Drumul pe care l-am parcurs de nenumărate ori, în urmă cu mulţi ani, azi l-am parcurs dor în gând. O răceală îngrozitoare m-a ţinut departe de cei câţiva prieteni care şi-au dat întâlnire la „Concursul de pescuit” organizat în memoria lui Szabika, asistentul medical Szasz Robert Szabolcs. Salvatorul de vieţi, voluntarul din Nepal, lucrătorul din Irak, în martie anul acesta, a căzut ca secerat pe terenul de fotbal şi nu s-a mai ridicat!
Delta din Glodeni
Ajunşi în comuna Glodeni, trecând peste un câmp se ajunge la locul numit Delta din Glodeni. Un loc pitoresc, de o frumuseţe aparte chiar şi într-o zi ca în această sâmbătă mohorâtă de sfârşit de octombrie. Delta de fapt e un lac minunat, concesionat pe 50 de ani lui Danciu Marcel, cel care le-a închiriat gratuit pentru o zi, participanţilor la concurs. „În urna de pe masă fiecare participant a pus ca taxă atât cât a putut, iar banii astfel adunaţi-723 de lei- au plecat către familia lui Szabika”, povesteşte organizatorul concursului, Victor Mocanu.
Invitaţii, promisiuni şi …pauză
La mai bine de jumătate de ani de la dispariţia fulgerătoare, la numai 33 de ani a salvatorului, prietenul său cel mai bun, Victor Mocanu a organizat concursul de pescuit pentru că –după cum aveam să aflu –Szabika a fost şi un pescar împătimit. Acest concurs de pescuit ar fi fost o bună ocazie pentru a-i aduna pe toţi cei care în urmă cu câteva luni promiteau cu lacrimi în ochi că nu-l vor uita pe Szabi. Deşi a fost anunţat concursul pe pagina de socializare, pe la fostul lui loc de muncă, mulţi au promis că vor veni, dar nu au mai ajuns la întâlnire. „Un domn ce lucrează la ambulanţă şi un prieten pe care Szabika l-a format la SMURD, atât! Mulţi pescari şi prieteni buni care mi-au spus că vin…n-au venit. A fost informat tot SMURD-ul, şi medicii, am avut eu grijă, deci altceva a fost motivul, nepăsarea. Când trăia toţi îl iubeau, însă astăzi am văzut cine l-a iubit. S-au cerut de la lucru şi-au venit. Restul…pauză totală”, spune cu resemnare Victor Mocanu.
Concurs de pescuit de răpitori
„A fost un concurs reuşit, deşi mă aşteptam să vină mai mulţi prieteni care au fost alături de Szabi în toţi anii aceştia, au venit mai mulţi necunoscuţi pe care i-a ajutat întâmplător şi ei nu au uitat asta, a fost un sentiment plăcut să-i văd, însă oamenii pe care i-am aşteptat cu adevărat nu şi-au făcut apariţia”, revine Victor Mocanu asupra gustului amar, lăsat de nepăsarea unora.
Câştigătorii concursului
Concursul a avut două manşe. Prima de la 9 la 12 , urmată de un gulaş la ceaun, a doua de la ora 13 până la 16. „Toată lumea a fost foarte mulţumită, de gulaş mai ales, dar şi de peşti! S-au prins vreo 25 de răpitori, ştiucă şi şalău.”, continuă Victor, prezentându-mi şi câştigătorii. Premiul întâi, o lansetă Shimano, o diplomă şi o medalie i-au revenit lui Boca Florin, câte o cupă şi câte o medalie au primit Kokos Levente şi Pop Dan, ocupanţii locurilor 2 şi 3. Cea mai mică respectiv cea mai mare captură le-au adus câte o medalie lui Novac Răzvan respectiv David Pop, cei care îl ştiau pe Szabi de la pescuit. Bineînţeles au primit şi diplome, dacă nu pentru captură, pentru participare.
De vorbă cu tatăl lui Szabika
Toţi cei care s-au adunat în Delta din Glodeni au retrăit un pescuit de altădată, alături de Szabika, de parcă ar fi fost şi acum cu ei, nu doar în amintirea lor. Printre participanţi s-a aflat şi tatăl salvatorului, Szasz Albert. Unul dintre prieteni, Alex, a avut delicata misiune de a sta de vorbă cu cel care nici până azi nu s-a obişnuit cu gândul că Szabika nu mai e! Nu poate fi durere mai mare pentru un părinte decât acela de-a-şi îngropa copilul! Lăcrimând i-a spus că nimeni nu poate înţelege cât e de greu, că nu se poate trece peste aşa ceva. „Cum să cred că băiatul meu care era un luptător, care nu se lăsa niciodată, s-a dus aşa uşor! Eram obişnuit să fie plecat două-trei luni şi să revină. Eram obişnuit să-l aştept acasă. Acum toţi îl aşteptăm , dar nu mai vine. Încă nu realizez că nu mai vine!”, a spus omul oftând.
Întrebare retorică
„Ce ai putea să-i spui unui tată îndurerat, care se teme ca fiul său să nu fie uitat? Care vede că prinsă în goana pentru mai bine lumea a început să-l uite. Şi el nu vrea asta. Nu i se pare corect. Când atăţia oameni răi o duc bine şi copilul său, cel iubit de toată lumea nu mai e! Să-i spui că acolo unde e Szabika acum, sigur îi e mai bine? Să-i spui că nu va fi uitat? Că prietenii lui adevăraţi îi vor păstra vie amintirea?”, se întreabă şi Alex încercând să-l consoleze cumva pe omul ce urmăreşte pluta cu privirea pierdută în negura amintirilor.
Cine e Victor Mocanu?
Alături de pescari, sponsori, şi prieteni, precum Horică, a fost organizatorul Victor Mocanu, cel care afirmă că au fost cei mai buni prieteni! „ Sunt născut, crescut în Tîrgu Mureş, deşi nu am fost colegi de muncă, am fost cei mai buni prieteni. Ne lega o prietenie de vreo cinci ani. Eu lucram la un magazin de pescuit care din păcate s-a desfiinţat, dar i-am promis lui Szabi că vom face magazinul nostru de pescuit. Îmi voi ţine cuvântul şi la anul îl voi deschide. Că de asta trăgea să lucreze, să adune bani ca să avem magazinul nostru. Eram de nedespărţit, ne ajutam şi la pescuit mergeam împreună, ne lega o frăţie pe care nu o voi mai găsi pe lumea asta. A fost un suflet exagerat de bun, vă spun sincer, pentru mine Szabi este un exemplu de urmat în viaţă şi tocmai de aceea am făcut acest gest pentru prietenii şi părinţii lui.”, a explicat Victor Mocanu, motivul organizării acestui concurs de pescuit, mulţumindu-i celor care l-au ajutat.
Epilog
„De ce abia după ce trebuie să punem verbul la trecut ne aducem aminte de cei buni? Zilnic sunt promovaţi tot felul de violatori, hoţi şi bandiţi, iar cei care ar merita să –i cunoască lumea, lângă noi trăiesc şi mor, necunoscuţi!”, am citat din articolul meu din martie, nedumerirea rămânând şi azi de actualitate.
Erika MĂRGINEAN