Duminică 14 iulie 2024 la Spitalul Oncologic Medex Profesorul Universitar Doctor Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a fost prezentla CONFERINȚA DE PRESĂ A SPITALULUI ONCOLOGIC MEDEX. Au mai participat: Mirela Cîmpian, directorul Spitalului Oncologic Medex, Profesorul Universitar Doctor Leonard Azamfirei, Deputat Dumitrița Gliga, Rodica Biro, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, Walter Sackett, specialist în administrația spitalelor, Remus Bența senior, Remus Aurel Bența și Daniel Pițurlea, membri fondatori al Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș.
PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR ALEXANDRU RAFILA, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII:
“Felicitări tuturor celor care au contribuit fundației constructorilor donatorilor și cred că această enumerare ar mai putea continua. (…) Domeniul Oncologic este o zonă cu creștere rapidă pentru că discutăm de o așa numită epidemie de cancer iar în ultimii ani progresele științei trebuie să fie la îndemâna pacienților din România (…) Acest guvern și-a asumat finanțarea acestor medicamente și respectiv accesul la inovație dar să știți că această inovație nu este numai pe partea de medicație ci este și pe partea de tehnologie și aici revin la acest spital și ce concluzie am tras eu după ziua de astăzi: integrarea servicilor de care au pacienții oncologici este răspunsul corect astfel încât pacientul să nu umble pe drumuri. Asta înseamnă că aici eu pot să fac investigațiile de imagistică sau alte investigații de care este nevoie pentru precizarea unui diagnostic oncologic.
Mulțumesc și vă felicit încă odată pentru tot ceea ce ați făcut și cred că imaginea de aici și imaginile din momentul în care vor veni pacienții mărturiile lor vor fi cel mai bun avocat al operei de binefacere pe care o faceți pentru comunitatea în care trăiți și din care proveniți pentru că acest lucru responsabilitatea pentru sănătatea comunității cred că trebuie să ne călăuzească atunci când suntem în funcții publice dar și când suntem în zona economică sau de afaceri pentru că orice lucru orice afacere prosperă atunci când comunitatea prosperă și comunitatea este protejată din punct de vedere al sănătății și este și educată în acest sens.”
REMUS AUREL BENȚA, MEMBRU FONDATOR AL FUNDAȚIEI NON PROFIT PENTRU SPITALUL ONCOLOGIC TÂRGU MUREȘ:
”Vreau să-i mulțumesc domnului ministru Alexandru Rafila pentru prezență cuvinte suport atitudine și pentru încurajare și sperăm ca acestea să ajute pacienții evalueze corect realizările de aici. Salutăm de asemenea prezența domnului rector Leonard Azamfirei care a înțeles importanța și potențialul acestui proiect în regiune. Doamna deputat Dumitrița Gliga prezența dumneavoastră aici este o dovadă în plus a angajamentului pe care îl aveți în privința îmbunătățirii sistemului de sănătate și față de susținerea inițiativelor legislative care contribuie la bunăstarea și sănătatea cetățenilor(…) O mare bucurie ne face și prezența doamnei Rodica Bíró directorul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș. De la deschiderea spitalului am identificat o îngrijorare și o preocupare în rândul potențialilor pacienții și întrebările pe care le primim sunt: “Putem să beneficiem de suport din partea Casei?” “Ne pot fi decontate cu cheltuielile?” “Trebuie să aducem bani în plus pentru tratament?” Așa cum bine știți scopul final al membrilor fondatori ai Fundației non-profit pentru Spitalul Oncologic a fost de a intra în acest proiect nu pentru a urmări un beneficiu sau un profit ci pentru a oferi o soluție acelor pacienți cu nevoi și dacă vom găsi formele legale corecte de a putea acorda un suport integral pacienților obiectivul acestei inițiative a membrilor fondatori va fi complet.
(…) Trebuie subliniat că acest proiect este unic prin felul în care a fost gândit și dezvoltat de membrii fondatori ai Fundației pentru Spitalul Oncologic. Dorința noastră este ca acest proiect să inspire și pe alții și de ce nu să putem replica acest model în diferite zone ale țării cu suport local.”
MIRELA CÎMPIAN, DIRECTORUL SPITALULUI ONCOLOGIC MEDEX:
“Spitalul Oncologic Medex este conceput ca un centru de prevenție diagnostic și tratament oncologic. Clădirea spitalului asigură desfășurarea activităților ctivităților medicale pe zone bine individualizate și are următoarea structură: ambulatoriu integrat pentru 18 specialități medicale compartimente de explorări funcționale laborator de analize medicale laborator de radiologie și imagistică medicală laboratorul de medicină nucleară (PET – CT) secția spitalizare de zi cu 77 de paturi secția Spitalizare continuă cu 39 paturi laborator de radioterapie configurat cu 2 buncăre pentru tratamente de radioterapie externă si 1 pentru brahiterapie unitatea pentru îngrijiri la domiciliu farmacia cu circuit închis unitatea de transfuzie sanguină unitatea de sterilizare centrală compartiment de studii clinice săli de conferințe și spații dedicate pacienților și vizitatorilor.”
PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR LEONARD AZAMFIREI RECTOR UMFST:
”Prezența aici a UMFST este una foarte firească. De ce spun asta? Pentru că pe deoparte este interesul tuturor instituțiilor sanitare de a avea o relație cat mai strânsă cu universitățile pentru că resursa umană calificată de-acolo vine și cred că fiecare înțelegeți că Târgu Mureșul cel puțin și până la urmă întreaga țară în câțiva ani va arăta complet diferit prin prisma infrastructurii medicale.(…) În egală măsură este și interesul universității nu doar al acestor instituții medicale pentru că mă interesează să avem o bază de formare pentru studenți pentru medici rezidenți pentru medici specialiști foarte bine puse la punct.”
DEPUTAT DUMITRIȚA GLIGA:
“(…) Vreau să felicit personalul medical care cred că de acum încolo va avea un rol extraordinar de important și cred că dincolo de premierele (menționate azi) atât la nivel județean cat și la nivel național care vor avea loc de acum încolo ne vedem aici la spitalul Medex cu o altfel de abordare prin însăși organizarea evenimentului porți deschise astăzi aici la spital unde am înțeles că s-au înscris peste 500 de persoane dar vor fi în jur de 800 am stat de vorbă și cu persoanele care vizitează astăzi centrul dumneavoastră și care sunt extrem de încrezătoare și cred că dincolo de aparatură de înaltă performanță care există aici de medicii care
cum spuneam sunt foarte empatici poți să gândești că deja jumătate din boală este tratată (…)”
RODICA BÍRÓ, DIRECTORUL CASEI DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE MUREȘ:
“(…) Existența unei instituții medicale specializate în oncologie la nivelul județului Mureș este o mare realizare având în vedere că diagnosticul precoce și intervenția terapeutică adecvată sunt cruciale pentru tratarea pacienților cu un asemenea diagnostic și sunt esențiale în îmbunătățirea calității vieții pacienților. (…) din statisticile existențe la nivelul județului tratăm cam 5000 de pacienți oncologici în fiecare an și sumele alocate sunt în creștere fantastică față de anii precedenți tocmai pentru că există aceste susțineri ale tratamentului medicamentos inovativ ceea ce înseamnă că le acordăm șansa de prelungire a speranței de viață și de un confort mult mai mare în tratarea acestei boli (…) Această unitate medicală se poate înscrie în lista unităților medicale de elită și ne bucurăm existența ei la Târgu Mureș. Felicit pe toți cei care au contribuit la construcția unui asemenea spital în Târgu Mureș și suntem deja în contract cu unitatea sanitară Medex (…) Foarte important din punctul nostru de vedere al Casei de Asigurări este contractarea pe PET-CT care va permite pacienților din zonă nu nu mai pacienților din județul Mureș dar și din județele limitrofe să nu se mai deplaseze în alte centre care sunt la oarecare distanță și vor putea să beneficieze de această investigație la Târgu Mureș. Suntem foarte bucuroși că avem această posibilitate deci în această lună facem de mersurile pentru integrarea PET-CT în contractul cu Casa de Asigurări de sănătate și pe parcursul lunilor următoare vom încerca să parcurgem toate etapele necesare pentru contractarea tuturor servicilor medicale pentru garantarea accesului gratuit la servicii medicale a tuturor pacienților.”
REMUS BENȚA, PREȘEDINTELE FUNDAȚIEI NON PROFIT PENTRU APITALUL ONCOLOGIC TÂRGU MUREȘ:
“ (…) Reprezint Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș. Această fundație a fost înființată tocmai pentru ca astăzi să ne bucurăm de această construcție echipată cu echipamente și cu spații prietenoase pentru pacient. În momentul în care s-a înființat această fundație avem două obiective: clădirea sau să răspundă la cele mai înalte standarde și să fie echipată acest obiectiv a fost atins. Al doilea obiectiv a fost ca această clădire și cu personalul medical să fie diferit față de ceea ce se întâmplă în secțiile de oncologie și anume: pacienții diagnosticați cu acest diagnostic își pierd speranța de viață. Clădirea aceasta și cu medicii care lucrează aici trebuie ca să dea speranță de viață. Sigur viață avem de la Dumnezeu fiecare dar noi ca oameni trebuie să milităm ca acești pacienți cu acest diagnostic să nu se simtă oameni marginalizați și să aibă speranță de viață că pot fi vindecați iar dacă nu poți fi vindecați să știe că au fost tratați cu cele mai înalte tehnologii în privința acestui diagnostic și să știe că și-a încheiat viața cu demnitate.
Proiectul acesta a fost susținut și de Guvernul României prin Hotărârea de Guvern 807 pentru care mulțumim. Proiectul a fost sprijinit de Guvern de donatori de Biserica Adventistă și Asociația pentru Suport și Inițiativa România. După cum vedeți astăzi toți aceia care am contribuit la realizarea acestui spital suntem aici și vom rămâne alături până la îndeplinirea și celui de-al doilea obiectiv care va fi cu caracter permanent.”DANIEL PIȚURLEA MEMBRU FONDATOR AL FUNDAȚIEI
NON PROFIT PENTRU SPITALUL ONCOLOGIC TÂRGU MUREȘ:
“(…) Am avut întotdeauna un optimism moderat în sensul că am gândit împreună cu membrii fundației o strategie de lucru pas cu pas (…) a fost ideea de a face spital care să ofere celor care primesc acest diagnostic înfiorător demnitate și un tratament corespunzător.
Din momentul în care am pus prima lopată construcția a durat puțin peste un an jumătate. Ne dorim să fim un exemplu pentru alți oameni de afaceri care să aibă putere să se implice în acest subiect. E nevoie în Sănătate de multă compasiune e nevoie ca oamenii să fie încurajați și cred că se poate face Sănătate fără obținerea de profit. Asta este cheia prin care o să se facă o Sănătate de calitate.”
WALTER SACKETT, SPECIALIST ÎN ADMINISTRAȚIA SPITALELOR:
“Pe lângă importantele legături cu Universitatea și sistemul medical local Biserica Adventistă a dezvoltat spitale și centre oncologice pe tot globul. Ne face o deosebită plăcere să formăm un parteneriat cu Spitalul Oncologic Medex și să contribuim cu expertiza noastră de la Loma Linda University. Acest lucru se poate concretiza în experință departamentală putem spre exemplu ca doctorii dumneavoastră să participe la conferințe de analiză multidisciplinară în care se vor discuta cazurile mai dificile sau sau mai interesante. (…) pentru noi este o mare onoare să facem parte din acest proiect”