt timp posibil, acțiuni de prevenire a abandonului școlar. Voința de a susține eforturile de diversificare ale metodelor de predare-învațare, ca și preocuparea pentru orientarea școlară și profesională a elevilor, reprezintă principalele motivații pentru ca elevii să nu abandoneze școala, dându-le în același timp posibilitatea de a se implica într-un proiect artistic și de a lucra în echipă. Activitățile din proiect le permit elevilor să-și întărească încrederea în ei înșiși, oferindu-le oportunitatea de a se exprima în altă manieră, de a-și depăși limitele, de a găsi motivația pentru studiu. Rezultatul direct al acestor activități va fi diminuarea ratei absenteismului și abandonului școlar.
Principala finalitate a proiectului este de a reda școlii funcția sa esențială pentru viitorul tinerilor și – implicit – pentru viitorul comunității noastre și a întregii societăți. Școala trebuie să aibă, în acelasi timp, un rol formator, de educare, un rol integrator și de socializare. În prezent, educația din România (și din întreaga Uniune Europeană) se confruntă cu o serie de dificultăți, printre care abandonul școlar este cea mai gravă.
Abandonul școlar are consecințe negative atât asupra tânărului care abandonează educația, cât și asupra întregii societăți. Activitățile din proiect își propun să crească motivația elevilor pentru a studia și să reducă rata absenteismului și a abandonului școlar. Partenerii din proiect își propun să dezvolte la elevi sentimentul apartenenței la un grup, să creeze un spațiu în care se stimulează creativitatea și inițiativa copiilor. Prin activitățile proiectului se urmăreste, de asemenea, creșterea stimei de sine, a încrederii în forțele proprii, îmbunătățirea cetățeniei active și dezvoltarea personalității copiilor implicați. Elevii au predispoziții personale, în funcție de mediul social. Experiențele de viață școlară si extrașcolară diferă de la o persoană la alta. Prin participarea la acest proiect se promoveaza egalitatea de șanse, dezvoltarea procesului didactic într-un cadru multicultural, susținerea categoriilor dezavantajate, lupta împotriva abandonului și eșecului școlar. Intervențiile sprijinite prin acest proiect pun în centrul lor COPILUL și NEVOILE sale și stabilesc direcții de acțiune, a căror menire trebuie să fie înlăturarea obstacolelor care îl împiedică pe copil să frecventeze școala, prin servicii destinate copilului și familiei sale: sprijin financiar și material, educație pentru sănătate, igienă, nutriție, stimă de sine pentru elevi și părinți, educație parentală, mentorat, informare, consiliere, precum și transformarea mediului școlar într-unul prietenos și de calitate, capabil să atragă și să mențină copilul în procesul educațional, prin servicii de tipul gradiniță / școală prietenoasă, școală după școală etc.
Obiectivele propuse vor fi însoțite de măsuri de sprijin financiar alocate copiilor proveniți din medii dezavantajate, în vederea menținerii acestora în sistemul de educație și pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii.
În urma derulării proiectului se va dezvolta un model de bună practică testat și însoțit de o metodologie clară de implementare privind educația preșcolară și educația remedială în rândul persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, care va fi îmbunătățit și replicat.
Prin proiectul „ORICE AI ÎNVĂȚA, ÎNVEȚI PENTRU TINE – STOP ABANDONULUI ȘCOLAR!”, în urma unei investiții de 5 milioane de lei, realizată pe parcursul următorilor 3 ani ne propunem să:
• Dotăm /renovăm / reabilităm curtea școlilor din comună;
• Organizăm tabere de educație non formală / antreprenorială pentru un număr de 240 elevi școlari;
• Organizăm excursii în afara comunității pentru un număr de 157 preșcolari;
• Să dotăm școlile din comună cu materiale educative, jocuri, manuale, etc și să asigurăm un fond educativ modern;
• Oferim consiliere și sprijin unui număr de 20 școlari și părinții acestora, în vederea reintegrării în școală;
• Oferim mentorat și consiliere unui număr de 240 de copii școlari și părinții acestora, în vederea stabilirii unui program individualizat de intervenție pe partea de educație pentru fiecare din copiii implicați în activitățile proiectului;
• Oferim mentorat și consiliere unui număr de 157 de copii preșcolari și părinții acestora, în vederea stabilirii unui program individualizat de intervenție pe partea de educație pentru fiecare din copiii implicați în activitățile proiectului;
• Oferim sprijin financiar si material: tichete sociale, stimulente, transport, imbracaminte, incaltaminte, produse de igiena, rechizite, etc.
• Organizăm numeroase campanii de promovare a educației în scopul prevenirii abandonului școlar.
• Să realizăm un model de bune practici în ceea ce privește intervenția în comunitate prin soluții de educație, la nivelul învățământului preșcolar în scopul reducerii fenomenului de abandon școlar.
Proiectul se implementează pe durata a 36 de luni, în perioada 09.05.2018 – 08.05.2021, şi beneficiază de finanţare nerambursabilă în valoare totală de 5.345.972,76 lei.
sursa: Comunicat de presă
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.