La Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, județul Mureș, a avut loc în 25 mai 2019 conferința națională “Didactica matematicii”, eveniment regional în cadrul programului național Digitaliada.
Agenda evenimentului a cuprins abordări didactice în dezvoltarea matematicii, prezentări despre predarea matematicii cu ajutorul mijloacelor digitale, prezentarea programului Digitaliada și a conţinutului digital educaţional disponibil pe platforma www.digitaliada.ro , sesiuni în paralel la algebră, analiză, geometrie și metodică.
Printre cei peste 75 de participanți la eveniment s-au numărat: prof. univ. dr. Doru Ştefănescu, vicepreşedintele Societății de Științe Matematice din România; prof. univ. emerit dr. Dorel I. Duca, preşedintele Comitetului de organizare; Remus Sîngeorzan, primarul comunei Sâncraiu de Mureș; Ioan Macarie, inspector şcolar general la ISJ Mureş; Mihaela Cojocnean, inspector de specialitate la ISJ Mureş; reprezentanți ai IȘJ Mureș, Cluj, Satu-Mare, Sălaj, precum și profesori de matematică din toată țara.
La conferință au participat și profesori din mai multe școli Digitaliada care au susținut prezentări în cadrul sesiunilor conferinței pe următoarele teme:
– Strategii și instrumente didactice moderne pentru consolidarea și evaluarea cunoștințelor: Socrative (conținut didactic dezvoltat în cadrul Digitaliada) – Alin Florin Danciu, director și profesor de matematică la școala din comuna Sâncraiu de Mureș;
– GeoGebra: instrument digital modern, menit să asigure interactivitatea predării și învățării matematicii (conținut didactic dezvoltat în cadrul Digitaliada) – Sorin Ban, profesor de matematică la Școala Gimnazială nr. 1 Sîntandrei, județul Bihor;
– Strategii și instrumente didactice moderne pentru consolidarea și evaluarea cunoștințelor: Kahoot (conținut didactic dezvoltat în cadrul Digitaliada) – Gheorghe Marius Moldovan, profesor de matematică la Școala Profesională din Medieșu Aurit, județul Satu-Mare;
– Strategii si instrumente didactice moderne pentru consolidarea si evaluarea cunoștințelor: Quizizz (conținut didactic dezvoltat în cadrul Digitaliada) – Szilárd Szász, profesor de matematică și TIC la școala din comuna Sâncraiu de Mureș.
În deschiderea evenimentului, Mihaela Cojocnean, inspector Școlar de Specialitate, ISJ Mureș, a precizat: “Ne aflăm la un eveniment de tradiție, de prestigiu, menit să propună, încă o dată, câteva repere, câteva puncte de sprijin aplicative în labirintul didacticii materiei noastre dragi, matematica. Fără doar și poate, valul iminentei schimbări de viziune asupra rolului și locului învățământului românesc poartă cu sine dorința de înnoire. Noi, profesorii, suntem un factor decisiv în ceea ce ține de materia predată și orice schimbare începe cu noi și prin noi. Trebuie să avem mereu în vedere procesul de predare-învățare-evaluare din perspectiva noilor metodologii didactice, care au ca obiectiv găsirea unui echilibru între vechi și nou.
Valorificarea experienței subiective pe care orice exercițiu de gândire îl presupune reprezintă atuul modernității. Provocarea profesorului modern este de a găsi întotdeauna metoda potrivită. Cei din Fundația Orange sunt printre primii care au înțeles că este nevoie de nou”.
Prof. univ. emerit dr. Dorel I. Duca (președintele Comitetului de organizare) a avut un îndemn direct pentru cei prezenți: “După evenimentul de astăzi alegeți, fiecare, ceea ce vi se potrivește și mergeți apoi să le prezentați discipolilor voștri o matematică umană, accesibilă, pe înțelesul lor, o matematică practică. Fiți cei mai buni, fiți puternici și deschiși spre nou. Nicio materie din sistemul nostru de învățământ nu schimbă direct lumea. Dar matematica, la fel ca și celelalte discipline, poate prezenta o față diferită a lumii și, prin asta, îi poate schimba pe oameni. Lor le va reveni misiunea de a schimba lumea”.
Ioana Cristea, manager program Digitaliada, Fundația Orange: “Așa cum spunea domnul Duca, matematica schimbă mintea copiilor noștri, iar copiii noștri schimbă lumea mai departe. Tehnologia în sine nu este un scop, ci este un mijloc prin care ajungem la ceea ce ne dorim să obținem de la prezent și de la viitor. În cadrul programului Digitaliada, îi formăm pe profesori pentru a integra noile tehnologii la clasă, pentru a ajunge la competențele dorite”.
Organizatorii și partnenerii evenimentului: Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca; Inspectoratul Şcolar al Judeţului Mureș; Societatea de Știinţe Matematice, filialele Cluj și Mureș; Şcoala Gimnazială Sâncraiu de Mureş; Digitaliada, un proiect al Fundației Orange.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.