Mai multe organizaţii neguvernamentale din Târgu Mureş au reclamat, joi, faptul că ar fi fost atrase într-o capcană politică de către Asociaţia Divers, condusă de vicepreşedintele UDMR Târgu Mureş, Maria Korek, care nu ar fi informat participanţii la a 11-a ediţie a Târgului ONG-urilor că manifestarea va fi inclusă în Zilele Ţinutului Secuiesc.
Trei ONG-uri de prestigiu cu reprezentare naţională, Crucea Roşie, Salvaţi Copiii şi Fundaţia ”Alături de Voi” România şi-au manifestat, joi, dezacordul faţă de includerea manifestării şi a organizaţiilor neguvernamentale ”într-un proiect cu tentă politică”, fapt ce le-ar putea aduce deservicii. ”Prin acest document Fundaţia ‘Alături de Voi’ Romania îşi exprimă poziţia cu privire la tendinţa de a se atribui unor evenimente civice şi sociale, un substrat de implicare politică, de susţinere a unor demersuri cu caracter etnic. Acest document răspunde tuturor încercărilor manipulative care ar putea subscrie activităţile organizaţiei noastre, unui curent de opinie pro sau contra unei mişcări etnice”, se arată într-un comunicat al Fundaţiei ”Alături de Voi” (ADV) România. ADV România a precizat că este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată în februarie 2002, a cărei misiune este incluziunea persoanelor seropozitive HIV şi din alte grupuri vulnerabile.
Într-un comunicat comun al organizaţiilor Crucea Roşie şi Salvaţi Copiii se precizează că acestea se delimitează de orice idee de alăturare, subordonare politică sau asociere cu vreun obiectiv politic sau de altă natură, care ar putea să apară în urma participării la Târgul ONG-urilor din judeţul Mureş, ediţia a 11- a, care se desfăşoară începând din 11 mai, până în 18 mai. ”Facem această precizare, clară şi fără echivoc, în contextul în care participanţii la această manifestare au aflat cu surprindere că acest eveniment cu tradiţie – Târgu ONG-urilor din judeţul Mureş, ediţia a 11-a – a fost înscris de către organizatorul principal, Asociaţia Divers, respectiv d-na Korek Maria (vicepreşedinte UDMR Târgu Mureş) ca element în cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc, ediţia a IV-a (…) Considerăm că includerea fără nicio informare clară, prealabilă şi fără nicio consultare a ONG-urilor mureşene (formaţiuni eminamente apolitice) într-un proiect cu tentă politică, aduce deservicii grave organizaţiilor nonguvernamentale, care, prin definiţie, trebuie să rămână departe de aceste influenţe”, susţin cele două organizaţii. Crucea Roşie şi Organizaţia Salvaţi Copiii şi-au reafirmat întreaga determinare pentru promovarea bunei înţelegeri şi a respectului reciproc între toţi cetăţenii judeţului Mureş şi ai României, indiferent de etnie, naţionalitate sau alte criterii.
De cealaltă parte, Maria Korek, preşedinta Asociaţiei Divers şi vicepreşedintele UDMR Târgu Mureş, a susţinut că a răspuns pozitiv iniţiativei organizatorilor Zilelor Ţinutului Secuiesc, că a considerat că acest lucru ar fi bun pentru judeţul Mureş şi că nicio organizaţie participantă nu i-a spus că ar fi nemulţumită. ”La invitaţia lor (a organizatorilor Zilelor Ţinutului Secuiesc – n.r.), noi, ca organizatori, am spus că putem fi în program. Noi suntem organizatori şi am considerat că e bine ca judeţul Mureş să fie inclus în acel program. Ei (ONG-urile nemulţumite – n.r.) nu apar cu nume în booklet. La şedinţa noastră de organizare am dat programul, în ambele limbi. Că printre 62 de organizaţii care participă gratuit la Târg sunt două cărora nu le place asta… Niciunul nu a venit la mine”, a declarat Maria Korek.
În programul Zilelor Ţinutului Secuiesc se arată că prin manifestare se doreşte prezentarea specificului acestei regiuni istorice şi culturale, identitatea şi unicitatea acesteia şi că şirul de evenimente se organizează din iniţiativă comună şi reprezintă o sărbătoare comună, ”în desfăşurarea ei fiind implicate administraţiile locale, diferite organizaţii şi instituţii civile”. ”Dorim să subliniem – între altele prin drapelul secuiesc bântuit de furtunile politice, prin volumele ce prezintă istoria acestor meleaguri – faptul că Ţinutul Secuiesc există, că populaţia care se autodefineşte ca maghiaro-secuiască îşi doreşte o viaţă prosperă care să asigure urmaşilor un viitor. Zilele Ţinutului Secuiesc dovedesc că această regiune nu este un muzeu în aer liber care prezintă doar realităţi conservate de acum sute de ani, că nu este o rezervaţie etnică în care locuitorii doar îşi prezintă cântecele şi dansurile în fata populaţiei majoritare sau a turiştilor veniţi de departe. Ţinutul Secuiesc este o regiune plină de viaţă, cu oameni dornici de muncă şi cu o credinţă profundă, cu o cultură distinctă şi artă recunoscută la nivel mondial, cu o economie sustenabilă, aflată în curs de dezvoltare”, se arată în preambulul programului Zilelor Ţinutului Secuiesc.
AGERPRES
"Economie sustenabila"? Serios? Nici economia Romaniei nu este sustenabila, cu atat mai putin a unei zone de genul "Tinutului Secuiesc". Cat rahat poleit cu aur!
Buna ziua, mentionam ca textul comunicatului, Fundatiei "Alaturi de Voi" Romania nu face referire la un eveniment anume, doar doreste sa puna punct oricarei incercari de a ne atrage in conflicte interetice de o parte sau alta. Noi ne-am infiintat pentru a lucra in folosul unor oameni pentru care dizabilitatea este singura realitate constanta pe care o au de depasit. Va recomand lectura completa a comunicatului pentru deplina lamurire http://www.alaturidevoi.ro/?webpage=comunicate_detalii&id=176