Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că fără contribuţia oamenilor valoroşi din Uniune tot ce s-a obţinut în ultimii 27 de ani ar fi în pericol de a se pierde şi că, din acest motiv, 29 de persoane şi Colegiul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au primit distincţia „Bradul de Argint”.
„Condiţia supravieţuirii, perpetuării unei minorităţi naţionale, este legată de existenţa oamenilor care, prin munca lor de zi cu zi, în domeniul în care ei activează, se află mereu în slujba binelui comun, al comunităţilor locale. Ei sunt eroii zilelor noastre, cei care îşi asumă responsabilitatea protejării şi perpetuării valorilor şi culturii maghiare. Militează neîncetat şi fără echivoc pentru toate dezideratele comunităţii maghiare, pentru îmbogăţirea moştenirii noastre culturale, respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Sunt oameni-model care leagă trecutul de viitor. Ei sunt cei care ştiu că, în 2017, indiferenţa şi dezbinarea sunt cele mai mari provocări cu care trebuie să se confrunte membrii comunităţii noastre şi ne avertizează, totodată, că perpetuarea este singura opţiune viabilă pentru noi, dar şi pentru tânăra generaţie. Valoarea acestor oameni este inestimabilă, sunt adevărate exemple demne de urmat, eroi, fără de care, tot ce Uniunea a reuşit să obţină în ultimii 27 de ani, se află în pericol de a fi anulat. Prin urmare, este esenţial să le mulţumim pentru tot ce fac pentru noi, să îi nominalizăm şi să le reţinem meritele”, a afirmat Kelemen Hunor, la ceremonia de înmânare a distincţiilor.
Potrivit conducerii UDMR, prin acordarea distincţiilor „Bradul de Argint”, Uniunea şi-a exprimă recunoştinţa faţă de activitatea celor care s-au implicat activ în dezvoltarea şi păstrarea identităţii comunităţii maghiare şi în realizarea obiectivelor asumate de această formaţiune.
Distincţia „Bradul de Argint” a fost înmânată pentru prima dată în anul 2002.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a premiat, sâmbătă, înaintea şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, foşti deputaţi şi senatori ai formaţiunii, care s-au retras de pe eşichierul politic, renunţând să candideze pentru un nou mandat în Parlament, între aceştia fiind şi Marko Bela, fostul lider al Uniunii.
„Dorim să mulţumim pentru a doua oară pentru munca acelora care în anii trecuţi au activat în Parlament. Nu ne luăm rămas- bun, ci dorim să le mulţumim pentru munca pe care au depus-o pentru că, prin munca lor, aceştia au asigurat reprezentarea parlamentară a maghiarilor din România, reprezentare care coincide cu căderea dictaturii comuniste, cu Revoluţia din 1989 şi cu începuturile construcţiei statului de drept. Spun începuturile pentru că acest proces nu s-a terminat nici după 27 de ani. Foarte mulţi dintre aceştia au stat în Parlament din 1990 până în 2016, au terminat cu politica în Parlament, sunt unii cu un singur mandat, alţii cu două, trei sau mai multe, dar nu numărul mandatelor este important, ci trebuie să vă spun că în anii trecuţi aceştia au reprezentat interesele comunităţii, ajungând acolo datorită încrederii maghiarilor din România, de foarte multe ori în condiţii foarte grele. În condiţiile cele mai grele au reuşit să lanseze mesajul că are sens ceea ce facem, dacă este cazul ne punem pe picioare din nou şi din nou şi pentru a mia oară ne apucăm să construim, pentru că ştim un lucru şi avem încredere într-un singur lucru – în patria noastră, în pământul nostru natal”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.
Liderul UDMR a spus că maghiarii îşi doresc păstrarea identităţii, reconstruirea instituţiilor, redobândirea bunurilor pentru a rămâne acasă şi că cei premiaţi au avut încredere în comunitate.
„Noi credem că acest pământ are un viitor, aşa cum pământul natal este trecutul, prezentul şi viitorul nostru. Aici dorim să ne păstrăm identitatea, să ne reconstruim instituţiile noastre, să ne redobândim bunurile noastre şi această comunitate care vrea toate acestea vrea să rămână acasă. Vorbim despre oameni care au avut încredere în această societate, societatea având şi ea încredere în ei. Toată lumea ştia că vrem ceva mai bun, că vrem bunăstare, că vrem libertate, colegii noştri au făcut această muncă, au făcut-o cum ştiau ei mai bine. Eu aş dori să le mulţumesc pentru această muncă fiecăruia în parte, (…) le vom acorda o diplomă şi o operă de artă plastică”, a mai afirmat liderul UDMR.
El i-a invitat pe politicienii premiaţi să ajute noua generaţie şi le-a transmis ca ori de câte ori simt nevoia să îşi spună părerea să facă acest lucru.
AGERPRES
De cand este Colegiu un liceu care nici macar nu stim daca a fost infiintat legal?
Boldog születésnapot, DNA!